spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Dr. Ioan Pențea: Atenționări şi recomandări privind aprovizionarea și consumul de ciuperci

Știri din Județ

Publicitate

Dr. Penţea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu transmite următoarele recomandări:


Ciuperca, constituie un aliment preferat de un număr important de consumatori, în principal datorită unor calităţi nutritive pe care le comferă prin conţinutul destul de important de proteine, care variază între 2% si 4,5%, (asemănătoare cu cea din caseina laptelui, albumina din ou sau cu gliadina din grâu) , hidraţi de carbon între 3,5-10%, fiind bogate in vitamine, in principal vitamina D, C, E şi vitamine din complexul B, ciupercile  sunt bogate și în minerale în special potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier, seleniu, de asemenea sunt bogate in fibre, ceea ce ajuta la un bun tranzit intestinal şi la dietă.

Ciupercile conţin puţin sodiu, nu conţin colesterol iar prezenţa glicogenului în ciuperci, care e caracteristic regnului animal, face ca acestea să fie numite “carne vegetală”.

Specile diferite de ciuperci cresc în zone naturale (păduri, pajişti), dezvoltarea lor fiind favorizată de perioadele cu ploi abundente, sau sunt cultivate în unităţi specializate (ciupercării), unităţi unde se practică tehnologii specifice, consacrate, pentru fiecare sortiment de ciupercă.

O parte însemnată a populaţiei, în special din zona rurală, preferă să consume ciuperci care cresc în mediul natural, pe care uneori le şi valorifică în zonele urbane, sub pretextul că deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otrăvitoare.

Atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) şi care dacă sunt culese prea târziu, sau dacă sunt atacate de paraziţi, pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman.

In țara noastră există aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar și pentru cunoscători.

Unele specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.

Există şi numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive şi bune de consum.

     Intoxicaţiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora  spontană, cauzate atât de necunoaşterea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori intre ciupercile comestibile şi cele otravitoare.

       Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de specie, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie  şi se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau simptome asmatice destul de grave.

După unii autori ciupercile se pot verifica prin diferite procedee, dintre care se recomandă :

➢ să se introducă o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile, dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.

➢ să se pună pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile, dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu sunt bune de consum.

Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, spercialiştii de profil, recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate din comerţul stradal, sau culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, dar pentru care nu există garanţia că sunt comestibile.

Populația să se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine alimentare de profil sau din hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică) unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în ciupercării specializate cu această activitate şi care prezintă o garanţie pentru consumatori şi înlătură riscul de îmbolnăvire.

În cazul apariţiei simptomelor de întoxicaţie cu ciuperci se recomandă populaţiei să se prezinte în cel mai scurt timp la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Aceste articol contine informatii false si neadevarate..nimic din recomdarii dl dr nu sunt reale nici patrunjelul nici lingurita de argint…nimic.Trebuie sa conosti ciuperca respectiva inainte sa o consumi!
    Reveniti la articol si dati dezmintire!

  2. Este un articol aberant, ciupercile NU se incruciseaza intre specii si nu se produc mutatii fulgeratoare. NU exista asa ceva, Romania e singura tara unde apar astfel de stiri. Cauzele de intoxicatii sunt:
    1 – confuzia (sunt cca 150 de specii otravitoare, nu 50, si asta conform unui indrumator din anii 90 de la fostul SANEPID)
    2 – toxicitatea conditionata: sensibilitatea la anumiti componenti, prepararea termica necorespunzatoare (unele otravuri se distrug prin fierbere, dar nu cele mai periculoase)
    3 – ciuperci stricate, degradate, care devin toxice

  3. wow… pseudo doctor as spune. Nu mai promovati micofobia si pseudo stiinda « din popor ». Nu exista mutatii genetice, exista specii gresit identificate, iar metodele populare de a testa comestibilitatea, profund eronate, n-au ce cauta intr-un articol. V-as recomanda pe viitor sa va documentati in profunzime inainte sa scrieti un articol.

  4. Fals și eronat! S.ar putea sa fie crezut de multi cititori pt.ca semnează cu dr.in fata. Astfel și cu aceste recomandări și anul 2023 va face câteva victime… Păcat! Va recomand COMPENDIU de ciuperci comestibile, medicinale și otrăvitoare cu descrierea a peste 350 specii cu foto color. Oare e mult 100 lei pt a va salva viața? tel.0745 420 536. La București e singurul curs acreditat pt.ciupercar- cultivator. Aveți grijă de sănătate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…