spot_img
15.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

SIBIU: Oficial calitatea aerului este bună, neoficial…

Știri din Județ

Publicitate

Mai mulți cetățeni din Sibiu ne-au sesizat astăzi privitor la faptul că, pe anumite site-uri de monitorizare a calității aerului, Sibiul apare cu cel mai mare grad de poluare mai ales în ce privește particulele PM 10. (Foto jos). Am contactat Agenția pentru protecția mediului Sibiu și aceștia au declarat că datele prezentate sunt neomologate. Reprezentanții de la mediu au spus că stațiile de monitorizare ale Sibiului acreditate arată o calitate a aerului bună pe ultimele șapte zile. Totuși, una dintre stațiile de monitorizare nu mai funcționează de azi dimineață, fiind defectă.

Publicitate
Site ul companiei Microsoft indică un grad mare de poluare

Conform site ului Microsoft maps sibiul este cel mai poluat oraș din România astăzi în special cu particulele PM 10. Dar reprezentanții agenției pentru protecția mediului Sibiu neagă validarea acestor informații. Ei nu au declarat că singurele stații omologate din Sibiu sunt cele două ale agenției de unde se transmit date și la nivel european.

Oficial avem aer curat la Sibiu

Calitatea aerului în municipiul Sibiu este monitorizată prin intermediul a două stații automate, SB-1 și SB-2, care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului.

Conform indicilor de calitate a aerului înregistrați în ultimele 7 zile, calitatea aerului a fost bună și acceptabilă în municipiul Sibiu. Toate informațiile sunt publice și pot fi accesate pe website-ul www.calitateaer.ro, secțiunea Monitorizare/Rapoarte.

Aceste date sunt oficiale, fiind transmise și către Comisia Europeană și Agenția Europeanp de Mediu. Ele sunt luate în calcul pentru Indicele European privind Calitate Aerului, disponibil la adresa European Air Quality Index (europa.eu) .

Din imaginile de mai jos, se poate observa concordanta dintre informatiile oferite pe site-ul RNMCA și cel European, indici variind între “Good” și “Fair”.

Neoficial sunt probleme…

Reprezentanții Agenției pentru protecția mediului Sibiu recunosc că astăzi una dintre stațiile de monitorizare s-a defectat.

De altfel panoul care indică calitatea aerului de lângă hotelul Ramada din centrul Sibiului nu mai afișează nimic pe ecran.

În ceea ce privește analizorul automat de particule PM10 de la stația SB-1, acesta este momentan defect, datele fiind validate cu status “incorect” de către responsabilul cu operarea stațiilor, de la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

„Începând de astăzi, ora 8, a fost oprită achiziția de date, până la remedierea defecțiunii.” Declară reprezentanții Agenției pentru protecția mediului Sibiu.

Un alt mare site care monitorizează calitatea aerului în Sibiu aerliber.ro arată valori normale ale calității aerului pentru oraș astăzi.

Specialiști din domeniul contactați de Sibiu Independent au declarat că site ul Microsoft maps care difuzează datele privind poluarea preia, cu siguranță, date eronate în condițiile în care una dintre stațiile oficiale ale Sibiului este defectă de azi dimineață. Multe alte site uri preiau informația de la Microsoft maps.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)