spot_img
22.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Colaborare româno-franceză veche de peste 30 de ani între localitățile Păuca și La Guerche-de-Bretagne

Știri din Județ

Publicitate

Comuna Păuca (județul Sibiu) și localitatea La Guerche-de-Bretagne (Franța) au construit una dintre cele mai trainice și mai active colaborări între două comunități rurale din România și Franța. De peste 30 de ani, cele două comunități sunt înfrățite și colaborează prin schimburi de experiență în domenii precum administrație, dezvoltare durabilă, agricultură, protejarea mediului sau cultură.

Publicitate

În cadrul acestui parteneriat, o delegație din Comuna Păuca, condusă de primarul Niculae Dancu, a participat zilele trecute la o vizită de lucru în comuna La Guerche-de-Bretagne și în regiunea Ille-et- Vilaine din Franța. Membrii delegației din Păuca, care fac parte din Asociația de Prietenie Păuca – La-Guerche-de-Bretagne, au fost preluați și cazați de familii din comuna franceză, iar timp de peste o săptămână au experimentat tradițiile, cultura și gastronomia locală. În paralel, programul a cuprins vizite la agenți economici, fermieri locali, instituții publice sau de cultură. De asemenea, un moment important a fost participarea la manifestările dedicate Zilei Naționale a Franței.

Primarul comunei Păuca, Niculae Dancu, a fost primit, în cadrul unei ceremonii oficiale, de primarul localității La Guerche-de-Bretagne, Elisabeth Guiheneux, iar cei doi demnitari au avut mai multe discuții pentru dezvoltarea colaborării dintre cele două localități. Cu această ocazie, doamna Guiheneux a apreciat colaborarea și prietenia dintre cele două comunități și și-a exprimat dorința de a dezvolta noi proiecte comune. De asemenea, edilul francez a spus că va vizita, alături de o delegație a comunității sale, comuna Păuca și județul Sibiu.

Delegația comunității din Păuca a avut totodată întâlniri și schimburi de experiență cu Asociația de Înfrățire La Guerche-de-Bretagne – Păuca, condusă cu determinare de doamna Michelle Lemetre și din care fac parte câteva zeci de familii din localitatea franceză. O asociație similară funcționează și la Păuca, reunind și aceasta câteva zeci de familii.

„Am fost onorați să fim oaspeții prietenilor noștri din La Guerche-de-Bretagne, care ne-au primit cu mare căldură și ospitalitate în mijlocul comunității lor. Vizita noastră în Franța și-a propus să consolideze și să dezvolte parteneriatul dintre cele două localități rurale. Aceasta este una dintre cele mai vechi și mai active colaborări româno-franceze, fiind totodată și o dovadă a modului în care trebuie să construim astfel de parteneriate în Uniunea Europeană. Europa promovează unitatea în diversitate, ceea ce înseamnă că trebuie să interacționăm unii cu alții pentru a ne cunoaște tradițiile, obiceiurile și cultura, astfel încât să putem trăi împreună în armonie”, a spus Niculae Dancu, primarul comunei Păuca.  

„Reîntâlnirea cu prietenii noștri din Păuca o fost o reală bucurie și sperăm că zilele petrecute în La Guerche-de-Bretagne au fost plăcute și pline de inspirație. În această perioadă am încercat să le arătăm prietenilor noștri frumusețile zonei, am participat împreună la festivitățile de 14 iulie, dar am făcut și schimburi de experiență în domenii diverse. Spre exemplu, locuitorii din Păuca au vizitat ferme locale în cadrul cărora au văzut cum sunt folosite noile tehnologii pentru creșterea productivității muncii”, a spus Michèle Lemaitre, președintele Asociația de Înfrățire La Guerche-de-Bretagne – Păuca.

Înfrățirea dintre Păuca și La Guerche-de-Bretagne este una dintre cele mai vechi din România, primele contacte între cele două comunități având loc încă din anul 1990. În cei peste 30 de ani, cele două comunități au desfășurat și schimburi de experiență în domenii diverse.

Păuca este o comună din județul Sibiu formată din satele Bogatu Român, Broșteni, Păuca și Presaca. Comuna are o populație de circa 1600 de locuitori, dintre care și o comunitate mică de sași. La Guerche-de-Bretagne este o comună din Departamentul Ille-et- Vilaine din Franța, comunitatea având peste 4000 de locuitori.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)