spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

USR Șelimbăr: Minciuni de 238 de milioane de euro – fonduri europene ratate de Primăria Șelimbăr (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Filiala Locală USR Șelimbăr a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:

Publicitate

USR Șelimbăr aduce în atenția opiniei publice informații importante legate de proiectele propuse de Primăria Șelimbăr și gestionate de primarul Marius Grecu. Aceste informații dezvăluie adevărul din spatele promisiunilor cu privire la atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunei.

În ultimul an, primarul Marius Grecu și-a prezentat public proiectele ambițioase care promiteau atragerea a sute de milioane de euro din fonduri europene pentru transformarea Șelimbărului. Aceste proiecte cuprindeau inițiative majore, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii pentru energie verde, amenajarea lacurilor Șopa pentru agrement și construirea unei clinici medicale. Cu toate acestea, realitatea se dovedește a fi complet diferită.

Conform informațiilor obținute din sursele oficiale ale Comisiei Europeane am aflat că selecția proiectelor eligibile s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie 2022, iar anunțarea proiectelor care au primit finanțare a avut loc în luna februarie 2023, deci se știe de cel puțin jumătate de an că nu au fost obținute aceste fonduri. 

În plus, și absolut frapant, este că programul de finanțare la care Primăria Șelimbăr a aplicat nu se adresa proiectelor de dezvoltare locală, ci cercetării și inovării. Acest program a avut limite stricte de finanțare, care au fost depășite cu mult de către proiectele propuse de Primăria Șelimbăr. Adică, beneficiarii acestui program au fost în principal instituții de cercetare, universități și firme private cu activități în domeniul cercetării și dezvoltării, nu autorități publice locale.

Este clar că Primăria Șelimbăr a tratat această oportunitate de a obține finanțare europeană cu neglijență și fără respect pentru procedurile corecte. Din păcate, această atitudine a avut drept rezultat ratarea șansei de dezvoltare semnificativă pentru comunitatea locală.

Firma care a fost contractată să întocmească documentele a încasat însă suma de 129.000 lei per fiecare proiect, prin atribuire directă, mai exact suma totală de 387.000 lei.  

“Încă de când am primit proiectele spre aprobare în Consiliu Local am atras atenția asupra superficialității și greșelilor pe care le-am constatat în întocmirea studiilor de fezabilitate, asupra faptului că niciodată în strategia de dezvoltare a Șelimbărului nu s-a pus în discuție realizarea unui mega-proiect energetic, se vorbea despre zone de pescuit costier și conservarea comunităților tradiționale de pescuit în condițiile în care Șelimbărul este în centrul țării, la 500 de kilometri de litoral, și de construirea unei clinici medicale la preț de spital, într-o zonă industrială. Iată că se dovedește că am avut dreptate. Proiectele au fost prost scrise și depuse aiurea. Felul acesta de a trata ocazii de a atrage bani europeni pentru dezvoltarea Șelimbărului arată că actualei administrații efectiv nu îi pasă. Cu mai puțin de două luni în urmă au respins un proiect prin care se puteau atrage 8 milioane de euro pentru construirea unei școli noi la Șelimbăr, tot cu fonduri europene. Mai mult, risipește bani publici colaborând cu firme de apartament cărora le încredințează proiecte de zeci de milioane de euro”. a declarat Daniel Vidrighin-Bratu, Consilier local USR. 

USR își reafirmă angajamentul de a aduce transparență și responsabilitate în administrația publică. Vom continua să urmărim cu atenție acțiunile Primăriei Șelimbăr și să cerem clarificări în numele comunității. În plus, invităm Primăria Șelimbăr să acționeze cu responsabilitate și să respecte procedurile adecvate în gestionarea fondurilor și proiectelor viitoare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)