spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Viaductul Aciliu în pericol de a fi închis. Din nou

Știri din Județ

Publicitate

Autostrada A1 pe tronsonul Sibiu – Sebeș este în pericol de închidere, din nou. De data asta pe termen mai lung. Viaductul Aciliu prezintă fisuri și probleme tehnice la stabilitate, care îngrijorează specialiștii. Mai ales că acestea s-au înmulțit considerabil în ultimii doi ani. Dar viaductul are de la construcție o istorie precum mânăstirea lui Manole, din legende.


Viaductul Aciliu este considerat cel mai înalt și mai lung din România. Cu o lungime de 1100 metri și o înălțime maximă de 80 m.

O istorie ca în legenda lui Manole

În noiembrie 2014, pe repede înainte tronsonul de autostradă Săliște – Cunța a fost inaugurat. Cu tot cu viaductul Aciliu și segmentul care taie dealul. Deși se știa că lucrarea nu este deplin finalizată. Dar era presiunea campaniei electorale.

Dar imediat după alegeri a fost închis. Era nevoie de ample lucrări la segment. Constructorul dădea vina pe proiectant, proiectantul pe cei care au făcut studiile geo ale terenului și tot așa. Cert este că anul 2015 și mare parte din 2016 tronsonul Aciliu a fost în șantier. Apoi redeschis forțat, dar în 2017 încă se constatau probleme majore.

VIDEO: Realizat la Viaductul Aciliu în anul 2021 de Radu Ignat

În 2020, CNAIR recunoștea public că au apărut noi probleme la viaduct, dar acestea nu puneau probleme la stabilitatea acestuia. Totuși, specialiștii indicau au de an că problemele se agravează.

Fisuri multiple și alte probleme tehnice majore

Anul acesta, în vară, chiar și oficialii CNAIR au recunoscut că viaductul are probleme. Au pus fisurile multiple și alunecările de teren pe seama cutremurelor din primăvara lui 2023. Dar zona Aciliu, este cunoscută de localnici din moși – strămoși ca o zonă de alunecare a terenului. Nici zecile de mii de puieți plantați de CNAIR în zonă nu au putut opri mișcarea pământului.

Acum se pune problema intrării viaductului Aciliu în reparații. Acestea vor genera închiderea segmentului Săliște – Cunța.

VIDEO: Ziarul Unirea, a realizat un video zilele trecute la viaductul Aciliu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă