spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Boala de reflux gastroesofagian: ce este și la cine să apelezi pentru ajutor

Știri din Județ

Publicitate

Boala de reflux gastroesofagian este o tulburare digestivă ce apare în momentul în care sucul gastric, alimentele și lichidele din stomac revin în esofag. Această problemă este frecvent diagnosticată la sugari, dar și adulții se pot confrunta cu ea. Printre simptomele specifice refluxului gastroesofagian sunt arsurile la stomac, aciditatea crescută, senzație de corp străin rămas în gât, răgușeală și tuse. 

Explicăm în acest material ce este boala de reflux gastroesofagian, care sunt manifestările acesteia, când și la cine să mergi pentru a beneficia de ajutor adecvat. 

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune digestivă în care acidul stomacal sau conținutul bilei, se reîntoarce în esofag, adică în tubul ce conectează gura cu stomacul. Acest reflux poate irita mucoasa esofagului, provocând simptome neplăcute sau chiar probleme mai grave de sănătate.

Mecanismul de apariție a bolii de reflux gastroesofagian implică un mușchi numit sfincter esofagian inferior, care se găsește la joncțiunea dintre esofag și stomac. În mod normal, acest mușchi se închide imediat după ce alimentul intră în stomac, împiedicând astfel reîntoarcerea acidului stomacal în esofag. La persoanele cu boală de reflux gastroesofagian, sfincterul esofagian inferior se relaxează la momente nepotrivite, permițând acidului stomacal să urce în esofag.

Toată lumea poate experimenta reflux gastroesofagian ocazional, mai ales după consumul anumitor alimente picante sau băuturi acidulate. Cu toate acestea, atunci când refluxul apare de mai multe ori pe săptămână, determină complicații și interferează cu viața de zi cu zi, adică este posibil să fie vorba despre boala de reflux gastroesofagian. (1), (2)

Cauzele și factorii de risc în boala de reflux gastroesofagian

Una dintre principalele cauze ale apariției refluxului gastroesofagian este disfuncția sfincterului esofagian inferior. Acesta este un mușchi circular situat între esofag și stomac, care se deschide pentru a permite trecerea alimentelor și lichidelor în stomac și se închide pentru a împiedica acidul gastric să urce în esofag. 

Există și anumiți factori de risc care pot favoriza apariția refluxului gastroesofagian. Printre aceștia se numără:

  • obezitatea;
  • sarcina – creșterea uterului poate exercita presiune asupra stomacului și a sfincterului esofagian inferior;
  • diabetul, astmul;
  • vârsta înaintată;
  • istoric familial de reflux gastroesofagian.

Refluxul gastroesofagian poate fi mai rău noaptea, poziția orizontală favorizează urcarea acidului din stomac în esofag. De asemenea, consumul de mese bogate sau de băuturi alcoolice înainte de culcare poate agrava simptomele refluxului. (1)

Simptome în boala de reflux gastroesofagian

Simptomele tipice ale refluxului gastroesofagian includ:

  • pirozisul – senzația de arsură sau disconfort în partea de sus a stomacului și în piept;
  • regurgitația – impresia că alimentele sau lichidele se întorc în gură sau gât după ce au fost înghițite;
  • disfagia – dificultatea sau disconfortul la înghițire, care pot fi cauzate de inflamația esofagului sau de prezența unui ulcer.

Aceste simptome tipice sunt cele mai frecvente semne ale refluxului gastroesofagian și pot fi ușor recunoscute de persoanele care suferă de această boală. Înțelegerea simptomelor atipice sau mai puțin cunoscute ale refluxului gastroesofagian este importantă pentru a merge la timp la medicul specialist.

Aceste simptome pot include:

  • durerile de stomac – pot fi resimțite ca o senzație de disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului;
  • răgușeala – poate apărea din cauza iritației corzilor vocale cauzate de refluxul acid la nivelul gâtului;
  • tusea cronică – un simptom al refluxului gastroesofagian, deoarece acidul gastric ajunge în gât și irită mucoasa;
  • durerea în gât – este rezultatul acidului gastric care ajunge să irite mucoasa gâtului;
  • modificarea vocii – se observă în cazul în care corzile vocale sunt afectate de refluxul acid.

De asemenea, boala de reflux gastroesofagian poate avea și efecte dentare, cum ar fi eroziunea smalțului dinților sau apariția frecventă a cariilor, alături de halenă sau respirație urât mirositoare. În cazuri complexe, apar și probleme la nivelul plămânilor și tulburări frecvente în respirație. Au fost semnalate situații în care persoanele cu bola de reflux gastroesofagian aveau și alte afecțiuni asociate, precum pneumonie sau astm. (1), (3)

La cine să apelezi pentru reflux gastroesofagian?

Când te confrunți cu reflux gastroesofagian ai nevoie de ajutor medical de specialitate. Prima vizită poate fi făcută la medicul de familie care îți cunoaște istoricul medical. Este posibil ca acesta să îți recomande o consultație la medicul gastroenterolog sau la un medic chirurg, atunci când simptomele și manifestările sunt severe.

Pentru copii, medicul pediatru este în măsură să ofere un diagnostic corect după o consultație de specialitate.

Femeile gravide care se confruntă cu reflux gastroesofagian pot lua legătura cu medicul de obstetrică-ginecologie care le are în grijă, dar și cu medicul de familie pentru a beneficia de îngriji de specialitate. 

În cazul în care simptomele refluxului gastroesofagian devin severe sau se agravează brusc, trebuie să te prezinți la urgență. Medicii pot interveni rapid pentru a trata orice complicații și pot oferi îngrijire imediată. Este important să ignori simptomele grave, cum ar fi:

  • durerile intense în piept;
  • dificultățile de respirație;
  • sângerările. (1), (2), (3)

De ce este important ajutorul medical de specialitate în cazul refluxului gastroesofagian? Deoarece acesta poate fi vorba despre un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian. Tratamentul adecvat ajută la gestionarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Surse de informare:

1. Gastro-oesophageal reflux disease (GORD) – https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/gastro-oesophageal-reflux-disease-gord

2. Gastroesophageal Reflux Disease – https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/related-conditions/gastroesophageal-reflux-disease

3. GERD (Chronic Acid Reflux) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17019-gerd-or-acid-reflux-or-heartburn-overview

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă