Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) a adresat o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, ministrului Energiei Sebastian Burduja și ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu cu privire la propunerea Comisiei Europene adresată Consiliului de a susține ieșirea coordonată din Tratatul privind Carta Energiei.
„Astăzi, în Parlamentul European, s-a discutat despre ieșirea coordonată din Tratatul privind Carta Energiei. Cu această ocazie reiterez rugămintea ca Guvernul României să sprijine propunerea Comisiei de a ieși din Tratatul Cartei Energiei care ține UE și România în pericol de a fi date in judecată de investitori ca Roșia Montană dacă România își schimbă politicile de mediu. Nouă state membre UE susțin asta, România nu are încă nicio poziție oficială. Vă rog să susțineți ieșirea coordonată din TCE și neutralizarea clauzelor de caducitate de 20 ani. Stop joc companiilor care vor să stoarcă de bani Statul român în procese doar pentru că respectă legislația europeană privind mediul și energiile regenerabile” a declarat singurul europarlamentar român din Grupul Verzilor din Parlamentul European
Cunoscut sub denumirea de Energy Charter Treaty, acordul încheiat în 1998 este semnat de aproximativ 50 de țări la nivel mondial, cu scopul de a proteja financiar investițiile străine în infrastructura energetică între membrii acordului. Acest tratat permite investitorilor să dea în judecată statele în fața tribunalelor de arbitraj. Este un pericol pentru fiecare stat membru care va aplica legislația europeană care decurge din Pactul Ecologic și care va trebui să-și schimbe politicile de mediu și energie, expunând-se la procese costisitoare din partea investitorilor care nu sunt de acord cu aceste schimbări de politică.
În noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a solicitat Comisiei Europene să propună ieșirea coordonată a UE și a statelor membre. Comisia a venit cu propunerea din iulie 2023 pentru o decizie a Consiliului de ieșire din TEC pentru UE și toate statele membre. 9 state membre și-au anunțat ieșirea (Spania, Țările de Jos, Franța, Slovenia, Luxemburg, Germania, Portugalia, Irlanda, Polonia); Italia a ieșit deja în 2016.
Nu există încă o majoritate calificată în sprijinul propunerii Comisiei Europene. Este importantă ieșirea din această situație și intrarea într-o siguranță și previzibilitate juridică, și aceasta ar trebui să se materializeze înainte de sfârșitul mandatului. Între timp, Președinția Consiliului și statele membre ar trebui să se angajeze și să accelereze procesul care să conducă la un acord inter-se pentru a neutraliza clauza de caducitate pe 20 de ani dintre părțile contractante care ies.
Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.