De mulți ani, diferite descoperiri paleontologice au indicat faptul că pe teritoriul actual al Transilvaniei, acum 30-55 milioane de ani a existat o mare. Diferite aspecte geologice au confirmar asemenea. O recentă cercetare a specialiștilor de la Muzeul de Istorie Naturală Sibiu alături de colegi de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca arată detalii despre peștii care o populau.
Descoperirea făcută la Formațiunea Calcarul de Viștea din localitatea Leghia, județul Cluj este deosebit de importantă pentru istoria naturală.
Printre speciile de pești identificate în cercetare, se află o specie deosebit de rară, Striatolamia tchelkarnurensis, găsită până acum doar în Asia, mai precis în Kazahstan. Striatolamia tchelkarnurensis era o specie de dimensiuni mari de rechin piscivor ai cărui dinți atingeau 70 mm!

Alături de această specie au mai fost descriși dinți aparținând altor pești precum Physogaleus alabamensis, Abdounia sp., Odontaspididae indet.,(rechini), Myliobatidae indet., (pisică de mare), Sphyraena sp., (baracudă), Lachnolaimus sp.(pește mistreț) și Progymnodon hilgendorfi (pește arici).
Asociația de pești și analizele de microfacies calcaros arată că mediul era de mare tropicală cu scurte episoade de aport de ape dulci de pe continent. Articolul a fost publicat în jurnalul Historical Biology al prestigioasei edituri Taylor and Francis.
Sursa foto ilustrare: prehistoric-wiki.fandom.com
Rechinii mai mari au fost unguri, nu?
Normal ca unguri! Doar au fost …. primii!
Pe fundul careia au construit ungurii orase subacvatice…
Grupul de la Cluuuj cu siguranță sunt urmașii rechinilor.
Rechin mongolez
„mare tropicală cu scurte episoade de aport de ape dulci de pe continent”
…Adică, exact ce s-a întîmplat la potopul lui Noe…
Marea Tethys. Doar o insulă ieșea din ea, insulă ce cuprinde acum Rezervația Hațeg. Pe care trăiau dinozauri pitici.