spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

România va continua să contribuie la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice – mesajul şefului statului

Știri din Județ

Publicitate

România va continua să contribuie la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră, le-a transmis, luni, preşedintele Klaus Iohannis, participanţilor la ceremonia organizată cu prilejul operaţionalizării complete a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu.


Mesajul şefului statului a fost prezentat de Mihai Şomordolea, consilier de stat în Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT.

„Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre. Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate pe multiple paliere – politic, diplomatic şi militar şi beneficiind de contribuţiile valoroase ale aliaţilor noştri”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a amintit că în 2018, la Summitul NATO de la Bruxelles, a făcut cunoscută intenţia României de a completa arhitectura aliată de comandă şi control de pe teritoriul naţional cu o capabilitate terestră de nivel corp pentru a consolida planificarea şi modul de operare al forţelor şi structurilor alianţei din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor, Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est.

„Acest demers al României a fost salutat şi sprijinit de către autorităţile militare ale NATO şi de către aliaţi, ca şi în cazul altor iniţiative naţionale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, precum prezenţa aliată înaintată în regiunea Mării Negre şi Grupul de luptă NATO din ţara noastră”, a completat el.

Şeful statului a evidenţiat că un obiectiv prioritar rămâne consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare a NATO la Marea Neagră, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid şi pe cele adoptate anul acesta la Vilnius.

„La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană şi cunoaşterea situaţiei operaţionale pe Flancul estic şi la Marea Neagră, astfel încât să creştem considerabil capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate”, a explicat el.

Potrivit preşedintelui, „unitatea şi solidaritatea noastre, ca aliaţi, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal şi brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei”.

„Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la graniţele României şi, implicit, la graniţele NATO”, a indicat Klaus Iohannis.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului