17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Cererea de mărire a tarifelor de curățenie a Sibiului, prilej de declarații electorale în Consiliul Local

Știri din Județ

De șase luni de zile, compania SOMA se chinuie să convingă Consiliul Local Sibiu că trebuie mărite tarifele pentru curățenie stradală și deszăpezire. Compania a raportat în primele 18 luni de contract pierderi de aproape 800.000 de euro. Motivul este simplu: prețurile din ofertă erau la nivelul anului 2019, dar contractul a fost semnat mult mai târziu. Dar mai mulți consilieri locali, mai ales USR și PSD, dar și primarul FDGR, Astrid Fodor s-au decis să transforme proiectul de mărire a tarifelor în declarații populiste electorale. Votul de azi duce curățenia stradală în Sibiu și deszăpezirea în prag de iarnă la o situație critică. SOMA ne-a transmis că își rezervă dreptul, inclusiv, de a se retrage din contract.


Contractul de curățenie stradală și deszăpezire a Sibiului s-a încheiat cel mai greu. Ani la rând, nicio firmă nu a dorit să facă acest serviciu la prețurile și cerințele Primăriei Sibiu. Ani la rând, Primăria Sibiu a dat contractul prin încredințare directă firmei Terra Building Srl din Orlat, abonată și la reparația tuturor drumurilor din oraș.

Acum 18 luni, firma SOMA semna cu Primăria Sibiu, în urma unei licitații, un contract pe 4 ani cu sume maximale stabilite. Doar că aceste sume nu au fost realizate niciodată. Altfel spus, Primăria Sibiu spunea că ar vrea curățenie pe multe străzi și locații evenimente, apoi a redus numărul de străzi și de treceri la curățenie. Pentru a plăti mai puțin.

„Deși am început aceasta activitate cu motivație si dedicare, implicând resurse tehnice si umane semnificative (aprox. 14 milioane lei), suntem constrânși sa acționăm, deoarece din 48 luni de contract au trecut 18, iar în fiecare lună de la începerea contractului am înregistrat pierderi operaționale semnificative, ce însumează astăzi o valoare totală de 4 milioane lei.” a declarat Ionuț Rusu, după ședință pentru SIBIU INDEPENDENT.

Operatorul SOMA a acceptat situația, deși era în dezavantaj. Dar creșterile salarile, inflația și toate datele economice au dus lună de lună firma la o pierdere uriașă din acest contract.

Deși a cerut mărirea tarifelor la niște sume care să acopere situația reală din piață, Primăria Sibiu a refuzat și a pus pe masa consilierilor locali o propunere de mărire, dar mult mai mică decât cea cerută de SOMA. Dacă refuzau mărirea total, riscau repercursiuni legale.

USR-iștii pro directorul primăriei de la Salubritate și anti-SOMA

Într-un avânt electoral fără seamăn, consilierul local Ionuț Ghișe (USR), dar și alți colegii de ai săi, a criticat dur creșterea propusă de SOMA. El a spus că nu se justifică și că datele ofertei financiare nu sunt justificate. Mai mult, a declarat că nici măcar oferta mică de creștere propusă de Primăria Sibiu nu o va vota. De altfel, USR și PSD au respins proiectul de mărire mică, dar a trecut cu votul FDGR și PNL.

Dar Ghișe, cât și Cătălin Stanciu de la PSD, nu au priditit în laude la adresa directorului Serviciului de management salubritate din cadrul Primăriei Sibiu, Marian Popa.

Consilieri FDGR, USR și PSD au fost la Popa unde acesta le-a explicat cum a calculat tariful Primăria Sibiu față de cel cerut de SOMA. Dar nu au fost să discute și cu SOMA, pentru a afla punctul lor de vedere. Liberalii au declarat că ei nu au fost invitați la această discuție. Critica generală a fost la adresa sumei mari din contract.

„S-a vorbit despre valoarea foarte mare a contractului (actual 18 milioane/an, propus 21 milioane), însă nu s-a spus că este o valoare doar teoretică, deoarece pentru calculul ei s-au luat în considerare cantități estimate mari, sau unele activități nu ne sunt solicitate, iar în realitate nivelul prestației este la nivelul estimărilor din 2019 (12 milioane lei/an). Din estimările noastre, dacă tarifele propuse inițial ar fi fost aprobate, valoarea reală a contractului (efectiv serviciile facturate) ar fi undeva în jurul sumei de 14,5 milioane lei/an.” a declarat Ionuț Rusu, director SOMA.

Astrid Fodor critică la adresa serviciului de curățenie

Deși majoritatea cetățenilor pe diferite pagini de internet spun că serviciul de curățenie stradal în Sibiu s-a îmbunătățit de când a venit SOMA, primarul Astrid Fodor nu este foarte mulțumită. Nu este prima dată când la ședințe de consiliu local se plânge că SOMA face prea mult curățenie și intră prea des pe unele străzi.

Acum câteva luni, Astrid Fodor a propus și consilierii au votat ca SOMA să nu mai facă curățenie așa des pe multe străzi din Sibiu. Motivația primarului fiind să nu mai plătească așa mult.

Curățenia după ploaie, conform cerințelor Primăriei Sibiu

Cătălin Stanciu, Ionuț Ghișe și Astrid Fodor au comentat în ședința de Consiliu Local faptul că uneori se văd mașini SOMA cum spală străzile după ploaie.

Directorul SOMA, Ionuț Rusu ne-a precizat că firma face exact ce a scris Primăria Sibiu în caietul de sarcini. Și dacă nu se dorește ceva, doar Primăria poate cere modificarea condițiilor respective.

„Referitor la interpelarea privind spălatul carosabilului dorim să comunicăm că această activitate s-a realizat conform dispozițiilor caietului de sarcini „operațiile de stropire si spălare nu se realizează în acele zile în care plouă pe toată durata zilei.” În data de 25.10.2023, după ora 8 nu a mai plouat în municipiul Sibiu, iar în jurul orei 10 asfaltul era uscat, astfel conducerea diviziei de Salubritate din cadrul companiei SOMA, a luat decizia corectă de a desfășura activitatea de spălat, care s-a întrerupt în jurul orei 11 după solicitarea telefonică a Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului Sibiu. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, pe care nu ni le dorim, vom sugera Autorității Contractante modificarea caietului de sarcini.” a declarat Ionuț Rusu.

În prag de iarnă riscăm să rămânem fără deszăpezire

Firma SOMA, prin directorul Ionuț Rusu ne-a transmis că în urma votului de astăzi de mărire a tarifelor la prețuri mult sub cele cerute de SOMA, firma își rezervă dreptul, inclusiv, de a se retrage din contract.

„Varianta aprobată nu ne asigură desfășurarea activității în condiții de eficiență economică și vom urma toate căile legale pentru a echilibra această situație, luând în calcul chiar și o ultimă variantă de a ne retrage din contract.” a declarat Rusu.

În acest caz extrem, Primăria Sibiu are pârghia legală de a încredința, fără licitație, contractul direct, provizoriu, unei firme, cum făcea, an de an, înainte cu Terra Building Srl.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu