spot_img
22.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Zeci de muncitori neplătiți din iulie de o firmă din Sibiu. ITM a intervenit, dar nu poate face mare lucru

Știri din Județ

Publicitate

Scandal de proporții la firma Jakobs Productie Srl din Sibiu. Firma nu a mai plătit angajații din luna iulie. Unii au demisionat, alții au intrat în șomaj, puțini au mai rămas. ITM Sibiu a fost sesizat, dar controalele nu au făcut decât să constate situația. Legea este clară în aceste situații: doar în instanță se poate rezolva.


Deși, în plină pandemie, firma și-a mărit cifra de afaceri de peste două ori, totuși a ajuns în impas financiar în anul 2023. Administratoarea firmei ne-a declarat că au pierdut un contract mare și asta a dat peste cap firma.

Mai mulți foști angajați ai societății Jakobs Productie Srl din Sibiu ne-au contact sătuli că au ajuns la finele lunii octombrie și nu au primit salariile restante. Unii au demisionat între timp de la firmă, dar legea obligă compania să le plătească salariile restante. Alții au ales calea șomajului, iar puțini au rămas.

Jakobs Producție este o companie ce a luat ființă în anul 2004 și face parte din grupul Jakobs GmbH Co KG din Germania, având ca activitate principală producția de obiecte textile și accesorii pentru acoperirea diverselor tipuri de mobilier și echipamente.

ITM a mers în control

După ce luni de zile au fost amăgiți de conducerea firmei, angajații au cerut ajutorul la ITM Sibiu. Aceștia au mers în control, după cum ne-a confirmat directorul instituției, Alex Stănilă. În urma controlului s-a constatat că angajații aveau dreptate: salariile nu au fost plătite. Iar datoriile firmei erau mari și la taxe salariale și furnizori.

ITM Sibiu a decis să dea un termen firmei pentru a plăti salariile, în speranța că va rezolva problema mai bine pentru angajați. Dar termenul inițial de 16 octombrie a devenit 23 octombrie. Firma a cerut amânări. Luni a anunțat că a făcut unele plăți, dar toți angajații contactați de noi (12) nu au primit salariile încă nici astăzi. Firma avea aproximativ 70 de angajați la momentul producerii crizei financiare.

Din păcate, ITM Sibiu a recunoscut că va aplica amendă, dar mai mult nu poate face. Legal, oamenii pot cere în instanță insolvența firmei și stabilirea unui executor judiciar. Apoi să se înscrie la masa credală, alături de furnizori.

Oamenii sunt disperați

Starea de nervozitate în rândul angajaților a crescut foarte mult. Deși mulți au plecat, ei mai așteaptă să li se plătească banii pentru care au muncit în fabrică.

Alții ne-au povestit că din cauză că nu au fost plătite taxele salariale au avut probleme și cu asigurarea serviciilor medicale.

Pe siteul ANAF, firma Jakobs Productie SRL figurează cu peste 4 milioane de lei obligații fiscale restante la bugetul de stat, cel de asigurări sociale și de sănătate. Mare parte din sumă sunt penalități pentru neplată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă