23.1 C
Sibiu
joi, 25 iulie, 2024

Lansare de carte la Casa Albastră a Muzeului Național Brukenthal

Știri din Județ

Joi, 2 noiembrie 2023, ora 15:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră a Muzeului Național Brukenthal va avea loc lansarea Catalogului siglelor meșterilor aurari din Transilvania (secolele XVI–XIX). 


Catalogul siglelor meșterilor aurari din Transilvania (secolele XVI–XIX) este o carte „atipică”, de analiză sub lupă a siglelor văzute ca niște simboluri ștanțate în argint, prin intermediul cărora se pot decodifica și scoate la lumină autorii pieselor de orfevrărie transilvăneană din colecțiile muzeale și private din țară și străinătate. Identificarea numelor meșterilor aurari după inițialele folosite în sigle constituie un important punct de plecare în atribuirea și reconstituirea creației lor artistice și atestă măiestria și nivelul artistic remarcabil atins în atelierele transilvănene pe parcursul mai multor secole. Stadiul cercetărilor anterioare a impus necesitatea actualizării datelor despre identitatea meșterilor aurari din Transilvania și a perioadei lor de activitate, precum și de reproducere corectă a siglelor lor; catalogul cuprinde un total de 633 de sigle, din care 35 sunt sigle necunoscute anterior și prin urmare, nepublicate până în prezent, și un număr apreciabil de sigle identificate (cca. 120) – considerate anterior ca fiind ale unor aurari anonimi transilvăneni.  

Publicitate

Publicarea volumului de față a fost posibilă prin colaborarea dintre Forumul Democrat al Germanilor din România, Tipografia Honterus și Editura Muzeului Național Brukenthal, în dorința de a oferi informațiile necesare − documentare și bibliografice – specialiștilor, istoricilor de artă și colecționarilor, și nu în ultimul rând, de a atrage interesul și admirația iubitorilor acestei arte a orfevrăriei transilvănene, al cărei renume se menține și astăzi în întreaga lume.   

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Un nou meci de Europa League la Sibiu