26.2 C
Sibiu
duminică, 16 iunie, 2024

Concert multimedia în deschiderea festivalului Brave New Music 2023

Știri din Județ

Cea mai curajoasă inițiativă artistică a Filarmonicii de Stat Sibiu din ultimii ani, festivalul Minunata Muzică Nouă / Brave New Music, revine în perioada 13-18 noiembrie cu șase evenimente muzicale provocatoare și o expoziție. Cea de a IV-a ediție a proiectului debutează astăzi, cu spectacolul “Electric”.


Luni, 13 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, publicul este invitat să audieze muzica lui Cristian Lolea interpretată de celebrul flautist Matei Ioachimescu, acompaniat de un fascinant spectacol de lumini și lasere creat de Tom Brânduș.

Biletele pentru acest eveniment se găsesc la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari).

Sunt multe detalii care fac din spectacolul “Electric” unul foarte original, însă nimic nu se compară cu experimentarea lui live! Tehnologii de ultimă oră, flaut amplificat și procesat în timp real, medii electronice, lumini și lasere sunt câteva dintre ingredientele folosite de compozitorul Cristian Lolea și artistul vizual Tom Brânduș în crearea spectacolului “Electric”.

“Electric” propune un concept audio-vizual inovator, care reunește artiști români, activi în țări și sfere culturale diferite: Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai virtuozi flautiști ai momentului, stabilit la Viena; Cristian Lolea, compozitor multi-premiat, care trăiește la Varșovia; Tom Brânduș, reputat artist multimedia, care locuiește la București; Patricia Vincent, creatoare de modă româno-austriacă, cu rădăcini nigeriene.

“Electric” invită spectatorii să ia parte la o experiență imersivă de a asculta și vizualiza muzica, promițând să depășească tiparele unui concert obișnuit, provocând emoții intense la nivel auditiv și vizual. Solistul Matei Ioachimescu dă viață unui univers sonor fantastic, aflat la granița dintre muzica de film, cea cultă-contemporană și cea de divertisment. Dimensiunea vizuală este semnată de Tom Brânduș, care a creat un show live de lumini și lasere, iar vestimentația solistului este concepută de artista Patricia Vincent.

Spectacolul cuprinde nouă scene, foarte diverse semantic, legate însă organic între ele prin idei și personaje muzicale și vizuale, care evoluează pe tot parcursul lui.  Dimensiunea electrică este prezentă nu numai prin latura sa pur tehnică, prin multitudinea de dispozitive prezente pe scenă, ci este și cel mai important generator artistic. O regăsim ca personaj muzical sau de sound design, în contururile melodice, în alegerea instrumentelor și orchestrație, în sonoritățile solistului, în atmosfera creată, în evoluția luminilor, în proiecțiile laser și efectele 3D. Pe de altă parte, în “Electric”, barierele dintre tipurile și genurile muzicale, uneori atât de prezente pe scena artistică, sunt dizolvate într-o abordare stilistică pe cât de variată, pe atât de omogenă. Multidimensionalitatea este unul dintre atributele esențiale ale spectacolului. Componenta vizuală, construită pe mai multe paliere – cromatic, ritmic-pulsatoriu, grafic și holografic (prin efecte 3D) – nu are un simplu rol de acompaniament al muzicii, ci este o parte constitutivă, de prim-plan și foarte intensă la nivel senzorial în anumite momente.

***

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Festivalul Brave New Music/Minunata Muzică Nouă, ediția a IV-a, este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri