spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Alexandru Chituță, în juriul Ministerului Culturii pentru Bienala de la Veneția

Știri din Județ

Publicitate

În zilele de 21 și 22 noiembrie, la sediul Ministerului Culturii a avut loc, conform Regulamentului de organizare a concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, procedura de selecție a proiectelor finaliste (Etapa I).

Din cadrul comisiei de selecție face parte și dl. Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Naţional Brukenthal alături de doamna Ioana Ciocan, Comisarul participării României la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, doamna Monica Joița, reprezentantul comun al Ministerului Afacerilor Externe și Institutului Cultural Român, domnul Călin Dan, domnul Călin Stegerean, domnul Branko Franceschi și domnul Francesco Stocchi.


În cadrul ședinței, Comisia a primit spre evaluare un număr de 13 proiecte și a procedat la evaluarea acestora acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în art. 6 din Regulamentul de organizare a Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, publicat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Institutului Cultural Român.

În urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al Comisiei, au fost desemnate următoarele proiecte finaliste (în ordinea alfabetică a titlurilor):

  • CE ESTE MUNCA / WHAT WORK IS
  • MONUMENTE VII / LIVING MONUMENTS
  • TE VĂD PE TINE, VĂZÂNDU-TE PE TINE / I SEE YOURSELF SEEING YOURSELF

Bienala de la Veneția este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie. Fiecare ediție organizată oferă un melanj eclectic de proiecte artistice reprezentative fiecărei țări participante.

Participarea României la Bienala de la Veneția ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane internaționale inițiat acum mai bine de 100 de ani, când a avut loc prima sa participare la acest eveniment. Prin prezența la Expoziția Internațională de Artă de la Veneția, România și-a câștigat o poziție respectată pe podiumul internațional al artei contemporane, artiștii români asimilându-se unui nod cultural format din iubitori ai artei, curatori, colecționari și alți operatori culturali.

Prima ediție a Bienalei de Artă de la Veneția a fost organizată în 1895. Debutul României la acest eveniment a avut loc în anul 1907, fiind reprezentată de Fritz Stork cu cele două lucrări expuse: Portretul compozitorului Alfons Castaldi și Pe gânduri.

Începând cu anul 1938, România deține propriul Pavilion în Giardini della Biennale, proiectat sub atenția și coordonarea lui Nicolae Iorga. Pavilionul era asimilat unui salon de artă structurat în trei încăperi: un showroom înalt, flancat de două încăperi mai mici. În anul 1962, zidurile despărțitoare au fost demolate, Pavilionul României fiind reconfigurat sub forma unui singur salon spațios. Prin inițiativa și planurile arhitectului Attila Kim, în 2015 s-a revenit la arhitectura inițială a Pavilionului, fiind gazda proiectului câștigător din același an – Darwin’s Room, semnat de pictorul Adrian Ghenie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă