spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

ITM Sibiu în control la parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere

Știri din Județ

Publicitate

Pe parcursul anului 2023 I.T.M. Sibiu a desfășurat acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă în ceea ce privește modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere la nivelul Județului Sibiu, când activitatea de exploatare s-a desfășurat în condiții speciale (tăieri de rărituri, tăieri de igienă, tăieri cu restricții pentru protejarea semințișului, exploatarea doborâturilor de vânt), pe timp de iarnă.


Acțiunea a fost motivată de faptul că lucrătorii implicați în activitățile din parchetele forestiere sunt expuși continuu la o multitudine de riscuri profesionale, suferind în urma accidentelor, de cele mai multe ori cu implicații deosebit de grave. Suferința pricinuită în urma evenimentelor, fie cu incapacitate de muncă, fie mortale de extinde în mare măsură și la nivelul familiilor acestora.

Pe parcursul trimestrul I inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și sănătate în muncă au realizat un număr de 9 controale, fiind constatate un număr de 36 deficiențe pentru care au fost dispuse 36 sancțiuni contravenționale de tip avertisment.

Pe parcursul trimestrul IV s-au realizat un număr de 7 controale, fiind constatate un număr de 24 deficiențe pentru care au fost dispuse 2 amenzi contravenționale în cuantum total de 8.000 lei și 22 sancțiuni contravenționale de tip avertisment.

Principalele neconformități constatate la angajatorii verificați au fost următoarele: neasigurarea semnalizării de  securitate și/sau sănătate  la  locul  de  muncă,  neasigurarea tuturor măsurilor în vederea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor, lipsa dovezii acordării EIP pentru toți lucrătorii și riscurile la care sunt expuși la punctul de lucru controlat, instruirea insuficientă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în ceea ce privește riscurile la care sunt expuși lucrătorii de la punctul de lucru, nerespectarea periodicității efectuării controalelor medicale pentru lucrători, lipsă verificare și aviz tehnic eliberat de CNCIR/ISCIR pentru echipamentele tehnice care intră în această categorie, angajatorul nu a respectat periodicitatea efectuării controalelor medicale pentru lucrători.

”Pentru urmărirea în continuare a obiectivelor care au fundamentat acţiunea, în perioada trimestrului I al anului 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu va monitoriza unităţile verificate în cadrul etapelor de control.” – inspector șef, Alexandru Marius Stănilă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă