spot_img
11.7 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Raport privind acordarea beneficiilor de asistență socială la nivelul județului Sibiu în anul 2023

Știri din Județ

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu este organizată şi funcţionează în baza O.U.G. nr. 113/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cu modificările și completările ulterioare, precum și în baza HG nr.151/2012 privind aprobarea Statutului propriu de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cu modificările ulterioare.

Publicitate

A.J.P.I.S. Sibiu este serviciu public deconcentrat cu personalitate juridică, aflat în subordinea directă a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Unul dintre obiectivele principale ale A.J.P.I.S. Sibiu este administrarea într-un sistem unitar de plată a beneficiilor de asistență socială și gestionarea programelor privind serviciile sociale susținute de la bugetul de stat.

Toți cetățenii români, care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România, au dreptul la beneficiI de asistență socială, în condițiile legii române și ale reglementărilor UE și ale acordurilor  și tratatelor la care România este parte.

În conformitate cu prevederile Legii nr.292/2011, privind Legea asistentei sociale, cu modificările și completările ulterioare, beneficiile de asistenţă socială reprezintă o formă de suplimentare sau de substituire a veniturilor individuale/familiale obţinute din muncă, în vederea asigurării unui nivel de trai minimal, precum şi o formă de sprijin în scopul promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii anumitor categorii de persoane ale căror drepturi sociale sunt prevăzute expres de lege.

Beneficiile de asistență socială administrate și gestionate de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inpecție Socială Sibiu sunt următoarele :

I.Beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi a  riscului de excluziune socială, care se acordă persoanelor/familiilor fără venituri sau cu venituri reduse și care nu-și pot asigura la un moment dat nevoile traiului zilnic  și sunt destinate asigurării mijloacelor financiare minime necesare traiului zilnic, precum şi suplimentării veniturilor sau mijloacelor persoanei ori familiei:

1. Venitul minim garantat, este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei, reglementat prin Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Cuantumul ajutorului social lunar se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, în cuantumuri situate între 142 lei pentru persoana singură și 527 lei  pentru familiile formate din 5 persoane.

În perioada ianuarie 2023 –  noiembrie 2023, acest tip de beneficiu, s-a acordat pentru un numar mediu lunar de 2.927 beneficiari, cu suma totală plătită de 10.372.822 lei.

2. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei și suplimentul de energie sunt beneficii de asistență socială reglementate de Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, care s-a aplicat începând cu 1 noiembrie 2021. Normele metodologice de aplicare care includ si formularele de solicitare a drepturilor au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1073/2021, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr.968 din 11 octombrie 2021.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, se acordă în perioada sezonului rece cuprins între data de 01 noiembrie a anului curent și  data de 31 martie a anului următor și se adresează familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obține un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale. Valoarea de referință pentru stabilirea cuantumului ajutorului este:

•          250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale;

•          500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică;

•          320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi/petrolieri.

Suplimentul pentru energie, este un tip de ajutor care se acordă lunar, în aceleași condiții de eligibilitate cu ajutorul pentru încălzirea locuinței. Suplimentul pentru energie se acordă tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinței.

            Tipurile de energie pentru care se acordă măsurile de sprijin sunt:

  • termică în sistem centralizat
  • electrică
  • gaze naturale
  • combustibili solizi și/sau petrolieri

Din luna ianuarie 2023 și până la data de 30 noiembrie 2023, suma totală plătită cu titlu de ajutor de încălzire a locuinței și suplimentul de energie fost de 3.682.542 lei pentru un număr mediu de 16.797 beneficiari.

Pentru cele 5 luni din sezonul rece 01.11.2023-31.03.2024, la nivelul județului Sibiu,  au fost solicitate credite de la bugetul de stat cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi sau petrolieri pentru un număr mediu de 12.845 beneficiari, în sumă totală  de 15.006.720 lei și suplimentul pentru combustibili solizi și petrolieri pentru luna noiembrie 2023 pentru un număr mediu de 12.813   beneficiari cu suma de  256.260 lei.

3. Ajutorul de urgență, este un beneficiu care se acordă în conformitate cu prevederile art.27 indice 1 din Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare, familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. În perioada ianuarie – noiembrie 2023 s-au acordat 217 ajutoare de urgență, în suma totală de 721.500 lei.

II. Beneficii pentru susţinerea copilului şi a familiei, care au în vedere naşterea, educaţia şi întreţinerea copiilor:

1.Alocaţia de stat pentru copii, reglementată de Legea nr. 61/1993, republicată cu  modificările şi completările ulterioare, are caracter universal şi se acordă tuturor copiilor în vârstă de pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Conform Legii nr.126/2021 pentru modificare și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii (art.3, alin.2) începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Cuantumul alocației de stat pentru copii în anul 2023 a fost de 631  lei/lună pentru copiii cu vârsta între 0-2 ani, respectiv pentru copiii cu vârsta între 0-18 ani care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap și 256 lei/lună pentru copiii cu vârsta între 2-18 ani, inclusiv pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

În anul 2023 au beneficiat de alocație de stat pentru copii un număr mediu de  75.549 persoane, în sumă totală de 252.823.509 lei.

2.Indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, sunt drepturi reglementate de OUG nr. 111/2010, privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, cu modificările și completările ulterioare.

Prin OUG nr.164/2022, au fost aduse modificări OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, una dintre aceste modificări vizând  majorarea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul naşterilor gemelare, de tripleţi sau multipleţi, precum şi în cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera dreptul la concediul pentru creşterea copilului, cu 50% din indemnizaţia cuvenită, începând cu data de 19.09.2023.  Cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului este de 1496 lei/lună, cuantumul maxim este de 8500 lei/lună iar cuantumul stimulentului de inserție este de 650 lei/lună.

În anul 2023, au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului un număr mediu de  4.690 beneficiari în sumă totală de 155.819.592 lei iar de stimulent de inserție un număr mediu de 2.140 beneficiari în sumă totală de 17.709.035 lei.

3.Alocația pentru susținerea familiei, este un tip de beneficiu reglementat de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, cu modificările și completările ulterioare şi are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării de către copiii de vârstă şcolară, aflaţi în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învăţământ, organizate potrivit legii. Se adresează familiilor ce au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât valoarea unor praguri stabilite de lege, situate până la 530 lei pe membru de familie, iar cuantumurile acestui tip de beneficiu variază, în funcţie de componenţa familiei, numărul copiilor din familie şi venitul net mediu lunar pe membru de familie, între 82 lei si 428 lei .

În perioada ianuarie 2023 – noiembrie 2023, un număr mediu de 3.015 familii au primit lunar acest tip de benficiu, suma totală plătită fiind de 6.815.328 lei.

4. Alocaţia lunară de plasament, este reglementată de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru fiecare copil faţă de care s-a luat o măsură de protecție specială – plasament, plasament în regim de urgență sau tutelă,  se acordă o alocaţie lunară, în cuantum de 1.082 lei/ lună iar pentru copiii care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap, cuantumul alocației este de 1.622 lei/luna (majorat cu 50%).

În perioada ianuarie – noiembrie 2023, au beneficiat de alocație de plasament un număr mediu de 668 beneficiari, în suma totală de 8.329.432 lei.

Conform prevederilor Legii 191/2022 pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, AJPIS efectuează începând din ianuarie 2023, plata drepturilor privind INDEMNIZAȚIA DE SPRIJIN ȘI INDEMNIZAȚIA PENTRU TINERI. Indemnizația de sprijin se acordă persoanei sau familiei care care copil/copii în plasament, în cuantum lunar de 478 lei/copil, iar indemnizația pentru tineri se acordă tinerilor care după încetarea măsurii de protecție fac dovada că urmează o formă de învățământ la zi sau au un loc de muncă până la împlinirea vârstei de 26 de ani, în cuantum de 2.871   lei/lunar.

În anul 2023, au beneficiat de indemnizație de sprijin un număr mediu de 285 de beneficiari, în sumă totală de 1.869.706 lei, iar de indemnizație pentru tineri au beneficiat un număr de 82 de beneficiari, suma totală plătită fiind de 970.462 lei.

5. Indemnizația lunară aferentă concediulului de acomodare este reglementată de Legea nr.273/2004, privind procedura adopției, cu modificările și completările ulterioare, conform căreia, adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum 2 ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară care se stabilește în procent de 85% din media veniturilor realizate timp de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori emiterii hotărârii judecătorești de incredințare în vederea adopției,  în cuantum minim de 2034 lei/lună și maxim de 8500 lei.

Adoptatorul sau familia adoptatoare poate de asemenea să beneficieze, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizaţie de sprijin,  în cuantum de 1,20 ISR, pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se află în una dintre următoarele situaţii: are vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu sau face parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună. Aceste sume se pot majora cu 50%, 70 % sau 100% în condițiile prezăzute de lege.

Indemnizația de acomodare s-a acordat în anul 2023 unui număr mediu de data de 9 beneficiari în sumă totală de 500.543 lei iar Indemnizația de sprijin s-a acordat de la începutul anului unui număr mediu de data de 29 beneficiari în sumă totală de 362.324 lei.

III.  Beneficii de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale:

1.Indemnizaţia lunară de hrană cuvenită persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este reglementată de Legea nr. 584/2002, privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA şi de HG nr.429/2008, privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în cuantum de 33 lei/zi pentru adulţi şi pentru copii. În prezent, un numar mediu de 171 persoane beneficiază de acest tip de beneficiu, suma totală plătită în anul 2023 fiind de  1.883.046 lei.

2.Prestaţii sociale pentru persoanele cu handicap, care se acordă de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu, începând cu data de 1 ianuarie 2019, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 1019/2018. Dreptul la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale se acordă la cerere sau din oficiu, după caz, pe baza actelor doveditoare, depuse la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, în condiţiile prevăzute de lege, în funcție de evaluarea sociopsihologică a persoanelor, efectuată de către Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap.

În perioada ianuarie 2023- noiembrie 2023, numărul mediu de drepturi pentru persoane cu handicap pentru care s-au efectuate plăți cu titlu de prestații sociale a fost de 26.742 cu suma totală de 83.583.492 lei.

3. Indemnizație acordată persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, se acordă în conformitate cu prevederile  Ordinului nr.2087/2020, în cuantum de 33 lei/zi. Acest tip de indemnizație a fost acordată în anul 2023 unui numă mediu de 53 persoane în sumă totală de 537.409 lei.

4. ConformOUG nr 105/2021, privind aprobarea şi implementarea Programului naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”, AJPIS decontează sumele aferente serviciilor de intervenție psihologică și psihoteraputică în cadrul acstui program. La nivelul judeţului Sibiu, numărul mediu de persoane care au beneficiat de decont în anul  2023 este de 87, cu suma totală de 86.040 lei.

Potrivit prevederilor Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, se pot acorda subvenții de la bugetul de stat.

Facem precizarea că, prin HG nr. 578/2022 s-au adus modificări HG nr.1153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, în sensul că, începând cu anul 2023, nivelul mediu lunar al  subvenției pentru o persoană asistată este următorul:

    a) 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, cu excepţia adăposturilor de noapte;

    b) 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte.

Anterior majorării subvenției, nivelul mediu lunar al  subvenției pentru o persoană asistată a fost de 250 lei prntru serviciile sociale cu cazare și 120 lei pentru serviciile sociale fără cazare.

În anul 2023 s-au plătit subvenţii de la bugetul de stat unui număr de 12 asociaţii/ fundaţii din jud. Sibiu, în cuantum total de  6.279.295 pentru un număr mediu de 750 beneficiari ai serviciilor sociale.

Pentru anul 2024, un număr de 17 asociaţii şi fundaţii din județul Sibiu au solicitat subvenții de la bugetul de stat pentru un număr de  26  unități de asistență socială, în sumă totală de  9.160.800 lei.

Precizăm că, pentru perioda ianuarie 2023 – 30 noiembrie 2023, AJPIS Sibiu a acordat beneficii de asistență socială unui număr mediu total de 146.736 beneficiari, suma totală plătită fiind de 550.387.536 lei.

Totodată menționăm că,  începând cu 1 ianuarie 2024, va fi aplicată Legea nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI). Măsurile adoptate prin această lege fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale”, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă. Drept urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI.

Principala dificultate cu care se confrunță instituția noastră este personalul insuficient, având în vedere volumul mare de muncă, complexitatea activităților desfășurate potrivit atribuțiilor legale, diversitatea beneficiilor de asistență socială gestionate și administrate de către instituție.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu, în calitate de reprezentant în teritoriu al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, respectiv al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, îşi propune îmbunătăţirea actului guvernamental prin aplicarea cu responsabilitate şi eficienţă a legislaţiei, politicilor şi strategiilor privind beneficiile sociale, serviciile sociale, egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)