spot_img
20.2 C
Sibiu
sâmbătă, 04 mai, 2024
spot_img

„Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan”, o expoziție de anvergură națională

Știri din Județ

Publicitate

Muzeul Național Brukenthal a fost invitat să împrumute piesele necesare organizării expoziției „Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan”, organizată în colaborare cu Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din lași. Expoziția va fi deschisă în perioada 14 ianuarie-15 martie 2024 la Palatul Braunstein din lași, str. Cuza Vodă, nr. 2. Piesele provin din secția Artă românească și Artă contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Publicitate

Expoziția de anvergură națională, propusă unui centru cultural-academic cu potențial turistic reprezentativ, se adresează atât vizitatorilor din țară, cât și din străinătate. Tematica expoziției prezintă istoria artei plastice din Romania începând cu artiștii Theodor Aman și Nicolae Grigorescu și terminând cu arta contemporană ilustrată de Vladimir Șetran și Ștefan Câlția.

În primul interval de timp încadrat între perioada premergătoare Unirii Principatelor și ridicarea României la rangul de regat, expoziția ilustrează cel mai efervescent moment din punct de vedere al activității plastice. lradierea acelei epoci de maximă creativitate s-a făcut simțită până la cumpăna dintre veacuri și a avut efect atât asupra noilor generații de artiști ieșiți de pe băncile școlilor de specialitate cât și asupra colecționarilor. Al doilea interval de timp prezentat în expoziție, de la începutul anului 1900 și până în prezent ilustrează alinierea artei din România la noul clasicism, urmată apoi de arta socialistă și de arta anilor ’70-’80 când se petrece desprinderea de realismul socialist. Contemporaneitatea aduce în prim plan absolvenții clasei lui Corneliu Baba. Pedagogia acestuia a fost una deschisă stimulând structurarea unui nou orizont cultural cât mai larg.


Expoziția

Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan

Locația: Palatul Braunstein din lași, 10 ianuarie 2024 -15 martie 2024

Curatori: dr. Aurica Ichim, dr. Alexandru Constantin Chituță

Vernisaj: luni, 15 ianuarie 2024, ora 16:00

Parteneri: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Iași


Colecția de artă a Muzeului Național Brukenthal dovedește prin această expoziție că are forța să ilustreze peste 200 de ani de artă românească prin reprezentanții de seamă ai acesteia.

Prin intermediul expoziției Capodopere. Arta din Romania, de la clasic la contemporan este prezentată publicului o parte din valoroasă colecție a Muzeului Național Brukenthal.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ