spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Fotograf sibian în jurul lumii: „Toate femeile sunt frumoase atunci când au liniște sufletească”

Știri din Județ

Publicitate

Fotograf sibian in jurul lumii: „Toate femeile sunt frumoase atunci când au liniste sufletească”. Despre munca sa a și vorbit Oprah Winfrey

Aproape pe neștiute, în urmă cu trei ani, Sibiul a devenit mai bogat. Într-o casă din apropierea Pieței Mari din centrul orașului, o tânără familie și-a stabilit căminul, renunțând la clocotul zilnic al Bucureștiului, în favoarea unei vieți mai liniștite în burgul de pe Cibin.

Despre Mihaela Noroc se poate spune că a devenit sibiancă și o veritabilă ambasadoare a Sibiului, aflată mereu în căutarea frumosului. Despre munca ei a vorbit Oprah Winfrey și a fost subiect de știri pe CNN sau în The Wall Street Journal, The Guardian, Time și Forbes. Cu aparatul de fotografiat în mână, dă noi sensuri termenului de frumos, surprinzând nu doar chipuri, ci și povești de viață.

Pe „străzile Pământului”, așa cum descrie drumurile pe care le străbate, a pornit în urmă cu 10 ani, pașii ducând-o în aproape 100 de țări. Prin obiectivul aparatului a surprins mii de femei, iar faptul că, la rândul său este femeie, a ajutat-o: „Le cer voie să le fotografiez și chiar să merg la ele acasă. Dacă eram bărbat, cred că era mai dificil să interacționez cu ele”.

Le înțelege și le vede într-un fel aparte, intens și direct. O fotografie nu trebuie să fie cât 1000 de cuvinte, ci mai degrabă, să fie calea prin care privitorul să pătrundă sensul frumosului, ghidat de fotograf.

„Atlasul frumuseții” a fost prima lucrare a Mihaelei Noroc, ce însumează 500 portrete de femei din țările lumii. „Cele mai interesante sunt cele din Etiopia. Am întâlnit atât femei din zona tribală, cât și musulmane cu chipurile acoperite cu burka. O varietate de chipuri și de povești ce m-au readus în Etiopia de trei ori. Și m-aș mai duce”.

Fiecare fotografie pe care o face vine, inevitabil, cu o întrebare pe care o adresează femeilor: „Ce-ți dorești cel mai mult de la viață?” Răspunsurile sunt, aproape, aceleași, indiferent de țară, cultură sau vârstă: pace, liniște și sănătate pentru familia mea.

De-a lungul „străzilor Pământului” a aflat și secretul frumuseții: „Femeile sunt frumoase când au liniște sufletească”. Și, privindu-i lucrările, găsești pacea iar prin gând îți trece posibilitatea ca mai-noua sibiancă să fi aflat răspunsul la două întrebări: „Ce gândesc femeile?” și „Care sunt cele mai frumoase femei?”

Zilele trecute, Mihaela Noroc a lansat lucrarea „Lumea fetelor” însumând 250 de portrete de fete cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani. „Am dedicat-o Nataliei, fetița mea. În fapt, maternitatea mi-a schimbat percepția față de fotografie și de frumos”. La evenimentul organizat la „Humanitas” Cișmigiu i-a avut-o alături pe Andreea Esca și Radu Paraschivescu, care au dezvăluit publicului noua realizare a sibiencei.

Viitorul se înfățișează în culori calde: în perioada următoare, va lansa „500 de portrete și povești”, insistând de data aceasta pe povestea din spatele imaginii: „Vreau să aflu mai mult despre femeile pe are le fotografiez. Toate au o poveste care merită spusă”.

Tot în viitor, va face un album destinat conaționalelor sale: „Femeile României”. „Este un proiect ce poate dura 10 sau 20 de ani. Nu mă grăbesc”.

Mihaela Noroc s-a născut în Republica Moldova iar, pe când avea 6 ani, s-a mutat în București. Este căsătorită cu Ștefan, de profesie scenarist de film, dar care acum îi asigură întreg suportul logistic necesar deselor călătorii. „Îmi este și contabil și psihoterapeut. Este omul care face totul ca eu să pot lucra. Și îi sunt recunoscătoare”.

Sibiul nu a dus lipsă de fotografi talentați. Are însă acum o femeie deosebită, ce face cinste acestei profesii, cutreierând globul în căutarea frumuseții.

Pe „străzile Pământului”, cu aparatul de fotografiat în mână, Mihaela Noroc dă de știre lumii că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!

Sursa: Consiliul Judetean Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă