17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

ADI ECO Sibiu: Cum se obține o coală de hârtie sau o placă de carton

Știri din Județ

Te-ai întrebat vreodată de ce procedee este nevoie pentru a obține o coală de hârtie sau o placă de carton?

O coală de hârtie sau carton este fabricată plecând de la fibre celulozice. Aceste fibre sunt extrase în principal din lemn sau hârtie și carton reciclate.

Lemnul provine în principal din păduri, din răririle forestiere practicate, precum și din reziduuri provenite de la fabricarea cherestelei, din tâmplărie, de la fabricarea mobilierului și din construcții.

Hârtia și cartonul pentru reciclat (deșeuri de hârtie și carton) au origini diverse: industria (din procesele de transformare suferite de hârtie sau carton, ambalajele industriale și comerciale, ziare nevândute, produse de birou, etc) și din uzul casnic (ziare vechi, ambalaje de uz casnic, etc).

În timpul fabricării hârtiei pot fi adăugate materiale auxiliare (materiale de umplere, aditivi …), pentru a ajuta la îmbunătățirea caracteristicilor hârtiei.

FABRICAREA PASTEI DE HÂRTIE

Fabricarea pastei implică separarea fibrelor celulozice din lemn prin diferite procedee sau reciclarea deșeurilor de hârtie şi carton.

Pastele din lemn sunt obținute prin tratamente mecanice și termice (pastă mecanică sau termomecanică), sau prin tratarea cu substanțe chimice (pastă chimică).

Pastă reciclată este obținută prin defibrarea în apă a deșeurilor de hârtie și carton, preparată într-un „hidrapulper”. Acest proces este de obicei completat prin operațiuni de sortare-epurare a pastei obținute și/ sau de descernelizare.

FABRICAREA BENZII DE HÂRTIE:

Înainte de a deveni o rolă de hârtie, pasta de hârtie parcurge un drum lung prin mașina de hârtie:

Zona sitelor de formare: pasta este depusă în jet pe sitele de formare. Sitele au o mișcare care facilitează formarea benzii de hârtie și deshidratarea.

Zona preselor: aici banda de hârtie preluată pe un postav absorbant este comprimată între doi cilindri.

Zona de uscare: banda este uscată pe niște cilindri care sunt încălziți la interior cu abur.

Tratarea la suprafață: suprafața foii este acoperită cu materiale (pigmenți, coloranți, etc) care îi îmbunătățesc proprietățile.

Calandru: aici suprafața hârtiei este uniformizată prin comprimare între valturi de oțel

Tratarea la suprafață cu pigmenți minerali (cretare): banda de hârtie poate fi acoperită pe una sau pe ambele fețe cu un strat de pigmenți minerali (caolin), pentru a îmbunătăți imprimabilitatea hârtiei.

Bobinarea: banda de hârtie este înfășurată în bobine. Din bobine hârtia poate fi apoi tăiată în coli sau pot fi tăiate bobine mici.

Hârtia este gata pentru a fi livrată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu