13 C
Sibiu
duminică, 06 octombrie, 2024

Începând din acest an Muzeul Național Brukenthal va avea fonduri pentru achiziția de artă

Știri din Județ

Doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii a decis ca, începând din acest an, programul de achiziție de artă să fie extins. Alături de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul Național Brukenthal și Complexul Muzeal Național Moldova din Iași vor avea fonduri pentru achiziție de artă contemporană. 

Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal a declarat: „Este un fapt extraordinar pentru colecția de artă a Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Am avut mai multe discuții cu doamna ministru Raluca Turcan pentru promovarea Muzeului de Artă Contemporană din Sibiu și pentru susținerea artiștilor. De peste jumătate de veac Muzeul Național Brukenthal nu a avut atribuite fonduri pentru achiziție.  Patrimoniul nostru a fost îmbogățit constant prin donații și atât. In 2024 împreună cu colegii mei am dat o nouă traiectorie Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu SCAF care a devenit cel mai important eveniment din agenda anuală a Muzeului nostru. Cred că Sibiul trebuie să vadă, să cunoască și să prețuiască și artă contemporană.  Iar orașul nostru și Muzeul nostru sunt privilegiate în acest sens: avem o colecție de artă veche europeană și românească importantă și avem și o colecție de artă contemporană.  Am decis ca banii pentru achiziția de artă contemporană să fie folosiți pentru artă realizată după 1990. În viitor vom posta și regulamentul concursului.  Mulțumim Ministerului Culturii și doamnei Raluca Turcan pentru această chestiune care va trebui să devină și la noi o normalitate. Este o veste foarte bună pentru Muzeul Național Brukenthal, pentru orașul nostru, pentru artiștii contemporani și pentru colegii care vor putea studia mai bine fenomenul artistic contemporan și vor avea o bază solidă pentru realizarea de expoziții. În viitor vom redeschide la Muzeul de Artă Contemporană o sală importantă pentru expoziții și evenimente și, după eliberarea spațiului pe care acum îl folosește Direcția Județeană de Cultură Sibiu, acolo vom amenaja o expoziție permanentă”.

Doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii a declarat: „De la preluarea mandatului de ministru al Culturii am căutat soluții și fonduri pentru ca muzeele să poată realiza evenimente de calitate pentru public, să facilităm un acces mai larg publicului la cultură și să susținem creativitatea și artiștii contemporani.

Publicitate

Începând din acest an, programul Ministerului Culturii de achiziție de artă contemporană, pentru creșterea patrimoniului cultural, va fi extins în premieră cu alte două muzee naționale. Alături de Muzeul Național de Artă Contemporană București, care până acum a avut două sesiuni de achiziții, din acest an și Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, din Sibiu și Complexul Muzeal Național Moldova, din Iași își vor îmbogăți colecția cu noi piese.

Este important ca muzeele să își îmbogățească colecțiile prin achiziție de artă și să contribuie efectiv la elaborarea istoriei artei contemporane din România, garantând publicului actual și din viitor accesul la un ansamblu de forme, curente și fenomene reprezentative. Am aflat că Muzeul Național Brukenthal din Sibiu nu a mai avut fonduri de achiziție de mai bine de 50 de ani și este important ca Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu să poată să achiziționeze noi lucrări de artă. Cu un Festival Internațional de Artă Contemporană SCAF, de renume, achiziția de artă contemporană este un fapt binevenit. De asemenea, nici în Moldova, Palatul Culturii din Iași nu a mai avut fonduri de achiziții de artă de ani de zile.

Procedurile vor viza operele de artă originale, din toate mediile, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente cât și tinerelor generații. Încurajez artiștii din România și din diaspora să participe la sesiunea de achiziție din acest an, îmbogățind prin lucrările lor patrimoniul cultural național, aflat în trei muzee de prestigiu din țara noastră, din cele trei provincii românești!

Felicit directorii muzeelor implicate: Călin Dan, Alexandru Constantin Chituță și Andrei Apreotesei pentru implicarea și suportul în derularea acestei noi achiziții de artă care va constitui un stimulent pentru producția artistică actuală!

Din acest an, sute de lucrări de artă realizate de numeroși artiști vor face parte din colecția muzeelor din București, Sibiu și Iași!”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: 5 ani de SIBIU INDEPENDENT

Medalii pentru karateka la mondiale

Adolescenți sibieni în dialog cu actorii la teatru

Accident mortal pe Valea Oltului, lângă Racovița

Fetele de la FC Hermannstadt au cedat la Bistrița

Fetelele de la AcroDance Sibiu sunt campioane europene