spot_img
18.2 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

Inspectoratul General pentru Imigrări sărbătorește 143 de ani de atestare documentară

Știri din Județ

Publicitate
Polițiștii de imigrări celebrează, la data de 7 aprilie 2024, 143 de ani de la semnarea, de către Regele Carol I, a primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România „Legea asupra streinilor“, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881.

În contextul acestei zile, astăzi, 5 aprilie 2024, s-a desfășurat ședința festivă, iar alaturi de conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări, la eveniment au luat parte reprezentanți ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne, ai administrației prezidențiale, structurilor aparatului guvernamental, ai organizațiilor internaționale și neguvernamentale, precu și ai organizațiilor sindicale și profesionale.

Publicitate

De asemenea, alături de polițiștii de imigrări au fost prezenți și colegi rezerviști.

Într-o atmosferă de sărbătoare au fost oferite de către domnul chestor principal de poliție Liviu BUTE, inspector general al Inspectoratului General pentru Imigrări, patru diplome de excelență polițiștilor și structurilor care s-au remarcat în activitatea profesională.

Conform tradiției, în fiecare an, Inspectoratul General pentru Imigrări acordă titlurile onorifice „Polițistul anului” şi “Structura anului”. De această dată distincțiile au fost înmânate de domnul secretar de stat Bogdan DESPESCU, chestor general de poliție.

Selecţia poliţiştilor nominalizaţi pentru aceste titluri s-a realizat pe baza rezultatelor deosebite obţinute în activitate, precum și a conduitei morale şi profesionale.

La zi aniversară, poliţiştii de imigrări îndeplinesc cu onoare misiunea încredinţată de statul român, aceea de a acorda străinilor dreptul de şedere, de a veghea la respectarea

legalităţii printr-un control permanent privind combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate, de a acorda protecţie internaţională persoanelor aflate în nevoie reală, precum și de a sprijini integrarea persoanelor în societatea românească. Toate acestea contribuie la obiectivul comun al Ministerului Afacerilor Interne, acela de a menţine ordinea publică, securitatea naţională şi protejarea cetăţenilor României.

De asemenea, în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București, Galați, Giurgiu și Rădăuți, evenimentul a fost marcat printr-o serie de activități informative, culturale și competiții sportive.

Inspectoratul General pentru Imigrări este structura responsabilă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru implementarea politicilor României în domeniile migrației, azilului și integrării persoanelor în societatea românească.

Astfel, în anul 2023, situația în domeniile imigrației și azilului țara noastră a fost marcată de evoluțiile înregistrate în zonele de conflict. În aceste condiții, instituția noastră a întreprins măsurile necesare pentru a gestiona fenomenul, asigurându-se aplicarea cu strictețe a prevederilor legale incidente.

***

Scurt istoric

În fiecare an, data de 7 aprilie a.c., este sărbătorită ca zi aniversară de către  Inspectoratul General pentru Imigrări. Anul acesta se împlinesc 143 de ani de la atestarea documentară a primului act normativ, care reglementa regimul străinilor în România „Legea asupra streinilor“, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881.

În cele șapte articole, legea reglementa modalitatea în care străinul putea fi constrâns de a se depărta din locul în care se află, de a locui într-un anumit loc sau chiar de a părăsi țara, termenul în care străinul va trebui să “execute ordinul de espulsiune sau de schimbare a reședinței”, timpul cât va avea dreptul să se “popréscă în fiecare localitate, până la frontieră”, conducerea afară din ”țéră prin forța publică”, precum și corecția aplicată în cazul reintrării pe teritoriul României.

Totodată, se stabilea datoria străinului nou venit în țară de a obține de la autoritatea polițienească o carte de liberă trecere “pentru timpul cât va arăta că voesce să stea sau să călătorească.”

Legea avea să fie completată cu Regulamentul din anul 1900, care stipula ca documentul pentru străinii intraţi în România ”Biletul de liberă trecere”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!