spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 20 mai, 2024
spot_img

Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijorul Cristian Lupeş: „este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă”

Știri din Județ

Publicitate
Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijorul Cristian Lupeş, a declarat joi, pentru AGERPRES, că „este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă”, el arătând că în seara acestei zile spectacolul de operă revine în clădirea Filarmonicii, la Sala Thalia, având în program Bach şi Pergolesi, cu prilejul Summitului muzical european.

„Consider că este nu doar necesar, este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă. (…) O instituţie de cultură face două lucruri: face şi educaţie, pe de o parte, şi pentru cei mici, şi pentru cei mari o educaţie perpetuă, dar mai mult decât atât, trebuie să răspundă obligatoriu şi nevoilor comunităţii. Comunitatea sibiană are nevoie de operă şi a demonstrat-o de 20 de ani”, a afirmat Cristian Lupeş.

Publicitate

Sibiul este un oraş fără o instituţie dedicată operei, dar care găzduieşte un festival al acestui gen muzical. Aici vor veni, în octombrie, „aproape toate operele cele mai importante din ţară”.

„Noi ca instituţie ne deschidem deocamdată programul încet-încet şi către acest gen muzical şi vă putem da în premieră informaţia că în octombrie va veni din nou Sibiu Opera Festival, (…) un festival în care aducem aproape toate operele cele mai importante din ţară, la Sibiu, în centrul ţării, în oraşul fără operă”, a mai spus dirijorul Lupeş.

Potrivit managerului Filarmonicii de Stat din Sibiu, aceasta este singura filarmonică din România cu o fosă pentru spectacolele de operă, în care să fie aşezată orchestra.

„Tot la Sibiu, această sală, cea mai veche sală de spectacole de pe actualul teritoriu al României, în această clădire din secolul XV, cu sală de teatru din secolul XVIII, avem din punct de vedere tehnic, încă un unicat sibian. Este singura filarmonică din ţară care are fosă, are loc pentru orchestră, sub scena pe care o ştiţi cu toţii. Noi avem fosă şi anul trecut aţi putut vedea două reprezentaţii de operă pe scenă, în care orchestrele care cântau erau aşezate în fosa Filarmonicii. (…) Ne dorim ca această fosă să se deschidă din ce în ce mai mult”, a spus Cristian Lupeş.

Iubitorii operei se pot bucura joi seara, de la ora 19.00, de un spectacol cu muzică de Pergolesi şi Bach, ca parte a Summitului muzical european.

„Şi pentru că, după cum aţi văzut, spectacolele noastre şi concertele noastre sunt de mare succes pentru publicul sibian şi nu numai şi pentru că publicul sibian, datorită succesului Festivalului Internaţional de Teatru, este foarte atras de spectacol, nu numai de concert, noi ne-am deschis activitatea folosind un festival de tradiţie, Sibiu Opera Festival, şi către spectacolul de operă şi anul acesta sărbătorim a 5-a ediţie a Summitului Muzical European, gândindu-ne la ceea ce publicul iubeşte foarte mult la Sibiu, spectacolul de operă. Din mai multe motive am ales să facem într-o singură seară două mini-spectacole de operă, le-am spus noi ‘operă de buzunar’ şi îl cântăm pe Bach şi pe Pergolesi. (…) Vă invităm aşadar astăzi, pe 9 mai, de la ora 19,00 la Sala Thalia”, a mai subliniat dirijorul Cristian Lupeş. 

Sursa foto: Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ANUNȚ – Primăria Porumbacu de Jos