18.1 C
Sibiu
vineri, 21 iunie, 2024

„Cufărul călător” a ajuns pe Valea Târnavelor. Daniela Cîmpean a invitat elevii școlii Mihai Eminescu din Mediaș să viziteze Muzeul Astra

Știri din Județ

După ce a călătorit în Mărginimea Sibiului și Podișul Hârtibaciului, „Cufărul călător” a ajuns în capitala Văii Târnavelor, la Mediaș.

Gazdele proiectului organizat de către Muzeul Astra, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, au fost elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, tema prezentării fiind pânza.

Copiii au aflat despre felul în care sunt extrase fibrele din plantele de in și cânepă, care mai apoi, prin prelucrare, ajung obiecte de îmbrăcăminte.

Publicitate

În cufăr s-au aflat obiectele necesare procesării fibrelor, bucăți de pânză, dar și vopsele și matrițe de imprimat: „Hainele pe care le aveți acasă pot avea o nouă viață. Cu aceste matrițe puteți aplica diverse modele pe tricouri, pantaloni sau veste, iar acestea să arate diferit. Așa, refolosim îmbrăcămintea, economisim bani și facem bine naturii”, a declarat Raluca Andrei, coordonatoarea proiectului „Cufărul călător”.

Alături de elevii medieșeni s-a aflat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, care le-a mărturisit copiilor că, înainte de a fi avocat și președintă, a fost învățătoare: „Mă încearcă un sentiment de bucurie de fiecare dată când intru într-o sală de clasă. Îmi creați o stare de bine pentru că vă văd dornici să aflați cât mai multe despre lumea în care trăim. Timp de cinci ani am fost învățătoare, poate cea maifrumoasă perioadă din viața mea. Astăzi veți afla despre tradițiile bunicilor și străbunicilor voștri și, alături de profesorii voștri, vă invit să vă continuați studiul în atelierele interactive pe care vi le-am pregătit în Muzeul Astra din Pădurea Dumbrava, dar și la Casa Artelor din centrul Sibiului”.

La finalul lecției deschise, atât muzeografii, cât și Daniela Cîmpean, le-au dat copiilor o temă de casă: să caute în casele bunicilor obiecte tradiționale care sunt folosite pentru prelucrarea fibrelor textile, sau vestitele „lăzi de zestre”, să le afle povestea și, mai apoi, să le-o împărtășească prietenilor și colegilor.

Proiectul „Cufărul călător” va continua în școli de pe Valea Hârtibaciului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Continental Sibiu a aniversat 20 de ani