17.3 C
Sibiu
vineri, 05 iulie, 2024

Octavian Constantin Barbu, candidat PSD la Primăria Tălmaciu: Drept la replică

Știri din Județ

În urma articolului „Analize Alegeri Locale 2024: Candidatul PSD la Tălmaciu prins cu minciuna de actualul primar PNL, Ioan Oancea„, Octavian Barbu Constantin a trimis următorul drept la replică:


În ultima perioadă, susținătorii PNL au promovat obsesiv în presă și în mediul online ideea că gradul de îndatorare al Primăriei Tălmaciu a împiedicat echipa PNL să performeze în actualul mandat. Această abordare ascunde, de fapt, tot ce nu au reușit să facă în mandatul lor din ultimii 4 ani.

Publicitate

Nimic din proiectele mari, importante, de anvergură, de care are nevoie comunitatea în mod real nu s-a realizat și mă refer la: dispensarul din Tălmaciu pe care toată lumea îl așteaptă sau la renovarea școlilor și a grădinițelor, la asfaltarea tuturor drumurilor sau la efortul de a accesa fonduri europene.

Intelegem că nu are proiecte duse la bun sfârșit și, de aceea, discutăm acum despre acest credit din 2008, contractat în timpul mandatul de primar al tatălui meu. Voi face următoarele precizări:

Domnul primar, Ioan Oancea, spune că nu știe de existența acestor fonduri pentru că în 2008 nu era nici consilier nici primar. Dar din 2012 este în primărie și, până astăzi, nu a oferit un raspuns concret, documentat, cu cifre despre această finanțare.

Totuși, în 2008, în mijlocul crizei economice globale, Primăria Tălmaciu a luat decizia strategică de a accesa fonduri de la Guvernul României în valoare de 20 de milioane de lei pentru a moderniza orașul. Condiția pentru a putea aplica la fondurile nerambursabili, conform legii, a fost ca Primăria să vină cu un capital propriu de 6 milioane de lei, ceea ce se numește cofinanțare în programul guvernamental.

Cum Primăria Tălmaciu nu avea un asemenea buget la dispoziție, a contractat un credit de cofinanțare de la bănci, prin licitație, așa cum fac toate primăriile. Aceatsa este șansa lor ca să contracteze și să implementeze proiecte mari, cum sunt cele de infrastrustură, canalizare sau stații de epurare – realizate în Tălmaciu cu acei bani.

Fără acel credit, orașul ar fi pierdut fondurile nerambursabile și investițiile, iar noi am fi ratat șansa de a avea canalizare și apă curată.

Așadar,pentru proiectele majore de modernizare a orașului Tălmaciu au fost accesate Fonduri Guvernamentale Nerambursabile prin Agenția Fondurilor de Mediu și Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Deci nu este vorba de Fonduri Europene, așa cum greșit a apărut în presă și în social media. Sunt 2 programe diferite de finanțare, cu reguli diferite de accesare a banilor.

Referitor la dobândă, vă asigur că nu trebuie să fii economist ca să știi ce este o dobândă. Toată lumea are credite. Dobânzile la bănci sunt variabile și sunt formate din marja băncii care este un procent fix, la care se adaugă indicele Robor. Acest indice este unul interbancar și se schimbă la 3, 6 sau12 luni, în funcție de tipul de credit sau normele băncilor.

Domnul primar ne spune cât a fost dobânda anuală efectivă în diverși ani, dar aceste date se pot afla foarte simplu pe site-ul Băncii Naționale a României. Pe oameni îî interesa să afle cât este dobânda acestui credit, nu a creditelor în general! Vă explic, din punct de vedere economic, cum se calculează prețului creditului de cofinanțare.

Dobânda anuala efectivă (DAE) este format din marja băncii + indicele Robor. Marja negociată cu banca este de doar 2% – o dobândă foarte bună dacă e să ne uităm pe ofertele băncilor. Peste această marjă se aplică Robor care este un indicator variabil, calculat în funcție de tranzacțiile primelor 10 bănci, cele mai mari din sistem și nu poate fi negociat de primarie. Printer altele, Robor arată cât este de performantă economia României și cum reacționează ea în funcție de crizele economice și financiare. Și au fost ani în care Robor a fost sub 1% și ani în care a fost peste 10%, conform datelor BNR.

Țin să precizez toate aceste detalii economice nu pentru ca să îi țin domnului Oancea o lecție de economie, ci pentru că e important să avem o privire de ansamblu asupra creditului de cofinanțare din 2008 și a fondurilor guvernamentale nerambursabile folosite la modernizarea orașului Tălmaciu.

Până acum, primarul nu a oferit un răspuns clar, să știm și noi cât reprezintă rata din bugetul Primăriei. Până la urmă, cuantumul ratei reprezintă efortul bugetar, cât plătești concret, nu calculul dobânzii.

Primăriile au voie, conform legii, să se îndatoreze până la 30% la bănci, iar acum aceasta rată probabil că înseamnă doar 2-3 procente la un credit care se va finaliza de plătit în 2028.

De altfel, chiar dl primar, Ioan Oancea, a confirmat, în mesajul său, că acest credit nu a fost un obstacol în administrarea orașului Tălmaciu și că impactul ratei în buget este mic!

Datoria primarului este ofere informații clare și corecte despre proiectele și programele Primăriei, pentru că sunt de interes pentru cetățenii care locuiesc în Tălmaciu.

Cu stimă,

Octavian Constantin Barbu

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Intreaba pe taicat-o cat este rata la acel credit si cati bani au ajuns in contul vostru.Oricum cauti ce nu face primaru, Ioan Oancea , dar cand era Barbu senior de ce nu se facea nimic ? Ati facut foar pentru voi Asfalt in satu Talmacel, acuma vi cu talente aicea. Stai cuminte ca a furat destul Senioru nu avem nevoie de tine.

  2. Anonim ia întreabă pe Primarul Oancea, cum de tocmai în 2012 devine consilier și își face firma General Ice care până în 2020 când a devenit Primar, cu doar el unic angajat „Jurist” a ajuns la 1 milion RON cifră de afaceri? De când a devenit Primar pune firma pe fratele Iliuță, rămâne unic angajat și cumpă clădiri de încă vreo 400mii RON.
    Afacerea încă merge pe milion RON anual.
    Care este clientul General Ice? LANCO exact firma care vinde către General Ice poarta Firului Roșu și către Primăria fratelui clubul și alte locații, acesta intermediar între Romanofir și Primărie!
    Ce coincidenta!

    • Ce va arde curiozitatea ce tranzacții au doua firme private între ele?
      Pe barbu l-a întrebat cineva de ce și a vândut lui CAP ul și casa de la CAP când era director acolo ,parca cu 760 lei și salarile erau de 2100 in perioada aia (actuala casa a candidatului la postul de primar al PSD)
      Sau când o luat casa de pe cetății cu „japca”?
      De nu o mai putut sașii sa l de-a afara de acolo?
      Sau când o primit un X3 cadou Tavi și de la cine ?
      Vedeți va de treabă că sunteți plini de bube in cap!!!
      Aia se va vedea la numărarea voturilor suntem cu ochii pe voi!!!

  3. Sunt multe lucru de realizat in orasul Talmaciu doar o echipa capabila si dornica sa munceasca pentru comunitate,fonduri pentru raba,fonduri pentru iluminat si camere de supraveghere pentru siguranta cetateanului,piata modernizata ,sprijin pentru cei care fac agricultura ,un dispensar modern ,piata mixta cereale ,fonduri pentru reabilitarea blocurilor, fosta gradinita sa oblige patronul sa o darime nu zrentele atirnate cam asa vad eu lucrurile pentru un oras curat si nu lupta pentru un scaun confortabil pe 4 ani.

  4. Nu știu de ce atâta curiozitate ,pe voi v-o întrebat cineva cum ați luat casa lui Tavi,apartamentul din Dubai vila de la ski din Austria pensiunea din Păltiniș X3 ul ăla „cadou”cu „pavaj” prin el și multe altele?
    Firmele sunt private și nu au contracte cu statul sau cu primăria ,sunt firme cu cifre mari obținute prin munca nu tamtaram
    Și voi psdeii maram vă lăudați că vreți să ridicați și să sprijiniți comunitatea,cum că pe Martin Werder daca nu o „sponsorizat” l ați blocat sa nu facă nimic și o rămas ditamai ruinele in fața primăriei faina priveliste

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri