18.1 C
Sibiu
marți, 02 iulie, 2024

EDITORIAL: Am scăpat! Arhitecta șefă a Sibiului a ieșit la pensie

Știri din Județ

De vreo două luni scriem că arhitecta șefă a Sibiului, Ioana Urdea va ieși la pensie. A făcut-o, vineri! Sentimentul de eliberare, de fericire și de bucurie a cuprins imediat toți cei din Sibiu care au investiții în imobiliare, care au vrut să facă un etaj la casă, arhitecție, ingineri, topografi etc. Timp de 15 ani, această persoană a fost considerată, pe bună dreptate, „omul negru” de la Primăria Sibiu în urbanism. Din cauza ei, acest serviciu de urbanism nu mai are angajați valoroși, și se bazează pe înlocuitori înclusiv din Poliția Locală. Orașul a stagnat urbanistic, iar aprobări au obținut cu multiple întârzieri ILEGALE doar unii. Alții, deși cu respectarea legii, au fost refuzați ani la rând de această persoană care spunea mereu că ea face legea în urbanism la Sibiu.


Nu știu cum să descriu mai bine sentimentul de eliberare ce l-am simțit de la o grămadă de oameni implicați în imobiliare în Sibiu. Am discutat în acest week-end cu mulți și știrea pensionării „pe bune” a arhitectului șef Ioana Urdea a fost sinonimă cu o mare fericire. Sentimentul acela că scapi din lagăr sau să te eliberezi de sub un asupritor.

Publicitate

Fie că sunt investitori sau simplii oameni care au dorit să construiască ceva în oraș, arhitecție, topografi sau alți specialiști – sentimentul tuturor cu care am vorbit a fost de „bine că am scăpat”.

15 ani, Ioana Urdea, pusă șef de Iohannis a controlat și blocat mai toate investițiile în imobiliare în Sibiu. Pe unele a reușit doar să le întârzie cu anii. Dar, anumite investiții, au fost aprobate „aproape peste noapte”.

15 ani, Serviciul de Urbanism al Primăriei Sibiu a fost făcut praf. Toți angajații au demisionat. Au plecat în privat sau la alte instituții. Au venit alții și au plecat la fel de repede. În ultimii ani serviciul a funcționat și la 10-20% din capacitate din lipsă de oameni. S-a mers până acolo de s-au detașat polițiști locali la acest serviciu.

Să nu cădem din lac în puț. Dar bucuria pensionării Ioanei Urdea să nu fie de scurtă durată. Un primar ca Astrid Fodor are o plăcere sadică de a se înconjura de astfel de non-valori pe termen lung. Și o altă non-valoare poate fi promovată. Dacă mai iese primar.

Sibiul, urbanistic are nevoie de un arhitect șef vizionar, deschizător de drumuri. Nu o încuiată care spune nu la orice investiție. Suntem de râsul României la capitolul urbanism în afara centrului istoric. Nici acolo nu stăm prea bine. Dar Sibiul nu este doar vechea cetate, ci restul orașului reprezintă cheia dezvoltării sale. Să sperăm că noul arhitect șef va fi tânăr și cu idei moderne pentru un oraș care riscă, altfel, să cadă în derizoriu și în 30 de ani să devină satelit al Șelimbărului și Cartierului Arhitecților din Cisnădie, nu vicecersa.

Publicitate

8 COMENTARII

  1. Ce gunoi de articol.
    Arhitecta șef era singura care proteja locuitorii orașului de abuzurile urbanistice numite „dezvoltări”.
    S-a dat drumul la abuzurile hoților și celor fără de lege care au construit mizerii precum cele din Șelimbăr, Magnolia sau cartierul arhitecților.
    Vai de Sibiu! Urmează să fie prădat de pseudo dezvoltatori care construiesc ghetouri și le vând mai scump decât un apartament minimal (care respectă totuși standardele de construcții și confort) în Occident.

  2. Este bine ca Sibiul a fost protejat de abuzuri si nu s-a construit nici o scoala,gradinita,cresa,nu sint bani pentru spital nu sint parcari dar avem un stadion frumos in centrul Sibiului care blocheaza tot orasul,asta inseamna viziune…..

  3. Doamna arhitectă șefă ocupase această funcție încă din vremea fostului primar. Conform Legii 188/1999 Statutul funcționarilor publici, orice funcționar public și, în acest caz, d-na arhitect șef putea fi schimbată și eventual dată afară numai dacă existau sentințe judecătorești definitive care să pedepsească eventuale INFRACȚIUNI făcute de aceasta în legătură cu serviciul, cu funcția sa.
    ORICE PERSOANĂ care ar ocupa funcția de primar va lucra cu funcționării publici care există deja în primărie deoarece aceștia au devenit funcționari în urma unui examen, iar cei care ocupă funcții de conducere obținute prin examen nu pot fi schimbați din funcție decât numai prin desființarea funcției respective.
    Este incorect să fie mințită populația că primarul își alege echipa de lucru.

    • ce vorbesti? primarul intotdeauna isi pune arhitectul sef care ii convine lui, in primul rand. Bineinteles ca va fi totul legal, cu concurs organizat, dar tot el are ultimul cuvant. La concurs se inscrie cine „trebuie”. Daca Astrid ar fi vrut sa o demita pe Udrea, ar fi putut. La sfarsitul fiecarui an se face o evaluare a activitatii si se dau calificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Incendiu la un container locuit din Mediaș