28.1 C
Sibiu
sâmbătă, 06 iulie, 2024

EDITORIAL: Duios, doamna primar, trecea…

Știri din Județ

Să îmi fie cu iertare dacă mi-am permis în plină campanie electorală să parafrazez titlul nuvelei lui D.R. Popescu. Dar se potrivește de minune ca sinteză a ceea ce se întâmplă la Sibiu în această lună electorală ce se apropie de final. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a descins prin parcuri și cartiere, cu alai de consilieri FDGR, vechi și noi, cu fotografi și cameramani, cu ziare de campanie. Pozele pe care le-a postat electoral și din care, mai jos, am ales câteva, ne arată un primar care ascultă cetățeanul. Aiurea!


Nu poți știi niciodată ce este în mintea unui politician aflat în campanie electorală pe stradă. În timp ce oamenii îi vorbesc de problemele lor, poate mintea politicianului zboară la nepoți, rochii sau o vacanță exotică după alegeri.

Această campanie, cel puțin pentru mine, a fost foarte amuzantă. Din mai multe motive. În primul rând am văzut-o pe doamna primar Fodor la masă, la interviu, cu un jurnalist pe care acum 4 ani, tot în campanie electorală îl vorbea de rău și cu gânduri de răzbunare. Se pare că, între timp, au căzut la pace…

Amuzant a fost să văd că au fost reînviate proiecte electorale de acum patru ani sau unele chiar de 8 ani, prezentante și nerealizate chiar de Fodor. Cum ar fi Gușterland sau parcările subterane și supraterane în cartiere, zonele verzi în cartiere care nici acum.

Dar cea mai mare ipocrizie sunt pozele prin parcuri cu primarul Astrid Fodor stând de vorbă cu oamenii. Pentru un primar care de 10 ani nu face audiențe. Un primar care de 10 an nu face conferințe de presă. Dar dă bine în poze, chiar și când stă de povești șezută pe o țeavă de gaz (probabil că nu erau suficiente bănci libere în parc).

Închei, cu două citate din articole scris de Mihai Eminescu în ziarul Timpul:

„Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s’au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român. Conştiinţa că ele sunt deosebite de neamul românesc nu le’a dispărut încă – ele se privesc ca o oaste biruitoare într’o ţară vrăjmaşe.” (Timpul, 22 martie 1881)

„Sperăm că Providenţa ne va scuti de’a revedea, în viitoarele Adunări, o seamă măcar din acele fizionomii a căror pecete e o neştearsă, înrădăcinată banalitate; sperăm că alegătorii îşi vor fi deschis ochii şi nu vor mai trimite în Adunări naturi despre care nimeni în lume nu poate şti cu ce trăiesc de pe o zi pe alta, nici palavragii care pierd vremea Adunărilor cu discursuri nesărate, dezgustătoare prin lipsa lor de cel mai comun bun simţ.” (Timpul, 24 martie 1879)

Fotografiile provin de pe pagina de Facebook a Forumului German Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri