11.2 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Expoziție de insigne și monede ale culturii și ecomoniei săsești în incinta showroom-ului Auto Schunn, din Sibiu

Știri din Județ

Joi, 1 august, de la orele 17, în incinta showroom-ului Auto Schunn din Sibiu, a avut loc deschiderea oficială a expoziției intitulate sugestiv: ,,Perspective istorice ale culturii și economiei săsești”, expoziție care a reunit în premieră absolută numeroase exponate: peste 100 de insigne, premii și medalii aparținând vechilor asociații săsești, precum și un număr de peste 200 de ,,hârtii de valoare istorice”, mai precis acțiuni, obligațiuni, rapoarte de activitate, care au aparținut societăților comerciale și industriale cu capital săsesc care au funcționat între cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.

Organizatorii evenimentului: ,,Auto Schunn S.R.L”, ,,Asociația pentru Ajutor Umanitar și Social”, ,,Asociația Culturală Colecția Alois Weil”, ,,Asociația Pronumismatica”, și nu în ultimul rând ,,Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga” Cluj-Napoca, au introdus în circuitul public două dintre cele mai reprezentative colecții de profil. Meritul organizatorilor este cu atât mai important având în vedere faptul că cele două colecții : colecția de insigne săsești (colecția Jürgen Schunn) și colecția de ,,hârtii de valoare istorice” Alois Weil, sunt colecții private reprezentative la nivel european, și chiar mondial. Inițiativa privată a fost dublată, în cadrul acestei expoziții unice, de prezența și contribuția Bibliotecii Centrale Universitară ,,Lucian Blaga” Cluj-Napoca, care a asigurat nu doar suportul științific al manifestării, dar și o serie de exponate din colecțiile proprii care au venit în mod fericit în completarea tematicii expoziționale. Remarcăm și prezența ,,Asociației Pronumismatica” în rândul organizatorilor, o asociație relativ tânără dar cu obiective generoase în ceea ce privește susținerea pe termen lung a intereselor colecționarilor privați.

Într-o atmosferă demnă de orice expoziție muzeală cu pretenții, și în prezența a numeroși invitați, gazda evenimentului dl. Jürgen Schunn a avut cuvântul de deschidere. Domnia sa a subliniat importanța istorică a exponatelor trasând totodată și o legătură între trecut și prezent, între asociațiile și firmele săsești ale trecutului și dinamica economică actuală. În continuare, domnul Alois Weil, a subliniat faptul că expoziția reprezintă de fapt un omagiu adus spiritului antreprenorial săsesc, al personalităților implicate de-a lungul timpului în acest fenomen, dar și o contribuție substanțială în ceea ce privește recuperarea trecutului și valorificarea acestuia în context contemporan.

Dintre invitații speciali au luat cuvântul: Prof. Univ. Dr. Rudolf Gref,  care a adus în atenția participanților faptul că asociațiile și antreprenoriatului specific secolului al XIX-lea au stat de fapt la baza modernizării economice și sociale ale Transilvaniei și implicit ale României Mari după Unire;  Prof. Univ. Dr. Orga Valentin, directorul prestigioasei Biblioteci Universitare clujene a adus în discuție numeroasele valențe ale complementarității și puterii integratoare ale diferitelor grupuri etnice ale Transilvaniei, și nu în ultimul rând a subliniat contribuția colecționarilor la reîntregirea patrimoniului cultural național; Dr. Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ,,Astra” Sibiu, a avut o amplă expunere în ce privește orașul ca și factor de progres uman, din cele mai vechi timpuri până în prezent, cu referire concretă la orașele săsești ale Transilvaniei și rolul acestora în modernizarea regională.

Pentru toți cei care doresc să treacă pragul expoziției ,,Perspective istorice ale culturii și economiei săsești” reamintim faptul că aceasta poate fi vizitată în continuare, în perioada 01.08.2024 – 15.08.2024, zilnic în intervalul orar 09-18.00, la showroom Auto Schunn, Șoseaua Sibiului, nr. 71, Șelimbăr.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri