20.2 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Risc maxim ca virusul mpox să ajungă în România

Știri din Județ

Organizatia Mondială a Sănătății a anunțat miercuri epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă. Joi a apărut primul caz grav în Europa, în Suedia.


„Am avut confirmarea că în Suedia avem un caz de mpox, din varianta mai periculoasă, Clade I. Este primul cauzat de Clade I care a fost diagnosticat în afara continentului african. Persoana afectată a fost infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde există un focar major de mpox”, a declarat și ministrul suedez al Sănătății, Jakob Forssmed, citat de Hotnews.

Focarul cel mai mare este în R.D. Congo, unde sunt sute de români

Principalul focar de mpox este în Africa în R. D. Congo, unde numărul cazurilor a explodat anul acesta. Țara este în război civil de ani de zile. Horațiu Potra din Mediaș, cunoscut mercenar, este mâna dreaptă a președintelui țării și a dus sute de mercenari în Congo, inclusiv români, mai ales din zona Mediașului. Aceștia se întorc periodic acasă. O echipă mare de mercenari a fost prezentă la Mediaș la începutul lunii iunie în timpul campaniei electorale.

Ce este mpox?

Virusul Mpox se transmite de la animale rozătoare, cum ar fi șoarecii și veverițele, sau de la persoane infectate, iar atingerea erupțiilor cutanate provocate de virus, utilizarea hainelor, cearșafurilor, prosoapelor și articolelor similare contaminate cu aceste erupții și contactul cu fluidele corporale sunt printre cele mai importante cauze de transmitere.

Boala nu are o metodă specifică de tratament, fiind utilizate medicamentele antivirale pentru tratarea ei. În majoritatea cazurilor boala decurge ușor și persoana își recapătă sănătatea în câteva săptămâni. OMS este îngrijorată de creșterea bruscă a cazurilor grave și a deceselor.

În anul 2022, OMS a schimbat denumirea de „variola maimuței” în Mpox din cauza preocupărilor legate de rasism și discriminare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri