spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Informații utile referitoare la VARIOLA MAIMUȚEI

Știri din Județ

Publicitate

Variola maimuței (monkeypox) este o boală cauzată de un viruscare nu este întâlnit frecvent în Europa, respectiv în România.Deși riscul pentru populația generală este scăzut, OMS consideră această epidemie o prioritate înaltă.

Conform ultimului Comunicat de presă de pe site-ul Ministerului Sănătății (din data de 29.06), până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu Variola maimuței 11 pacienți.

Infecția se poate transmite prin:

– Contact direct cu erupțiile cutanate, rănile sau crustele persoanei infectate;

– Atingerea obiectelor, a articolelor textile (îmbrăcăminte, lenjerie de pat, prosoape, etc.) sau a suprafețelor cu care a intrat în contact persoana infectată;

– Prin picăturile respiratorii, prin sărut sau prin contact față în față;

– Prin contact intim (act sexual, atingerea zonelor genitale sau anusului persoanei infectate), îmbrățișare, masaj, sărut.

Simptomele apar, de obicei, la 4-21 de zile de la expunerea la virus: febră, frison, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici măriți în volum, epuizare fizică;

La 1 – 3 zile de la debutul primelor semne/simptome apare și erupția cutanată sub formă de vezicule, ce pot fi dureroase și asociate cu mâncărimi.

Leziunile pot fi prezente în zona organelor genitale sau a anusului, pe mâini, picioare, piept sau față, dar pot fi și interne, în cavitatea bucală, în vagin sau anus.

Măsurile de prevenire includ:

– Evitarea contactului apropiat cu persoanele care au semne /simptome; 

– Evitarea contactului piele pe piele, față în față, sărutul și contactul sexual (utilizarea prezervativului poate să nu prevină variola maimuței, dar poate preveni alte infecții cu transmitere sexuală).

-Spalarea mâinilor, curațarea obiectelor și suprafețelor, spălarea frecventă a așternuturilor, prosoapelor și hainelor;

-Mască de protecție:

-Evitarea evenimentele cu număr mare de persoane necunoscute (concerte, adunări, festivaluri).

Persoanele care suspectează o posibilă infectare, de vor adresa medicului de familie sau oricărei unități sanitare din apropiere, pentru examinare medicală și prelevarea de probe de la nivelul leziunilor. Pacientul va primi recomandare de izolare la domiciliu sau în spital , după caz, și va aștepta rezultatul. Dacă acesta este pozitiv va fi contactat de un reprezentant DSP pentru efectuarea anchetei epidemiologice. Fiecare caz și contact identificat ajută la oprirea răspândirii bolii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă