11.2 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Ultimele zile de înscrieri la masterclass-urile de interpretare instrumentală cu artiști excepționali de la Universitatea Mozarteum din Salzburg

Știri din Județ

Wonji Kim-Ozim și Ziyu He, doi artiști excepționali de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, absolvenți ai Conservatorului Regal din Anvers și inițiatorii Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends vor susține o serie de masterclass-uri de interpretare instrumentală (vioară, violă, violoncel, pian și muzică de cameră) cu participare gratuită la Cluj-Napoca (19.09), Sibiu (21.09), Miercurea Ciuc (23.09) și Brașov (25.09).

Tinerii muzicieni din întreaga țară vor lucra individual, timp de o oră, cu experți ai muzicii clasice la nivel internațional. Înscrieri până la data de 13.09.2024, prin completarea formularului online: bit.ly/masterclass_xyz.

Violoniștii și violiștii interesați să își perfecționeze tehnica de interpretare instrumentală au posibilitatea de a participa la atelierele susținute de Wonji Kim-Ozim, cadru didactic cu peste 20 de ani de experiență la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Universitatea de Arte din Graz și la Facultățile de Muzică ale Universităților de Arte din Viena și Berna. Ei i se alătură și Ziyu He (25 ani), violonist și violist excepțional, desemnat Tânărul Muzician al Anului 2014 de Eurovision, care a debutat la vârsta de 18 ani în calitate de solist, alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, în superba sală Musikverein.

Tinerii violonceliști și pianiști se pot înscrie la clasele desfășurate de violoncelistul belgian de origine ruso-cubaneză Makcim Fernandez Samodaiev și la cele susținute de pianista Monica Florescu, absolvenți ai Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, și muzicieni cu o carieră internațională, stabiliți de nouă ani la Sibiu, unde au fondat Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez & Friends, un proiect de referință pentru muzica clasică din România.

Masterclass-urile sunt deschise și interpreților pasionați de muzica de cameră, fie că fac parte dintr-un ansamblu instrumental sau își doresc să se constituie într-o astfel de formulă.

Înscrierile se mai pot face până la data de 13.09.2024 prin completarea unui formular online (bit.ly/masterclass_xyz). Tinerii selectați pentru a participa la masterclass-uri vor fi anunțați individual prin e-mail, începând cu data de 16.09.2024. Mai multe detalii sunt disponibile și pe pagina de Facebook a Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends.

În completarea seriei de masterclass-uri, cei patru artiști vor susține un turneu de concerte în cele patru orașe (Cluj-Napoca, Sibiu, Miercurea Ciuc și Brașov). Din program: Ludwig van Beethoven – Trio de coarde op.9, nr.3; Franz Schubert – Notturno în Mi bemol Major op. 148; Gabriel Fauré – Cvartet cu pian nr. 2 în sol minor op. 45. Intrarea este liberă la toate concertele.

CALENDARUL ATELIERELOR:

• 19 septembrie / 𝗖𝗹𝘂𝗷-𝗡𝗮𝗽𝗼𝗰𝗮 / Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”;

• 21 septembrie / 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂 / Forumul German Sibiu;

• 23 septembrie / 𝗠𝗶𝗲𝗿𝗰𝘂𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗶𝘂𝗰 / Cinema Csíki Mozi;

• 25 septembrie / 𝗕𝗿𝗮𝘀̦𝗼𝘃 / Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

CALENDARUL CONCERTELOR:

• 20 septembrie, ora 18:00 / 𝗖𝗹𝘂𝗷-𝗡𝗮𝗽𝗼𝗰𝗮 / Muzeul Etnografic al Transilvaniei;

• 22 septembrie, ora 17:00 / 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂 / Forumul German Sibiu;

• 24 septembrie, ora 19:00 / 𝗠𝗶𝗲𝗿𝗰𝘂𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗶𝘂𝗰 / Cinema Csíki Mozi;

• 26 septembrie, ora 19:00 / 𝗕𝗿𝗮𝘀̦𝗼𝘃 / Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneză, este și inițiatorul programului Masterclass Internaţional pentru tineri muzicieni. De 9 ani s-a stabilit la Sibiu, unde a fondat, alături de pianista Monica Florescu, Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez&Friends, unul dintre proiectele de referință ale muzicii clasice din România. Este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic şi China. Din anul 2015  este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu⁠. Pe lângă activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev susține concerte de muzică de cameră, în calitate de invitat, dar și de organizator. În decursul carierei sale a interacționat cu muzicieni precum Renaud Capuçon, Denis Shapovalov, Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy și a colaborat cu dirijori recunoscuți cum sunt Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galați, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor și Alexandre Myrat. Din 2017 colaborează cu Teatrul de Balet Sibiu unde, împreună cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cât și aranjamente și compoziții proprii (2017), iar în 2018, anul centenarului, a creat a doua producție originală intitulată „Fragile”, având la bază muzica lui George Enescu.

ZIYU HE A început studiul viorii la vârsta de cinci ani, în China natală. La 25 de ani este deja unul dintre cei mai tineri soliști, care au cântat vreodată împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena. Avea 18 ani când și-a făcut debutul alături de această orchestră de clasă mondială, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, la Musikverein, în 2017. În anul precedent, tânărul violonist a câștigat atât Competiția Internațională „Mozart” din Salzburg, cât și Competiția „Yehudi Menuhin” de la Londra, iar în 2014 a fost desemnat Tânărul Muzician al Anului de Eurovision. Ziyu He folosește în concertele sale o vioară realizată de Antonio Stradivari în anul 1688 și o violă Giuseppe Guadagnini, datată din 1797, două instrumente prețioase, care i-au fost puse la dispoziție de sponsori privați.

WONJI KIM-OZIM S-a născută în Seoul, Coreea de Sud. În prezent este cadru didactic al Universității Mozarteum din Salzburg, unde predă propria clasă de vioară, începând cu anul 2003. Până atunci, a predat la Hochschule für Musik din Viena și Hochschule für Musik din Berna, în calitate de asistent al Prof. Igor Ozim. De asemenea, în portofoliul său didactic se înscriu și Universitatea de Arte din Graz, cât și Universitatea Privată Gustav Mahler cu care a colaborat în calitate de profesor asociat.

WONJI KIM-OZIM este laureată a mai multor competiții naționale și este totodată câștigătoarea premiului Federației Cooperativelor Migros. A concertat în calitate de solistă alături de Orchestra Simfonică din Seoul, Orchestra Simfonică din Berna, Orchestra Simfonică a Radioului din Moscova, dirijată de Vladimir Fedosejev, Orchestra de Cameră din Zurich, dirijată de Howard Griffiths, Orchestra Națională de Cameră din Ungaria, Academia Germană de Cameră Neuss, Filarmonica Slovenă. Ca muzician de cameră, WONJI KIM-OZIM a concertat la festivaluri precum Herbsttöne Salzburg, Mattseer Diabellisommer, Festivalul Ljubljana și Festivalul Thomas Mann din Lituania etc.

MONICA FLORESCU Născută în București, pianista Monica Florescu are o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscută ca pianist concertist, dar și ca muzician de cameră, susținând concerte în toată lumea. Debutează la 8 ani, pe scena Ateneului Român, ca laureată a concursurilor naționale. Absolventă a două universități de muzică (din București și din Anvers, Belgia), și-a desfășurat activitatea în decursul anilor în mai multe țări, precum Belgia, România și Mexic. Este laureată a unor competiții internaționale printre care Concursul Internațional „Lorry Wallfish” și Premiul „George Enescu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de G. Enescu, precum și Premiul „Remember Enescu” în cadrul Concursului „Mihail Jora”. Este finalistă a Concursului „Maria Canals 55th Internațional Competition” în Barcelona. Între anii 2012-2014 este invitată în Mexic, ca membră a juriilor internaționale pentru concursuri de pian și muzică de cameră. Din 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, în calitate de solist instrumentist.

Classics with XYZ Gen. este un proiect organizat de Asociația Florescu-Fernandez & Friends, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri: Forumul German Sibiu, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Orchestra de Cameră Ciuc, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”

Partener media: Radio Cluj

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri