17.9 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

EDITORIAL: Ce arată victoria Cardinalului Richelieu de Sibiu

Știri din Județ

Acum cinci ani de zile îl numeam într-un editorial pe Eugen Iordănescu „Cardinalul Richelieu de Sibiu”. Am explicat atunci, am revenit pe subiect și la finele lui 2021 și, iată, că victoria în instanță a lui Eugen Iordănescu contra șefului Poliției, Tiberiu Ivancea ne arată că am avut dreptate. Cine crede că tot scandalul public și în justiție în care a fost târât Eugen Iordănescu din decembrie 2021 încoace are legătură cu actele sale de management la Camera de Comerț Sibiu înseamnă că este pueril și nu înțelege dedesubturile mai marilor Sibiului. Totul a fost un război pornit de Tiberiu Ivancea, prin interpuși, contra lui Eugen Iordănescu. Eu așa văd lucrurile.

Decizia instanței de judecată de a desființa toate probele montate la dosar de Ivancea și procurori arată însă în ce Sibiu trăim. Judecătorii au decretat, nu eu, că respectivele probe nu sunt admisibile în justiție. Într-un stat de drept! Poate pe vremea lui Ceaușescu, merge așa. Nu și acum.

Știu că dosarul a pornit de la reclamația lui Aldea, om de afaceri local care nu mai el știa bubele proprii, dar a inclus instant și martorul Tiberiu Ivancea, șeful Poliției Sibiu. Martor atât de implicat că a făcut și înregistrari la conversații cu Eugen Iordănescu. Unele cu procurori, altele cu ajutor de la polițiști, altele de unul singur. Judecătorii au dat de pământ cu toate probele lui Ivancea și tot dosarul fabricat contra lui Eugen Iordănescu a rămas momentan fără probe. La cum se pricep unii din poliție și procuratură poate „descoperă” alte proble de acum ceva ani…

Am scris de ani buni că nu am nicio simpatie pentru Iordănescu, nici pentru Ivancea. Dar așa cum am scris anterior cu Cardinalul Richelieu de Sibiu nu te pui. Pentru că Iordănescu este un tip abil și foarte inteligent. Poate că este machiavelic, dar la sfatul său au aplecat urechea nume grele ale politicii, afacerilor și educației din Sibiu. Mulți, mulți ani.

M-am întrebat mereu din decembrie 2021 încoace de unde i se trage acest dosar lui Iordănescu. Am descoperit și m-am speriat de o caracatiță ce depășește granițele județului Sibiu și implică oameni de afaceri dubioși, polițiști, procurori, oameni din DNA etc. Pentru că altfel nu se pot explica anumite aspecte.

Să le analizăm rapid, pentru cei mai puțini știuți în ale istoriei locale sibieni recente. O fostă fabrică din Sibiu se demolează. Ca multe altele. Terenul este central și are potențial. Este deținută de un om de afaceri local. Apare un om de afaceri din țară, uns cu toate alifiile și cunoscut că practică o tactică de afaceri ce seamănă cu cămătăria, dar la nivel macro, de milioane de euro. Este o tactică legală în Occident, până la un punct. Nu intru în amănunte. Omul creditează o sumă de bani firma. Apoi trec ceva ani și omul vrea tot terenul central din Sibiu. Valoarea acestuia e de 20-30 de ori mai mare decât așa zisa creditare. Și încep procesele. Omul de afaceri sibian, deținătorul fabricii și terenului îl are ca sfătuitor pe Eugen Iordănescu.

Ei și așa războiul de la somații ajunge la amenințări apoi la procese multiple. Cum anii trec, începe un război la comandă prin o publicație locală. Brusc, Eugen Iordănescu este cercetat până în istoria copilăriei sale. Apar și bubele, care toți le avem. Iordănescu este găsit informator al Securității prin studenție. Campania sa de defăimare se accelerează. Iordănescu, chiar și fost student/elev informator rămâne în poziție de putere ca informator de taină al politicienilor.

Apare scandalul Camera de Comerț Sibiu. Declanșat de Aldea, ca pion. Dosarul dezvăluie prin același ziar local scurgeri de informații din dosar, care puteau proveni doar de la procurori sau polițiști. Toți neagă, dar informații în detaliu apar în ziar ceea ce influențează procesul și judecata corectă. Se dezvăluie multe probe din dosar care sunt acum anulate de judecători. Dar atunci au fost folosite în campania de denigrare a lui Iordănescu.

Eugen Iordănescu nu răspunde public. O face uneori avocatul său, Moga. Îi este atacată familia. Și ajungem în septembrie 2024 când judecătorii dedic să respingă toate probele de la dosar. Dar asta nu înseamnă că războiul s-a sfârșit. Altul ar fi cedat, dar Eugen Iordănescu este genul de om care nu se înclină în fața unui derbedeu ajuns milionar extrem de dubios. Chiar dacă respectivul atrage de partea sa, se pare, procurori, jurnaliști, polițiști, oameni de afaceri etc.

Dar cazul Iordănescu ar trebui să intre în vizorul Parchetului European. Dacă mai sunt acolo corecți și dacă nu se ocupă doar de fonduri europene delapidate. Pentru că acest dosar ne arată impasul uriaș unde a ajuns o parte a justiției, cel puțin la Sibiu, pe partea de procurori și poliție. Ori dacă organele competente din România par a fi controlate de derbedei milionari, poate cei de la nivel european nu pot fi unși chiar așa ușor.

Din păcate, era cazul să vedem anchete dure în sistem contra celor implicați în acest caz și altele. Să se facă anchete contra polițiștilor, procurorilor, angajaților DNA și tuturor celor din sistem implicați cum au putut pune la dosar asemenea probe considerate de judecători ilegale. Cum au putut accepta aceste probe? Dar la noi va fi, cel mult, trimis un Corp de Control care nu va găsi nimic deosebit. Dar este extrem de grav ce caracatiță s-a inflitrat în sistem și legăturile cu oameni de afaceri dubioși. Nu înțeleg cum noi putem vedea că ceva este în neregulă, dar nimeni din justiție nu vede că ceva este greșit. Sau corupția a prins aripi așa mari în sistem? Sau este plin sistemul de incompetenți și putori?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri