spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Marele preş al Sibiului

Știri din Județ

Publicitate

De ieri, Sibiul conectat la informaţie, vuieşte. Trăim cel mai mare scandal local din 1989 încoace. Pentru cei mai puţini interesaţi de subiect, pare o ştire banală: un director de la Camera de Comerţ Sibiu a fost audiat, apoi reţinut pentru presupuse fapte ilegale. Un fleac. Dar cazul domnului Eugen Iordănescu, căci despre el este vorba, riscă să devină, la nivel local, un Watergate. Să explic.

Eugen Iordănescu şi-a pus amprenta pe Sibiu de 30 de ani. Fie ca director al Camerei de Comerţ ori cadru universitar sau organizator de mari proiecte sociale (vezi Adăpostul de Noapte). Dar faima şi puterea lui au crescut tot mai mult. Astfel că mai marii oraşului şi judeţului au început să plece urechea la sfaturile sale. Pe bună dreptate acum doi ani l-am numit „Cardinalul Richelieu” al Sibiului. În anul 2019, Iordănescu şi-a pus amprenta pe programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană. Dar Iordănescu a fost adânc implicat de ani buni şi în conflictul între acţionarii fostei fabrici SIMEROM. Oricine l-a cunoscut pe Eugen Iordănescu ştie că este un om inteligent, abil, „uns cu toate alifiile” cum se spune pe la noi şi…. cu spate! Cariera sa şi-a construit-o singur, treptat, mai ales prin abilităţile sale cognitive.

Am încercat un sumar portret al omului Eugen Iordănescu pentru a înţelege mai bine scandalul actual. Nu intru în detalii despre acuzaţiile ce i se aduc. Le-aţi citit deja probabil în ziarul nostru. Procuratura Sibiu a avut grijă să le mediatizeze. Voi încerca în cele ce urmează o analiză a mizeriei ascunsă sub preş la Sibiu de foarte mulţi ani. Şi acest mare preş de la Sibiu cineva l-a scuturat acum… din greşeală!

Să ne înţelegem: avem două realităţi la Sibiu. Realitatea omului de rând, preocupat de muncă, distracţie etc şi realitatea unei clase „înalte”. Nu mă refer aici la oameni cu bani, ci oameni cu influenţă, care pot fi oameni de afaceri, jurnalişti, politicieni, consultanţi etc. Eugen Iordănescu era de ani buni ancorat în a doua realitate. Dar în aceste sfere înalte există duşmănii. Ori Iordănescu este genul de om care, poate şi datorită inteligenţei, nu suportă prostia, ameninţarea şi şantajul. Ori de doi ani de zile numai de asta are parte: direct şi indirect.

Actualul dosar pe numele său a apărut tocmai datorită acestui „război”, altfel tăcut, între mai marii Sibiului. Se cunoaşte că scandalul din jurul SIMEROM, cu privire la cine este proprietarul de drept al firmei, dar mai ales al hectarelor centrale de teren ale acesteia, i-au atras duşmănii lui Iordănescu. Ironia sorţii, în 8 decembrie o instanţă de judecată a decis să îl repună administrator pe Eugen Iordănescu la SIMEROM, iar un procuror, în aceeaşi zi, a dat drumul la razii şi anchetă. Miza SIMEROM sunt terenurile fostei fabrici, unde acum stă Promenada Mall, şi hectarele libere din spate, potenţial cartier rezidenţial şi de birouri, destul de central pentru Sibiu. Cazul se dispută de ceva ani în instanţă prin multe procese. Se pare că duşmănia ce şi-a atras-o Iordănescu de aici, a dus la o amplă campanie de denigrare împotriva lui.

Dar nu a fost doar asta. În cadrului programului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, Iordănescu a fost intransigent. Nu a vrut să cedeze la şantaj, ca mulţi oameni de afaceri sibieni de-a lungul anilor. Şi asta s-a văzut, de atunci încoace, prin luarea sa la „puricat” privind istoria colaborării sale cu Securitatea pe când era tinerel.

Unii mi-au spus că anul electoral 2020 a fost un moment de răscruce pentru Eugen Iordănescu. Înainte era văzut când la biroul primarului Sibiului, când la cel al preşedintei Consiliului Judeţean. Apoi a mai mers doar la un birou. Apoi a urmat scandalul intern din Camera de Comerţ Sibiu. Între el şi fostul preşedinte. M-a amuzat sincer să văd cum fostul preşedinte al Camerei arunca noroi printr-un ziar local contra lui Iordănescu, când şi el era cu musca pe căciulă (nu s-a gândit că vor ajunge procurorii să numere „expoziţiile” din scripte şi cele din realitate).

Numirea lui Iordănescu în comisiile de concurs de la Aeroportul Sibiu şi Drumuri şi Poduri a fost aspru criticată de unii. Doar că numirea s-a făcut cu votul majoritar al consilierilor judeţeni PNL (ACTUALIZARE: PSD Sibiu a precizat că am scris greşit prima dată, Iordănescu nefiind votat şi de consilierii PSD). Iar în comisii nu a fost singur, ci alături de alţi patru membrii. Acuzaţiile că Iordănescu a intervenit pe lângă şeful Poliţiei judeţene pentru un agent de circulaţie par stranii. Înţeleg că soţia acestuia era la mâna lui Iordănescu şi a comisiei conduse de acesta pentru a-şi putea menţine postul. Ori Iordănescu a cerut la schimb să fie mutat un agent de la rutieră? Ciudat, nu?

Ar fi foarte multe de scris despre ce a dus la acest scandal de astăzi. Departe de mine gândul să îl scot „nevinovat” pe Iordănescu. Asta este treaba judecătorilor, nicidecum a procurorilor. Şi vremea şi judecata se vor face. Problema cu acest caz este cu totul alta.

Cu Eugen Iordănescu în colimatorul justiţiei s-a ridicat marele preş al mizeriilor din Sibiu. Cine îl cunoaşte pe Iordănescu ştie că a fost un om meticulos…. la dosare. Ştie mai multe sau mai puţine despre toţi. Şi ştie şi bune şi rele. Iar cei care în ultimii ani au tot dat cu pietre în el, inclusiv cu acest dosar penal, riscă acum să li se întoarcă noroiul împroşcat. Pentru că Iordănescu scos „ţap ispăşitor” poate scoate fie prin avocaţi, fie prin presă multe din mizeriile Sibiului, care i-au îmbogăţit pe unii sau i-au ridicat în carieră pe alţii.

„Războiul” este într-o nouă etapă, aparent publică. Iar cine crede că Eugen Iordănescu este acum înfricoşat, de ce poate păţi, se amăgeşte singur. Cu siguranţă vor urma să cadă multe capete mari din Sibiu, implicate direct sau indirect, în asociere cu Iordănescu sau despre care el are informaţii vitale. Pentru că nimeni nu este fără de pată, nu-i aşa?

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri