Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a afirmat miercuri că 2024 este un an cu „reuşite reprezentative” pentru patrimoniul cultural naţional, Summitul European al Patrimoniului de la Bucureşti confirmând progresul României în domeniul protejării şi promovării acestuia.
„Este o onoare pentru România să găzduiască luna viitoare, pentru prima dată, Summitul European al Patrimoniului Cultural. 2024 este un an cu reuşite reprezentative pentru patrimoniul cultural naţional, iar acest summit confirmă şi el interesul şi progresul României în protejarea şi promovarea propriului patrimoniu, parte a patrimoniului cultural european. Ne aflăm aici într-un spaţiu cu o simbolistică aparte pentru identitatea noastră naţională, care acum se bucură şi de o recunoaştere specială la nivel european. Reamintesc faptul că, în această primăvară, Ateneul Român a primit Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene pentru rolul semnificativ jucat în istoria şi cultura Europei. Consider, deci, găzduirea Galei Europa Nostra şi a acestei conferinţe de presă la Ateneu un prilej fericit de a sublinia această frumoasă recunoaşterea”, spus Turcan, la conferinţa de presă dedicată evenimentului, desfăşurată la Ateneul Român.
Bucureştiul va găzdui între 6 şi 8 octombrie Summitul European al Patrimoniului, cel mai important eveniment dedicat conservării patrimoniului cultural european din Uniunea Europeană, precum şi ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate de Comisia Europeană, în cadrul cărora vor fi recompensate şi două proiecte din România – Biserica Săsească din Alma Vii, judeţul Sibiu, şi Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca. La eveniment sunt aşteptaţi să participe importanţi experţi şi decidenţi din domeniul patrimoniului cultural, Europa Nostra, federaţia pan-europeană a ONG-urilor specializate în protejarea patrimoniului cultural şi organizatoarea Summitului.
Raluca Turcan a reamintit o serie de realizări ale Ministerului Culturii, precum înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu” şi a „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”, ca şi înscrierea, în urmă cu două luni, în lista indicativă a României pentru lista patrimoniului mondial UNESCO a ctitoriilor Domneşti din Ţara Românească şi Moldova, a Reşedinţelor regale din Sinaia ca şi a fostelor închisori comuniste din România (Sighet, Piteşti, Jilava, Râmnicu Sărat şi Făgăraş), precum şi a Peşterii Movile.
„Vin din Sibiu, acolo unde cultura a fost şi rămâne pilon al dezvoltării comunitare. Mă bucur nespus că proiectul Ministerului Culturii de reabilitare a Bisericii săseşti din Alma Vii, judeţul Sibiu, i-a adus acestei clădiri de patrimoniu oportunitatea de a se afla printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2024, alături de Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Transilvania şi România au o moştenire multiculturală extraordinară, care aşteaptă să fie descoperită de cât mai mulţi europeni”, a punctat Turcan.
Proiectul „Temelii culturale”, pentru salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri noi, cu destinaţie culturală, investiţiile „notabile” precum noul sediu al Operei Române din Iaşi, restaurarea clădirii Teatrului Naţional şi a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, restaurarea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, obţinerea de fonduri pentru un program naţional de renovare a unor case memoriale, sau efortul Ministerului Culturii de digitalizare a patrimoniului imobil al României, prin programul E-patrimoniu, au fost alte proiecte împlinite anunţate de Raluca Turcan.
Secretarul general al Europa Nostra, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, a elogiat realizările României în protejarea şi promovarea patrimoniului.
„Organizarea acestui summit, acum, în Bucureşti, reprezintă un omagiu adus României şi nu doar patrimoniului material şi imaterial cultural extrem de divers şi bogat al ţării dumneavoastră, care face parte din patrimoniul cultural comun al Europei, ca şi un omagiu adus numeroaselor instituţii, persoane şi organizaţii, competente, preocupate de salvarea şi conservarea patrimoniului şi transmiterea acestuia generaţiilor viitoare”, a spus oficialul Europa Nostra.
Sneska Quaedvlieg-Mihailovic a anunţat că la Summitul de la Bucureşti le va fi transmis noilor lideri europeni un mesaj important dedicat politicilor de patrimoniu.
„Vrem să vorbim despre rolul extrem de important al principiilor de calitate în restaurarea patrimoniului, în regenerarea oraşelor şi satelor, în sens mai larg pentru orice proiect de patrimoniu cu finanţare publică sau privată. În acest sens vom avea o întâlnire de tip agora, în data de 8 octombrie, la care se va elabora ‘Manifestul de la Bucureşti’, care va fi înmânat liderilor europeni şi celor ai Românei. Documentul va fi elaborat în strânsă colaborare cu ONG-urile şi partenerii noştri din România. De asemenea, în data de 5 octombrie, va avea loc o altă discuţie în urma căreia se va elabora un document legat de nevoile României în domeniul patrimoniului cultural”, a detaliat secretarul general al Europa Nostra.
Aceasta a felicitat România pentru alegerea Roxanei Mânzatu în funcţia de comisar european din partea României.
În cadrul conferinţei, la care au fost prezenţi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, directorul general al Filarmonicii ‘George Enescu’, Marin Cazacu, precum şi fondatorul organizaţiei Ambulanţa pentru Monumente şi membru al juriului Premiilor Europene pentru Patrimoniu, Eugen Vaida, consilierul prezidenţial pentru cultură, Sergiu Nistor, a înmânat secretarului general al Europa Nostra diploma de Înalt Patronaj al Preşedintelui României, acordată Summitului European al Patrimoniului.
* Fondată în 1963, Europa Nostra este o federaţie pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susţinută de o reţea largă de organisme publice, companii private şi persoane fizice, acoperind peste 40 de ţări. Federaţia militează pentru salvarea monumentelor, siturilor şi peisajelor europene aflate în pericol de dispariţie, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Reţeaua celebrează şi diseminează excelenţa prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Este cea mai mare reţea de patrimoniu din Europa, menţinând relaţii strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO şi alte organisme internaţionale.
* Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale şi creative, permiţându-le să îşi sporească contribuţia la societatea, economia şi mediul de viaţă din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină organizaţii din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii şi jocurilor video, precum şi zeci de mii de artişti, profesionişti din domeniul cultural şi audiovizual.
* Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Timp de 22 de ani, premiile au fost un instrument cheie pentru recunoaşterea şi promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia şi mediul din Europa. Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a premiilor va fi deschis în toamna anului 2024.
Sursa: Agerpres.ro