Legislația din România impune oricărei persoane care deține un detector de metale să se înregistreze la Poliție. Peste 500 de sibieni sunt înregistrați, numărul lor fiind în creștere mare în ultimii 3 ani. Aceștia dețin 580 de aparate de detecție a metalelor din pământ. Dar Poliția a pierdut controlul lor după ce îi înregistrează. Iar majoritatea sunt vânători de comori.
Radu Părean, ofițer la Poliția Sibiu specializat în patrimoniu, a declarat astăzi la un seminar public că Poliția nu are niciun control asupra acestor persoane cu detectoare de metale. Legea prevede că dacă descoperi în pământ o comoară, fie că are valoare culturală, istorică sau chiar financiară, trebuie să o predai la primăria pe raza căreia ai găsit-o sau la Direcția pentru Cultură. Ea va fi apoi evaluată de specialiști și poți primi din partea statului o sumă de bani procentuală din valoarea acesteia.
VIDEO: Ofițerul Radu Părean prezintă situația celor care folosesc detectoare de metale
În realitate, mulți oameni cutreieră dealurile și pădurile cu aparate neînregistrate la Poliție. Și chiar dacă le au înregistrat, nu toți declară ce au descoperit. Dacă sunt prinși, riscă dosar penal. SIBIU INDEPENDENT a relatat un caz recent în care un pasionat de căutări cu detector de metale a descoperit o adevărată comoară antică pe care a predat-o autorităților și a ajuns la Muzeul Brukenthal. Doar că nu toți căutătorii cu detactoare de metale sunt așa onești.
