22.9 C
Sibiu
vineri, 27 septembrie, 2024

Anii Drumeției: Sibienii învață alături de copii lor cum să se orienteze și să supraviețuiască în munți. Ghid – „Foarte mulți adulți își supraestimează rezistența la oboseală”

Știri din Județ

Educația montană pentru cei mici a devenit o adevărată modă în rândul părinților din Sibiu, mulți trimițându-și copii în tabere sau participând, alături de ei, la excursii tematice organizate de Programul „Anii Drumeției”. Tinerii montaniarzi învață secretele turismului montan de la ghizi experimentați, care reușesc să le trezească interesul pentru călătoriile pe potecile munților din județul Sibiu.

Catri Naicu este unul dintre ghizii experimentați ai județului Sibiu și colaborator al Programului „Anii Drumeției”, iar de-a lungul acestei veri a organizat veritabile „lecții de zi” pentru copii și adulți. „Este important ca toți cei care ajung pe munte să cunoască regulile de bază privind echiparea și deplasarea. În lipsa acestor noțiuni se pot produce accidente și chiar adevărate tragedii”, spune ghidul sibian, arătând totodată și care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac drumeții adulți: „Foarte mulți adulți își supraestimează rezistența la oboseală. Au abordări de genul că „lasă, am mai făcut traseul și acum 15 ani, mă descurc și acum.” Or, anii au trecut, corpul se schimbă și oamenii ating pragul de epuizare și ajung să sune la Salvamont după ajutor”.

În logica unei pregătiri temeinice a copiilor, sibienii aleg să apeleze la specialiști. Astfel, au apărut excursii de zi și chiar tabere dedicate celor mici. „Interesul este mare, mai ales că județul Sibiu dispune de o rețea dezvoltată de trasee montane. Îi învăț despre cum să-și ajusteze echipamentul, dimensionarea hranei și lichidelor, alegerea traseului în funcție de condițiile meteo, orientare, montarea cortului, aprinsul focului, recunoașterea plantelor și fructelor comestibile sau îngrijirea rănilor superficiale. Apoi, este important să știe cum să-și construiască un adăpost din ce au la dispoziție, atunci când sunt fără cort, unde este indicat să-și depoziteze alimentele și cum să-și aleagă locul în care vor fi reperați de către salvatori, în cazul unei accidentări.”

Teoria este urmată de practică, astfel încât copiii pleacă pe poteci, aplicând cele învățate: „Urcatul și coborâtul pe cordelinele de alpinism îi încântă cel mai mult, dar îi și obosește. Vă dați seama că după o zi plină în aer liber, noaptea este foarte liniștită întrucât somnul este greu”.

Drumețiile de zi sunt preferate de cei care doresc să învețe, alături de copii, tainele munților. „Micii montaniarzi” sau „Drumeție pentru educație montană” sunt denumirile excursiilor organizate de „Anii Drumeției”, în cadrul cărora se pune accent pe pregătirea teoretică și practică a călătorilor de toate vârstele.

Astfel, munții au devenit vaste săli de clasă pentru copiii și adulți: „Oricine este binevenit, cu condiția să-și dorească să învețe cum să petreacă, în siguranță, timp prețios pe potecile și crestele munților noștri. Apoi, mai trebuie să învețe că natura trebuie respectată și protejată”, a mai adăugat Catri Naicu. Programul următoarelor lecții de educație montană în munții județului Sibiu este disponibil pe pagina de internet www.aniidrumetiei.ro, alături de informații privind destinația, costuri și echipam

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sibiul celebrează Noaptea Cercetătorilor

Accident pe Șoseaua Sibiului, lângă McDonalds