Primarul nou ales al orașului Cisnădie, Mircea Orlățan, a inițiat o consultare publică, pe pagina sa de Faceebok, privind finațarea formației de handbal Măgura Cisnădie. Viitorul echipei Măgura în Liga Florilor Mol este incert, în aceste condiții. CS Măgura Cisnădie evoluează în prima ligă națională, de peste zece ani, cu numeroase participări în cupele europene și este un ambasador excelent pentru orașul sibian.
Clubul Sportiv Măgura Cisnădie a fost fondat în 2014 și până în primăvara anului 2015 a evoluat în Divizia A. La sfârșitul sezonului competițional 2014-2015, CS Măgura Cisnădie s-a clasat pe locul 2 în seria B a Diviziei A și a participat astfel la turneul baraj pentru accederea în Liga Națională. Formația din Cisnădie a reușit o surpriză eliminând pe Cetate Deva și a promovat astfel în prima ligă de handbal din România.
În cei zece ani de Liga Națională, formația din Cisnădie a reușit un loc trei în clasamentul primei divizii, în 2018 și o clasare tot pe poziția a treia în Cupa României, în 2022. Cele mai importante partide au avut loc în Cupa EHF și în Liga europeană, unde formația sibiană a disputat 16 duble manșe. Printre adversare s-au aflat nume importante care evoluează sau au evoluat în Liga Campionilor, precum Esbjerbg, Bietigheim, Storhamar, Podravka Vegeta, Ikast, Lada Togliati sau Zvezda Zvenigorod.

104 ani de handbal la Sibiu, leagănul sportului cu mingea la semicerc, în România
Istoria jocului de handbal la Sibiu are peste o sută de ani. În 2021 a fost sărbătorit centenarul handbalului la Sibiu. În 1921 s-a desfășurat la Sibiu primul meci de handbal de pe teritoriul României. Cu prilejul serbărilor de sfârşit de an şcolar în ziua de 17 iunie 1921, pe stadionul mare din Sibiu a avut loc un joc demonstrativ de handbal între elevii profesorului Wilhelm Binder, care a oficiat meciul şi în calitate de arbitru.
Promotorul acestor acțiuni şi cel pe care putem să-l numim “părintele” handbalului din
România a fost profesorul WILHELM BINDER, titularul catedrei de educație fizică de la Liceul BRUKENTHAL din Sibiu, care l-a introdus ca disciplină obligatorie în şcoală, imediat după ce văzuse la Berlin meciurile din Cupa şi demonstraţiile studenţilor Facultății de Educatie Fizică. Tot WILHELM BINDER a organizat şi primele meciuri de handbal cu public pe stadionul central din Sibiu între elevii lui, devenind astfel primul antrenor şi primul arbitru din istoria handbalului românesc. A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani, inclusiv cele de fete de la liceul din localitate.
Atestarea oficială scrisă confirmă şi primul antrenor, dar şi primul arbitru de handbal din România, profesorul Wilhelm Binder, titularul catedrei de educaţie fizică de la Liceul Brukenthal din Sibiu, ai cărui elevi sunt deci şi primii jucători de handbal din România.
În 1926, la Sibiu se desfăşoară primul Campionat Şcolar de handbal pe etape săptămânale, cu elevi din clasele V – VIII, iar în 1931, orașul Sibiu prin comisia de handbal, preia organizarea unui Campionat al Transilvaniei, cu participarea oraşelor Sibiu, Braşov, Bistriţa şi Reghin, aceasta va fi şi ordinea în clasament. E socotit primul campionat al handbalului din România. În 1933, se organizează prima competiţie de handbal de nivel naţional prin extinderea “Campionatului Transilvaniei”. În finala pe ţară: S.G. (Turnverein – Societatea de gimnastică) SIBIU – S.C. Muncitorul Lugoj : 15-1.
Se organizează şi primele jocuri între echipele feminine ale oraşelor Sibiu, Mediaş,
Sighişoara şi Braşov meciuri amicale care se desfășurau, de regula, în deschidere la cele oficiale ale băieților.
Echipa masculină din Sibiu, considerată campioana României, întreprinde un turneu
în țară, obținând numai victorii, ceea ce confirmă valoarea şi titlul obținut. La Bucureşti, jocurile echipei din Sibiu stârnesc un interes deosebit şi putem spune ca au contribuit decisiv la lansarea handbalului, ca specializare aparte. La început, echipele din Bucureşti: Viforul Dacia, CFR Colentina sau Avântul, iar la Ploieşti, Petrolul sau Teleajenul, erau formate din jucători de baschet, rugby, volei sau atleti şi câţiva handbaliști din Ardeal.
În 1935, pe 28 iunie are loc meciul internațional de handbal România-Austria pe terenul ONEF – actualul Stadion Municipal. În 1937, la Sibiu se organizează în iarnă primul turneu de handbal în sală (echipa de 7), cu participarea a şase echipe din localitate şi două din Mediaş.
În perioada razboiului activitatea handbalistică în mod practic aproape a
încetat şi totuși impătimiții acestui sport din Ardeal şi Bucureşti reușesc să organizeze sporadic întalniri amicale şi chiar campionate. Din fericire, handbalul este menținut ca joc sportiv în cadrul multor unități militare, sub forma unor concursuri între cei de la aviatie şi vanatorii de munte, în special. În 1940 se organizează totuşi un campionat şcolar, pana la nivelul de judete, câştigat tot de elevii din Sibiu.
Medalii la handbal în 11, dar și în 7
După război, handbalul din județul Sibiu a continuat să se claseze pe podium național. În 1946, se reia campionatul intern, în care pe locul I la feminin se va clasa echipa
KARES din MEDIAŞ. La masculin, o mare surpriză: câștigă VICTORIA SIGHIŞOARA, care detronează – dar numai pentru un an – echipa din Sibiu, în plina reorganizare şi preluată temporar de C.F.R.-ul din localitate.
În 1947, în campionatul intern se impune DERUBAU MEDIAŞ, cu acelaşi BRUNO HOLSTREGER la conducere. La masculin, lucrurile “intră în normal”: pe primul loc Sibiul, acum cu o noua denumire “de legenda”: ARSENAL. Anul următor, la feminin, dominația
oraşului Mediaş este categorică şi se petrece chiar un fapt unic: în finala campionatului se
întâlnesc două echipe din același oraş, IRTI Mediaş învinge pe Voința Mediaş. Pe locul trei se situează Avântul Agnita. La masculin, locul I revine echipei ARSENAL Sibiu. În 1949, la feminin, pe locul I Record Mediaş, antrenor: BRUNO HOLZTREGER, iar la masculin, în continuare pe locul I Arsenal Sibiu, iar pe locul IV IRTJ Mediaş. În 1950, la masculin, Metalul Sibiu este a doua, după CCA București, iar Flamura Roșie Mediaș se impune la feminin.
Au urmat șapte clasări pe locul trei in liga națională masculină pentru următoarele echipe sibiene: Metalul – 1951, CSA Sibiu 1952, Voința Sibiu 1955, 1957, 1958, 1961 și Textila Cisnădie în 1962.
La feminin, în 1956 și 1958, Flamura Roșie Sibiu obține bronzul național. După trecerea la handbalul în 7, CSM Sibiu obține bronzul în 1962-1963. Următoarea performanță avea să fie obținută de Măgura Cisnădie în 2018, locul trei în liga națională.
Exemplul Buzău nu trebuie repetat nicăieri în România!
În acest moment, singura reprezentantă a județului în competițiile de seniori este Măgura Cisnădie. Sibiu are nevoie de handbal, iar dispariția unei formații de liga națională ar fi un dezastru pentru județul unde a luat naștere handbalul din România. Prostul exemplu dat de clubul SCM Gloria Buzău nu trebuie urmat de nimeni în handbalul românesc! Gloria Buzău s-a retras din liga națională la începutul acestui an, deși formația evoluase cu succes inclusiv în cupele europene.
Chiar dacă politica conducătorilor din România este să aducă multe jucătoare din străinătate, pe contracte mari, jucătoarele din țară au dovedit la ultimele europene din Ungaria că au valoare. Așa încât, aducerea în loturile echipelor a jucătoarelor din țară este o soluție pe termen lung și care poate fi adoptată și de clubul din Cisnădie. Oricare ar fi soluția aleasă de clubul CS Măgura Cisnădie, aceasta trebuie să includă continuarea activității la nivel de senioare!