5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Confortul „bate” boicotul! Sibienii nu se îngrămădesc în piețe

Știri din Județ

Publicitate
Din cauza frigului, dar și a comodității, piețele sibiene sunt lipsite de clienți. Deși anunțat cu mare fast zilele trecute, boicotul marca Călin Georgescu a eșuat lamentabil în județul Sibiu, dar și la nivel național.

Acesta îndemna boicotarea marilor lanțuri de supermarketuri și cumpărarea exclusivă de la micii producători români poziționați în piețe sau pe marginea drumurilor intens circulate. Doar că românul, odată învățat comod, greu mai poți să-l schimbi. Și da, ne-am făcut extrem de comozi cu mașina la scară și cu parcări lângă orice supermarket. Câteodată unii șoferi și mai comozi ar intra și cu mașina-n supermarket. Tocmai de aceea boicotul a eșuat. Georgescu nu a fost primul, nici ultimul. Și la respingerea din partea Austriei cu privire la intrarea României în Schengen, s-au anunțat mari boicoturi. Și nu doar la anumite produse din magazine, ci și la serviciile unor firme mari. Rezultatul? Insesizabil!

Clienți puțini la Piața Cibin, cea de pe Rahovei era închisă din cauza frigului

Frigul, dar și prețurile mai mari față de supermarketuri, îi fac pe sibieni să le ocolească temporar. Am vizitat Piața Cibin din Sibiu și am observat faptul că, deși unele produse aveau prețuri atractive și proveneau din roadele pământului strămoșesc lipseau clienții. Cel mai probabil, frigul și vântul i-au făcut să stea în case sau să meargă la magazinele din mall-uri. În schimb Piața Rahovei era închisă din cauza frigului. O florăreasă ne-a spus despre starea incintei: „E închisă piața. Este prea frig. Nu știu când se redeschide, poate prin martie.”

Publicitate

Ce-i drept calitatea produselor alimentare din piețe este net superioară față de produsele din supermarketuri.

Confortul din supermarketuri îi face pe sibieni să uite de produsele bio oferite de micii agricultori

Boicot, boicot, dar confortul primează. Marile supermarketuri din Sibiu sunt pline de clienți în fiecare zi. Însă nu neapărat din cauza prețurilor mici comparativ cu cele din piață ci din cauza confortului. La ambele mall-uri sunt sute de locuri de parcare, pe lângă piețe, maxim 50. Așa că sibienii preferă să se urce în mașină, să conducă și să parcheze fără stres, iar apoi să intre „la căldură”. Acolo, pe lângă magazinele cu alimente, le găsesc și pe cele cu haine sau alte produse și servicii. Un mare plus îl oferă și toaletele din mall-uri, lucru ce nu se găsește în piețele agro-alimentare.

Un mare minus la supermarketuri, alimentele ce se cultivă și în țara noastră au ajuns să fie exportate din străinătate. Exemple: cartofi din Franța, ardei din Olanda și Turcia, varză albă din Albania, ceapă galbenă din Austria, țelină din Olanda sau ceapă roșie din Germania. Deși sunt afișe mari cu „produs în România”, situația la raft arată un raport 30% românesc, 70% export.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri