15.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Armata Română, afectată de scandalul Potra – Șapte militari implicați în activități ilegale în Congo

Știri din Județ

Publicitate
Dezvăluirile treptate despre afacerile și implicațiile lui Horațiu Potra în recrutarea mercenarilor trimiși să lupte în Congo, a stârnit îngrijorare și bâlbe la nivelul Ministerului Apărării Naționale.

Deși au existat declarații contradictorii, autoritățile române au descoperit până la urmă faptul că, șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo, aflați sub conducerea lui Horațiu Potra. Aceste activități ar fi avut loc în perioada 2023 – începutul anului 2025, în timpul concediilor de creștere a copilului.

Investigațiile au fost inițiate la sfârșitul lunii februarie, când ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a ordonat verificări ample pentru a stabili dacă militari români activi sau rezerviști au fost implicați în activități ilegale în Congo. În urma cercetărilor, s-a constatat că șapte militari activi au desfășurat misiuni armate în Congo, în mod nejustificat, în timpul unui presupus concediu de creștere a copilului.

Publicitate
Implicarea lui Horațiu Potra

Una dintre persoanele cheie în acest scandal este Horațiu Potra, cunoscut pentru activitățile sale în domeniul securității private și pentru legăturile sale cu diverse companii de mercenari care activează în zone de conflict. Conform comunicatului oficial al MApN, cercetările au arătat că acești militari nu au respectat reglementările legale în vigoare, inclusiv interdicțiile privind părăsirea teritoriului național fără aprobare, precum și faptul că aceștia au desfășurat activități profesionale în afaceri de securitate private, în loc să se ocupe de creșterea copiilor așa cum prevede legea.

Măsuri și sancțiuni

În urma descoperirilor, autoritățile au luat măsuri urgente. Unul dintre cei șapte militari a fost deja trimis în judecată de Parchetul Militar, iar pentru ceilalți șase cazuri se așteaptă o decizie similară. În plus, MApN a inițiat și proceduri disciplinare pentru toți cei implicați.

De asemenea, în cadrul verificărilor au fost identificate alte 24 de cazuri în care rezerviști care au lucrat pentru companii de securitate din Congo, inclusiv sub conducerea lui Potra. Pe lângă militarii activi, MAnN a mai descoperit că peste 460 de rezerviști, care proveneau din Ministerul Apărării Naționale, au semnat contracte cu companii de securitate ce au operat în Republica Democrată Congo. Acești rezerviști, care au părăsit armata din motive medicale sau la limita de vârstă, au activat pentru aceste companii private în perioada 2020-2024.

Planuri pentru viitor

Ministerul Apărării Naționale a declarat că va întreprinde măsuri suplimentare pentru prevenirea unor astfel de abuzuri pe viitor. Aceste măsuri includ întărirea verificărilor și monitorizării activităților personalului militar, precum și actualizarea reglementărilor interne pentru a preveni implicarea militarilor în activități externe care ar putea afecta siguranța națională.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri