7.9 C
Sibiu
miercuri, 16 aprilie, 2025

Horațiu Potra și românii din Congo, vizați de acuzații de crime de război

Știri din Județ

Publicitate
Conform unor anchete jurnalistice, grupul de români ajunși în Republica Democratică Congo, sub conducerea lui Horațiu Potra, nu s-ar fi limitat la rolul de instructori militari și riscă să fie acuzați de crime de război.

Investigația Public Record, realizată în colaborare cu publicațiile The Guardian (Marea Britanie) și Le Soir (Belgia), scoate la iveală implicarea directă a acestora în luptele contra rebelilor M23, colaborarea cu miliții locale acuzate de crime de război și grave nereguli operaționale care au dus la pierderi de vieți omenești.

Printre românii care au murit în Congo se numără Victor Răilean, un bărbat de 45 de ani, cu o vastă experiență militară. Acesta a murit împușcat de un lunetist, evenimentul petrecându-se în februarie 2024. Surse din rândul contractorilor susțin că Horațiu Potra a coordonat o operațiune haotică, a umflat cifrele pentru a încasa mai mulți bani de la statul congolez și a trimis în zone de conflict oameni nepregătiți. De la începutul operațiunii, cel puțin patru români au murit, iar alții au fost prinși în ambuscade armate.

Echipele coordonate de Horațiu Potra ar fi fost implicate în bombardamente, misiuni de recunoaștere cu drone și atacuri coordonate, mult peste atribuțiile stipulate în contractele de mercenariat. Astfel, în timpul asediului asupra orașului Goma, în ianuarie 2025, rebelii M23 au cucerit orașul. Românii au fost capturați și eliberați abia după ore de negocieri.

Conform anchetei jurnalistice, juriști specializați în drept penal internațional au avertizat faptul că activitățile echipei conduse de Horațiu Potra ar putea fi încadrate drept complicitate la crime de război, având în vedere colaborarea cu miliția Wazalendo, acuzată de mai multe atrocități. Potrivit unor surse din teren, până la 1.000 de români au activat în Congo, majoritatea provenind din medii precare sau fără pregătire militară solidă. Salariile, plătite în numerar, ajungeau la 5.000 de dolari pe lună. Mercenarii români erau transportați pe rute aeriene private, fără controale amănunțite, inclusiv de pe Aeroportul Internațional din Sibiu.

Foto: Horațiu Potra via BBC

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Piața Aurarilor va deveni o piațetă urbană