7.9 C
Sibiu
miercuri, 21 mai, 2025

Medicul de la Spitalul Militar din Sibiu, trimis în judecată pentru luare de mită, și-a aflat sentința

Știri din Județ

Publicitate
Medicul Alexandru Guția, angajat al Secției de Medicină Internă din cadrul Spitalului Militar de Urgență din Sibiu a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de luare de mită, comise în perioada martie-mai 2022.

Potrivit anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, doctorul a primit sume de bani și bunuri, inclusiv vin și produse alimentare, de la mai mulți pacienți, condiționând astfel acordarea consultațiilor, investigațiilor, tratamentelor și internărilor.

Cazurile investigate au relevat că medicul solicita mită pentru internare și emiterea certificatelor medicale, precum și pentru prelungirea tratamentului unor pacienți. Denunțurile și supravegherea tehnică autorizată au adus probe audio-video concludente privind aceste fapte de corupție, chiar dacă telefonic, medicul folosea cuvinte codificate iar întâlnirile se petreceau în zone discrete din Sibiu.

Totul a pornit după ce un pacient diagnosticat în 2019 cu ciroză hepatică, a fost internat în mai multe spitale din Sibiu. Ajuns și la Spitalul Militar Sibiu, medicul Alexandru Guția i-a confirmat diagnosticul și a indicat necesitatea unor investigații suplimentare și a internării, precum și acordarea unui concediu medical extins pentru constatarea incapacității de muncă, solicitând însă, printr-un gest interpretat drept cerere de mită, o sumă de bani. În data de 18 martie 2022, pacientul i-a remis efectiv sumele de 50 de euro și 250 de lei doctorului.

Conform unor declarații de la acea vreme, medicul ar fi zis că spitalul este plin de pacienți cu Covid și nu ar avea nici un loc pentru internare. Și, într-un final, după ce s-a uitat la pacient, i-ar fi făcut cu degetele semn. Acesta a înțeles semnul și a scos din buzunar 300 de lei. În cinci minute, totul s-ar fi aranjat, bolnavul ajungând în salon.

După scandalul mediatic de la vremea respectivă, medicul Alexandru Guția și-a încetat raporturile de muncă prin pensionare la limită de vârstă, dar asta nu l-a scutit de răspunderea penală. Instanța a apreciat că, având în vedere vârsta inculpatului, respectiv 70 de ani, lipsa antecedentelor penale, recunoașterea faptelor și atitudinea pe parcursul procesului, aceștia au concis faptul că, o pedeapsă cu executare ar fi exagerată.

Astfel, sentința dispusă este de 3 ani închisoare cu suspendare, cu obligația de a presta 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunității. De asemenea, medicului i s-au interzis pentru 2 ani drepturile de a ocupa funcții publice și de a profesa ca medic.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri