Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în cadrul „Axelor culturale Brukenthal și Sineva”, vor aduce în fața publicului una dintre cele mai așteptate expoziții de pictură ale anului: „Georges Mazilu. Un voyage”. Alexandru Chituță va fi curatorul expoziției care va avea loc joi, 18 iulie, de la ora 18:00 la Muzeul Bistrița, din orașul cu același nume.
George Mazilu, este un artist român stabilit de peste patru decenii în Franța și actualmente rezident în Spania, revine pe simezele din România cu o expoziție de o forță expresivă remarcabilă. Pictura sa este profund ancorată în suprarealismul contemporan, dar adesea respiră din pictura Renașterii, prin tehnica riguroasă și rafinamentul estetic.
Personaje hibride, o lume între grotesc și sublim
Tablourile lui Mazilu, adesea populate de personaje parțial umane, hibride sau angelice, desfășoară o poveste vizuală plină de tensiune și echilibru. Îmbinând „estetica urâtului” cu o dimensiune spirituală a frumosului, artistul creează scene care șochează, liniștesc, seduc și tulbură în același timp. Despre aceste contraste intenționate, Mazilu declara într-un interviu realizat de curatorul expoziției, în Spania, în 2023: „Opoziția dintre lucruri creează o tensiune… chestiunea e să pui această tensiune într-o armonie care să aparțină aceleiași lumi. Să trăiască împreună.”
O pictură în afara curentelor: între introspecție și alegorie contemporană
Pentru Mazilu, etichetele stilistice sunt irelevante. „Un pictor trebuie în primul rând să fie unic, original, recognoscibil dintr-o mie și asta cred că am reușit”, mărturisește el. Această independență creativă este evidentă în fiecare lucrare: o combinație rafinată de limbaj simbolic, gesturi teatrale și o cromatică atent dozată. Privitorul este introdus într-un univers oniric, atemporal, în care timpul pare suspendat și unde, parafrazându-l pe Constantin Noica, picturile „par o spaimă împietrită, un vis încremenit”.
De la Drobeta la Paris și înapoi în România
George (Gheorghe) Mazilu s-a născut în România în 1951. Și-a început parcursul artistic sub îndrumarea maestrului Vasile Mihăescu, la Drobeta-Turnu-Severin. A urmat cursurile Școlii de Arte „Tonitza” și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1974. După o expoziție la Galeria Simeza în 1981, a emigrat în Franța în 1982, unde și-a găsit libertatea artistică. În prezent trăiește și lucrează în Spania.
Lucrările sale sunt recunoscute internațional, fiind prezente în colecții prestigioase din Franța, SUA, Canada, Olanda și Noua Zeelandă. Printre instituțiile care dețin lucrări de Mazilu se numără Young and Legion of Honor Museums (San Francisco), Tucson Museum of Art (Arizona), NM Arts in Public Places (Santa Fe) și Tyler Collection (University of Tasmania).
Un manifest vizual fără didacticism
Expoziția de la Bistrița nu este doar o retrospectivă, ci o călătorie prin imaginarul profund al unuia dintre cei mai vizionari artiști contemporani. Mazilu refuză formula „șocului facil” în favoarea unui manifest vizual coerent, fără ideologie explicită, dar plin de semnificație și interogație morală. Alegoria și metafora se întrepătrund într-o pictură care ne provoacă la reflecție asupra condiției umane, într-o lume marcată de fragilitate și transformare.
„Georges Mazilu. Un voyage” este, în fond, mai mult decât o expoziție. Este o întâlnire cu o viziune artistică unică, tulburătoare și profund autentică. Un eveniment de neratat pentru publicul pasionat de artă contemporană. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Bistrița începând cu 18 iulie 2025.