22.9 C
Sibiu
vineri, 18 iulie, 2025

„Obezitatea este o amenințare majoră pentru sănătatea respiratorie”: a transmis managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Obezitatea nu este doar o afecțiune metabolică, ci și un factor agravant al bolilor respiratorii, a avertizat Cristian Roman, Manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul conferinței „Controlează obezitatea”, desfășurată astăzi la Sibiu. Evenimentul face parte din a VII-a ediție a proiectului național cu același nume, inițiat de Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

În intervenția sa, Cristian Roman a subliniat că obezitatea complică grav afecțiuni respiratorii precum astmul, BPOC-ul, sindromul de apnee în somn sau insuficiența respiratorie, și a cerut o atenție mai mare pentru prevenție și educație medicală timpurie.

„Obezitatea, din nefericire, începe sa reprezinte și în Romania o problemă de sănătate publică, numărul cazurilor persoanelor cu supraponderabilitate fiind tot mai mare. Apreciez acest demers și mă bucur că există asemenea inițiative în care autorități și medici din diferite specializări conlucreaza în beneficiul acestor pacienți cu probleme din sfera obezității. Cred că prevenția este deosebit de necesară și că înainte de trata trebuie să căutăm prin toate mijloacele să îi conștientizăm pe oameni și sa derulam campanii de informare, astfel încât să nu fie prea târziu pentru sănătatea lor. De altfel, pentru spitalul nostru latura de prevenite nu este deloc străină – desfășurăm an de an campanii de conștientizare a efectelor devastatoare pe care tutunul le are asupra sănătății și încercăm ca prin acțiunile pe care le gândim să ajungem la cât mai multe categorii de public. În calitate de manager al unui spital de pneumologie, aud de la colegi și de multe ori văd zi de zi cum obezitatea nu este doar o afecțiune metabolică, ci și un factor care complică grav bolile respiratorii: de la astm și BPOC, până la apneea în somn sau insuficiența respiratorie. Obezitatea reprezintă o boală tăcută, dar invazivă.”– a susținut Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

În același context, Roman a vorbit despre investițiile realizate de spitalul pe care îl conduce pentru a răspunde nevoilor crescânde ale pacienților cu obezitate:
Achiziția de paturi special adaptate, cu o capacitate de până la 300–320 kg
Scutece de unică folosință și toalete adecvate pentru persoane supraponderale

„Și noi ca spital trebuie să fim pregătiți să răspundem cât mai eficient și cat mai în concordanță cu nevoile medicale ale pacienților cu obezitate. Tocmai de aceea, atât anul trecut cât și în acest an pe listele de investiții s-a regăsit și achiziționarea de paturi pentru persoanele supraponderale, care pot suporta o greutate de aproximativ 300- 320 de kilograme. Scutecele de unică folosință pentru persoanele obeze sau toalete adecvate persoanelor cu obezitate sunt alte achiziții cu care venim în sprijinul îngrijirii medicale acordate acestora. În concluzie, cred că trebuie să luptăm pe toate căile să ii sprijinim pe oameni în menținerea sănătății. Este un pas natural pt o societate sănătoasă. Suntem aici, oameni buni, cu toții, pentru că ne pasă și nu vom înceta să tragem semnale de alarmă și sa atragem atenția pe toate căile cu privire la problemele pe care obezitatea, consumul de alcool, consumul de tutun, consumul de droguri le generează la nivelul sănătății.”– a subliniat Cristian Roman.

La conferință a fost prezentă și Dr. Lavinia Danciu, Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, care a atras atenția asupra legăturii dintre obezitate și efectele pandemiei:

„Izolarea, sedentarismul și obiceiurile alimentare nesănătoase au condus la o creștere vizibilă a numărului de pacienți supraponderali cu probleme respiratorii. Ne confruntăm cu un necesar crescut de oxigen și medicație pentru acești pacienți.”– a precizat aceasta.

Danciu a remarcat, totodată, progresul în domeniul chirurgiei bariatrice și importanța colaborării interdisciplinare între specialități, menționând că includerea consilierii privind stilul de viață în planurile terapeutice a devenit o practică tot mai frecventă și eficientă.

Un semnal național de alarmă

Conferința a reunit specialiști din mai multe domenii medicale, endocrinologie, pneumologie, cardiologie, medicină internă, chirurgie, gastroenterologie, medicină de familie și reprezentanți ai autorităților locale și naționale.

Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea proiectului „Controlează obezitatea”, a subliniat necesitatea schimbării percepției asupra obezității:

„Este o afecțiune medicală complexă, care trebuie înțeleasă și tratată cu seriozitate. Trebuie să renunțăm la prejudecăți și să construim soluții pe trei piloni: prevenție, educație și management medical personalizat.”-a afirmat aceasta.

Proiecții alarmante la nivel mondial și național

Potrivit World Obesity Atlas 2025, dacă nu sunt luate măsuri, se estimează că:
Până în 2030, aproape 3 miliarde de adulți vor fi supraponderali la nivel global
Dintre aceștia, 1,1 miliarde vor suferi de obezitate
În România, proiecțiile indică o creștere continuă până la aproape 11 milioane de persoane afectate de suprapondere și obezitate

Printre vorbitorii conferinței s-au numărat:
Conf. Univ. Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog – Institutul Marius Nasta
Paul Kuttesch, Vicepreședinte CJ Sibiu
Horațiu Cojocaru, Director DSP Sibiu
Conf. Univ. Dr. Dan Bratu, Președinte Colegiul Medicilor Sibiu
Prof. Univ. Dr. Dana Stoian, medic primar endocrinologie – Spitalul Județean Timișoara

Conferința „Controlează obezitatea” reconfirmă urgența unei reacții sistemice în fața unei probleme de sănătate publică cu impact major, în care educația, prevenția și intervenția medicală integrată sunt esențiale pentru reducerea numărului tot mai mare de persoane afectate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Vara viitorilor lideri în tehnologie

Transparență în prețuri pentru proprietari