Banca Regională pentru Alimente Cluj marchează 7 ani de activitate printr-o nouă inițiativă dedicată luptei împotriva risipei alimentare: lansarea podcastului „Cu Surplusul pe Masă”, un spațiu de dialog despre cum surplusul alimentar se transformă în hrană, speranță și povești cu sens.
„Simțim deseori că există o mare lipsă de informare în ceea ce privește existența conceptului băncii pentru alimente și mai ales în zona de legislație și impactul unui astfel de concept. Pe de o parte, vrem să fie clar că alimentele care ajung acum la coșul de gunoi din industria și sectorul alimentar pot ajunge, de fapt, pe masa cuiva care are nevoie de ele. Pe de altă parte, în fiecare episod aducem pe masă povești reale, oameni implicați și soluții care funcționează. Din surplusul existent în industria alimentară s-a format o comunitate care reduce risipa și hrănește vieți. Despre asta vom vorbi.”-explică Andreea Bobiș președintele Băncii Regionale pentru Alimente Cluj
Podcastul va avea invitați din rândul companiilor donatoare și al ONG-urilor care distribuie hrana, oferind o perspectivă din culisele „lanțului de salvare a alimentelor”. Temele și lecțiile discutate sunt relevante la nivel național, cu accent pe sustenabilitate și solidaritate.
Primul episod, disponibil deja pe YouTube, Spotify și Apple Podcasts, o are invitată pe Gabriela Vereș, vicepreședintele executiv al băncii. În total, sunt înregistrate 6 episoade, publicate o dată la două săptămâni, cu altele în pregătire.
7 ani de rezultate
Din 2018, Banca Regională pentru Alimente Cluj a salvat 5.731 tone de alimente, echivalentul a peste 11,4 milioane de porții de mâncare, în valoare comercială estimată la 64 milioane lei. În fiecare an, peste 57.000 de persoane primesc sprijin prin rețeaua de ONG-uri partenere.
Provocările majore au inclus lipsa infrastructurii la început, resurse logistice limitate, birocrație și dificultăți în coordonarea partenerilor. Cu toate acestea, banca a reușit să dezvolte o rețea regională solidă de companii donatoare, să crească capacitatea logistică și să devină parte integrantă a Federației Băncilor pentru Alimente din România.
Planuri de viitor
Instituția își propune să fie prima soluție pentru companiile care au surplus alimentar, să își extindă echipa și logistica, precum și să contribuie la digitalizarea proceselor băncilor pentru alimente din România.
Implicare comunitară
Cei interesați pot sprijini Banca pentru Alimente Cluj prin donații, distribuirea informațiilor despre risipa alimentară sau propunerea unor invitați pentru podcast la adresa cluj@bancapentrualimente.ro. Pentru vizionarea podcast-urilor se poate accesa canalurile de Youtube , Spotify , Apple Podcasts
Banca Regională pentru Alimente Cluj deservește județele Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu și este parte a unei rețele naționale cu nouă bănci regionale dedicate reducerii risipei alimentare și sprijinirii celor vulnerabili.


