19.1 C
Sibiu
luni, 17 noiembrie, 2025

Recomandări pentru consumul alimentelor specifice Postului de Crăciun. Avertismente clare privind siguranța produselor și achizițiile de pește

Știri din Județ

Publicitate
În apropierea Postului de Crăciun, perioada în care cererea pentru produse alimentare de origine vegetală și pentru pește crește semnificativ, Colegiul Medicilor Veterinari – Filiala Sibiu transmite o serie de recomandări importante pentru populație. Scopul acestora este prevenirea riscurilor alimentare și protejarea consumatorilor în fața posibilelor contaminări sau practici nesigure.

„Volumul mare de produse aflate la procesare sau în distribuție poate crește riscul de contaminare dacă nu sunt respectate normele de siguranță alimentară”, avertizează dr. Ioan Viorel Pențea, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu.

Atenție la proveniența alimentelor și la condițiile de păstrare

Specialiștii recomandă achiziționarea alimentelor specifice postului – produse de panificație, legume, fructe, alimente conservate, produse naturiste sau dulciuri – doar din unități autorizate sanitar-veterinar.

„Consumatorii trebuie să evite comerțul stradal și produsele vândute de persoane neautorizate, precum sucurile sau conservele preparate la domiciliu”, subliniază dr. Pențea.

Alte recomandări esențiale:

  • citirea atentă a etichetelor privind compoziția, termenul de valabilitate și condițiile de păstrare;
  • păstrarea corectă a alimentelor, în frigider sau în spații uscate, la temperaturi adecvate;
  • menținerea igienei în bucătărie – suprafețe curate, vase bine spălate, manipularea alimentelor doar de către persoane sănătoase;
  • spălarea temeinică a fructelor și legumelor;
  • protejarea alimentelor împotriva insectelor și rozătoarelor.

Recomandări speciale pentru achiziția peștelui în zilele cu dezlegare

Întrucât peștele este consumat frecvent în anumite zile din post, medicii veterinari atrag atenția asupra regulilor stricte de alegere și manipulare a acestui aliment.

„Peștele trebuie cumpărat doar din unități specializate autorizate. Aspectul, mirosul și consistența sunt indicatori esențiali ai prospețimii”, explică dr. Pențea.

Cum recunoaștem peștele proaspăt

  • piele curată, fără lovituri, solzi bine lipiți;
  • ochi limpezi (nu tulburi);
  • branhii roșii și fără miros neplăcut;
  • consistență fermă – carnea nu trebuie să rămână apăsată.

Pentru peștele refrigerat, temperatura trebuie să fie între -1°C și +5°C.
Pentru peștele congelat, temperatura musculară trebuie să ajungă la -18°C, iar eticheta trebuie verificată cu atenție (data pescuirii și data congelării).

Consumatorii sunt sfătuiți să evite peștele cu miros rânced, culoare gălbuie sau consistență moale.

În privința conservelor din pește, sunt interzise achizițiile fără etichetă, cu cutii ruginite, deformate sau bombate.

Controale intensificate în perioada postului

Pentru protejarea consumatorilor, DSVSA intensifică verificările în unitățile alimentare, piețe și centrele de procesare. Sunt analizate probe microbiologice, fizico-chimice și testări pentru contaminanți, pesticide, metale grele, micotoxine sau organisme modificate genetic.

„Siguranța alimentară este o responsabilitate comună. Producătorii, comercianții și consumatorii trebuie să respecte aceleași standarde pentru ca alimentele specifice postului să fie sigure și sănătoase”, transmite dr. Ioan Viorel Pențea.

Recomandările rămân valabile pe toată durata Postului de Crăciun, când volumul mare de produse alimentare, dar și vânzările sezoniere, sporesc riscurile asociate consumului de alimente nesigure.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la nouă goluri la Timișoara

CSU 2 Sibiu, victorie categorică în deplasare