Muzeul ASTRA readuce în fața publicului unul dintre cele mai importante obiceiuri din satul tradițional transilvănean: „tăiatul porcului” și prepararea cârnaților, un ritual care marca pregătirea pentru sărbătorile de iarnă. Evenimentul are loc în perioada 6-7 decembrie între orele 11:00 -15:00, la Târgul de Țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Ediția din acest weekend este dedicată în mod special comunităților maghiare și săsești, care își vor prezenta tradițiile, rețetele și ritualurile culinare. Pe parcursul celor două zile, publicul va putea afla pas cu pas modul în care se desfășura „tăiatul porcului”, un moment important pentru fiecare familie, care asigura hrana pentru întreaga iarnă și întărea legăturile dintre membrii comunității. Tot acest proces, va fi explicat de către muzeografii Muzeului Astra.
Vor avea loc demonstrații culinare cu preparate din rasele tradiționale de porci (Mangalița și Bazna), prepararea cârnaților proaspeți, a jumărilor și a unturii, ateliere gastronomice săsești și maghiare, ateliere pentru familie în zona Etno Tehno Parc de confecționat ornamente de Crăciun, șezătoare la gherghef, povești despre casele și tradițiile din muzeu. Toate acestea completate de un colț dedicat copiilor, unde cei mici pot trimite o scrisoare către Moș Crăciun.
Muzeografa Camelia Ștefan a explicat de ce acest obicei nu era doar o activitate gospodărească, ci un adevărat ritual:
,,[…]Animalele din gospodărie erau bunul cel mai de preț al oamenilor din acea perioadă, deoarece asigurau familiei necesarul de hrană pe toată durata anului. De aceea sacrificarea animalelor era un adevărat ritual care se realiza doar de câțiva oameni din sat, după reguli foarte precise. Tăierea porcului în preajma sărbatorilor de iarnă se făcea după o perioadă de 40 de zile de post și pregătire spirituală, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Obiceiul tăierii porcului este prezent în viața tuturor comunităților etnice din Transilvania, iar preparatele sunt asezonate după gustul fiecăruia, cu condimente și plante aromatice.”

Un nou eveniment dedicat Ignatului românesc
În completarea celor două zile din acest weekend, dedicate comunităților maghiare și săsești, Muzeul Astra pregătește un nou eveniment, unde va fi prezentat tăiatul porcului în tradiția românească. Prin urmare, vizitatorii vor putea afla cum se desfășoară ritualul românesc al Ignatului, cu toate etapele și obiceiurile transmise din generație în generație.








