UTA Arad și FC Hermannstadt s-au întâlnit în etapa a treia a Superligii României. Arădenii s-au impus cu scorul de 1-0.
Unica reușită a partidei i-a aparținut lui Roman, cu cinci minute înainte de finalul primei reprize. Golul marcat de UTA a venit după o execuție perfectă a atacantului gazdelor, acesta reușind un lob perfect peste portarul Căbuz. Acesta din urmă reușise cu 10 minute înainte să salveze la imensa ocazie a lui Costache.
Scorul pauzei, 1-0, avea să fie și cel final, în ciuda încercărilor echipei sibiene de a reveni pe tabela de marcaj. După primele trei etape, formația din Sibiu a acumulat două puncte. Runda viitoare, FC Hermannstadt va juca pe Stadionul Municipal din Sibiu cu Universitatea Cluj. Partida va avea loc duminică august, de lanora 18.30.
Au evoluat echipele:
UTA: D. Iliev – Țuțu, Poulolo, Pospelov, Padula – V. Durmen, Ov. Popescu – V. Costache, A. Roman, Tzionis – Abdallah Rezerve: Gorcea, F. Iacob, Benga, Mino Sota, A. Matei, Hrezdac, Țăroi, Zsori, L. Mihai
Antrenor: Adrian Mihalcea FC Hermannstadt: Căbuz – Antwi, Căpușă, I. Stoica, Selimovic, Ciubotaru – Balaure, Ivanov, D. Albu, Chițu, Neguț.
Rezerve: Muțiu, I. Pop, Bejan, Oroian, Kujabi, Biceanu, Mihart, Buș, L. Stancu, Diogo Jose Branco Batista, Vuc, Karo
În primul weekend din august Muzeul ASTRA devine gazda unuia dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale verii: Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” 2025. Între 2 și 3 august, vizitatorii sunt invitați să descopere dansuri, cântece și obiceiuri tradiționale românești și internaționale, într-un cadru natural spectaculos.
Programul evenimentului:
Sâmbătă, 2 august: Ora 12:00 – Târgul de Țară găzduiește animații culturale și un atelier de dansuri tradiționale coordonate de Călin Brăteanu și Grupul tradițional „Dor” de la Moara, Suceava. Ora 17:00 – Pe Scena de pe lac, spectatorii se vor bucura de un spectacol folcloric susținut de ansamblurile „Tres Cuartos Danza” (Columbia), „Hoyem” (Turcia) și Ansamblul Studențesc „Arcanul USV” al Universității Ștefan cel Mare din Suceava.
Duminică, 3 august: Ora 12:00 – La Târgul de Țară, dansurile populare românești vor prinde viață prin animații culturale cu ansamblurile „Bihorul” (Oradea), „Săliștenii” și „Berbeștenii” (Maramureș). Ora 17:00 – Scena de pe lac devine un spațiu al diversității culturale, cu ansamblurile internaționale „Pas d’La Yau” (Belgia), „Achna Forest” (Cipru) și Orchestra „Politoniki” (Grecia).
Evenimentul, aflat sub egida CIOFF – Organizație Mondială dedicată Folclorului Autentic este organizat de Consiliul Județean Sibiu și CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA.
Festivalul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, iar partenerii principali includ Therme București, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Cricova, TVR1, Clinica DRU, Habermann Markt și Promenada Mall Sibiu.
Managerul festivalului, Silvia Macrea, invită publicul să fie parte din această sărbătoare a culturii și tradițiilor, care transformă pentru două zile Sibiul într-o veritabilă capitală internațională a folclorului.
Mâine 27 iulie Platoul Jinarilor devine centrul unei adevărate sărbători folclorice. Festivalul „Sus pe muntele din Jina”, unul dintre cele mai vechi evenimente dedicate tradițiilor păstorești din Mărginimea Sibiului. Spectacolul va fi prezentat de Traian Stoiță, sub conducerea artistică a managerului și coregrafului Silvia Macrea și a asistentului coregraf Alesea Sas.
Evenimentul păstrează spiritul vechilor nedei ale ciobanilor și își propune să ducă mai departe obiceiurile, jocurile și cântecele jinarilor. Organizată de Primăria Jina, sărbătoarea continuă mâine cu ansambluri și soliști din mai multe județe.
Programul zilei de duminică, 27 iulie:
Ora 12:00 – Deschiderea oficială, urmată de intonarea Imnului României de către Tudor Patriotul și Fanfara din Petrești.
Ora 13:00 – Spectacol extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, acompaniat de Orchestra de Tineret a Junilor condusă de dirijorul Adrian Grecu. Printre soliștii care vor urca pe scenă se numără Alina Bîcă, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Luminița Bejan, Daria Gâdea, Roxana Goia, Aurelian Adam, Alexandru Urs, Iliuță de la Jina, Andrei Morariu, Cristian Pomohaci și Traian Stoiță. Recital special oferit de Ionică Ivan.
Sala „Henry Selbing” din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu găzduiește sâmbătă, 2 august de la ora 10:00, un eveniment special din seria Concerte pe Acoperiș: SoNoRo Kids – Concert Educativ, dedicat copiilor și tinerilor care vor să descopere magia muzicii clasice într-o atmosferă prietenoasă și interactivă.
Programul evenimentului propune un parcurs muzical variat și accesibil, cu lucrări celebre interpretate de pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu. Publicul va asculta piese precum „Träumerei” de R. Schumann, „Tartina cu unt” de W.A. Mozart, selecții din variațiunile „Ah! vous dirai-je, maman”, „Für Elise” de Beethoven, „Claire de lune” de Debussy, dar și teme surprinzătoare precum „Here Comes the Sun” de Beatles sau două marșuri din Star Wars de J. Williams.
Ioan-Dragoș Dimitriu, pianist de renume internațional, și-a început studiile la vârsta de 6 ani, a debutat în 2011 pe scena Filarmonicii din Berlin și a câștigat numeroase premii la competiții internaționale. Activitatea sa include fondarea unor proiecte importante precum Transylvanian International Piano Competition și orchestra de tineret Ton der Jugend Symphonieorchester din Viena, iar din 2024 este Director de Dezvoltare și Inovare al SoNoRo.
Biletele pentru concert au prețul simbolic de 10 lei, evenimentul fiind organizat de Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu Asociația SoNoRo. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Iabilet.ro
Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2025, iar activitățile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt realizate cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
Cisnădioara, județul Sibiu, se confruntă cu o situație critică în urma unei avertizări meteorologice de COD ROȘU emise de Administrația Națională de Meteorologie. Ploile torențiale care s-au abătut în ultimele ore asupra zonei au dus la ieșirea din matcă a râului care traversează localitatea, provocând inundații severe pe mai multe străzi.
Potrivit informațiilor furnizate de autorități, volumele de apă au crescut brusc, acoperind carosabilul și pătrunzând în curțile și gospodăriile localnicilor. Mai multe autoturisme au fost surprinse de viitură, fiind deplasate sau chiar luate de ape. Martorii spun că totul s-a întâmplat extrem de repede, iar șoferii nu au mai avut timp să-și salveze mașinile.
„Apa a venit cu o forță incredibilă. Nici n-am apucat să cobor din casă, că deja strada era acoperită. Am văzut cum o mașină parcată mai jos a fost luată la vale”, a declarat un locuitor din Cisnădioara.
Autoritățile recomandă populației să evite deplasările în zonă. În funcție de evoluția vremii, codul roșu ar putea fi prelungit.
Situația este în continuă monitorizare.
ACTUALIZARE:
Ploile abundente din ultimele ore au provocat probleme serioase în mai multe localități din județul Sibiu. Conform unei informări oficiale, mai multe gospodării, străzi și autovehicule au fost afectate, iar echipele de intervenție se află pe teren.
În Cisnădie, pe strada Lungă, un pârâu a ieșit din matcă, afectând o casă.
În Cisnădioara, pe strada Râului, o viitură a rupt o țeavă de gaz și a avariat trei autoturisme, precum și mai multe imobile. Echipele de intervenție execută misiuni de recunoaștere și sunt pregătite să evacueze apa, dacă situația o impune.
Tot în Cisnădioara, pe strada Salond, viitura a deteriorat carosabilul, a afectat două autoturisme și a inundat patru imobile.
Reprezentanții ISU Sibiu transmit că misiunile sunt în dinamică, iar echipele rămân mobilizate pentru a gestiona efectele fenomenelor meteo.
Cea mai dură competiție hard enduro din lume și-a încheiat cu succes ediția 2025 după prologul spectaculos din centrul Sibiului și patru zile istovitoare de offroad pur, care au purtat riderii prin cei mai tehnici și imprevizibili munți din România.
Prologul a dat startul aventurii într-un show urban plin de obstacole artificiale și adrenalină, stârnind entuziasmul publicului și setând tonul pentru zilele ce aveau să urmeze.
Offroad Day 1 a venit cu temperaturi toride și 121 km de secțiuni tehnice, în care Mani Lettenbichler (DEU, KTM) a impus ritmul încă de la start, fiind urmat de britanicii Mitch Brightmore și Billy Bolt (Husqvarna). Lettenbichler a dominat ziua de la început până la final, în timp ce Teo Kabakchiev (BGR, Sherco) și Billy Bolt s-au duelat pentru locurile următoare, încheind aproape umăr la umăr, iar Mario Roman (ESP, Sherco) a rămas mereu în contact cu liderii.
Offroad Day 2 a fost un maraton de 183 km cu secțiuni legendare precum „Twister”, „600cc” și „Via Ferrata”. Lettenbichler a deschis din nou traseul, păstrându-și poziția de lider cu o precizie calculată, în timp ce Bolt a reușit să recupereze timp prețios și să încheie pe locul doi, la doar 8 minute și 28 secunde în spate. Roman și Kabakchiev au oferit un duel spectaculos, spaniolul reușind să termine al treilea cu doar un minut avans.
Offroad Day 3 a adus noi provocări, finalul fiind marcat de obstacole endurocross la Râmnicu Vâlcea, locul maratonului fără asistență. Riderii au trebuit să își facă singuri service-ul motocicletelor după o zi lungă și solicitantă, menținând concentrarea pentru ultima zi. Teo Kabakchiev și Alfredo Gomez au fost amândoi nevoiți să abandoneze, în urma unor accidentări, la fel și Kevin Gallas.
Offroad Day 4 a trecut prin punctul de service Arena Platoș Ski Resort, un cadru spectaculos în mijlocul Carpaților, înainte ca riderii să se lanseze în ultimele secțiuni pregătite de organizatori, cu urcări abrupte și terenuri extreme. Finalul a fost o demonstrație de forță și rezistență, concurenții de la clasa Gold având de parcurs trei ture pe traseul artificial pregătit la cățărarea de la Gușterița. La final, Mani Lettenbichler și-a adjudecat cel de-al 6-lea titlu la Red Bull Romaniacs și îl mai desparte o singură victorie de recordul absolut deținut de Graham Jarvis
Rezultatele finale: Clasa Gold:
1. Manuel Lettenbichler (DEU, KTM) – a condus cursa cu un stil impecabil, calculat și rapid, fără greșeli majore.
2. Billy Bolt (GBR, Husqvarna) – revenire spectaculoasă și o demonstrație de viteză și tehnică.
3. Mario Roman (ESP, Sherco) – constanță și determinare pe tot parcursul celor patru zile.
Clasa Silver:
1. Eddie Karlsson (SWE, Stark VARG) – o victorie istorică pe o motocicletă electrică, dovedind că viitorul enduro-ului extrem poate fi și electric.
Clasa Adventure Ultimate:
Cea mai strânsă bătălie a ediției 2025 s-a dat între greii pe două cilindri. Pol Tarres (ESP, Ténéré 700) a câștigat cu doar 50 de secunde avans față de Jonny Walker (GBR, Triumph Tiger 900) după 4 zile și peste 600 km de teren dur. Dublu campion al raliului Dakar, Sam Sunderland a câștigat clasa Adventure Lite, la o distanță de peste 2 ore de principalul competitor.
Red Bull Romaniacs 2025 a demonstrat încă o dată că nu există limită pentru pasiunea, tehnica și rezistența competitorilor. Patru zile de offroad pur, peisaje incredibile și secțiuni nemiloase au scris o nouă pagină în istoria hard enduro-ului mondial.
În această seară, în Piața Mare din Sibiu, legendara trupă Extreme va aduce în fața publicului ARTmania Festival pe celebrul chitarist Nuno Bettencourt, dar și piesa lor emblematică “More Than Words”, una dintre cele mai romantice balade rock ale anilor ’90.
În cadrul mega‑eventului „Back to the Beginning” – concertul de adio al lui Ozzy Osbourne/Black Sabbath – Nuno Bettencourt a fost unul dintre protagoniștii serii pe Villa Park, contribuind cu riffurile sale la nu mai puțin de 10 piese tribut! A fost considerat MVP-ul evenimentului de către cele mai importante publicații de muzică, iar prezența sa a fost remarcată drept unul din momentele de vârf ale concertului.
ARTmania Festival 2025 a debutat, ieri, 25 iulie, cu o atmosferă electrizantă în Piața Mare din Sibiu!
Publicul ARTmania Festival a putut urmări formațiile Vestige, cu riffuri cinematice de metalcore intens, urmate de Sylvaine, care a creat o fuziune hipnotică între post‑metal și shoegaze.
Headlinerii zilei, Dream Theater, au bucurat fanii cu un set impecabil de prog metal, celebrând 40 de ani de activitate în formula lor originară cu Mike Portnoy la tobe.
Ziua de azi va debuta la ora 19:00 cu Eihwar una din trupele pe val ale genului tribal de inspirație nordică. Va urma Sivert Høyem, vocea Madrugada, cu tonalitățile sale profunde și prezență scenică captivantă.
ARTmania Festival 2025 așteaptă publicul sibian pentru încă o zi dominată de muzică de calitate și artiști care scriu istoria rockului!
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de COD ROȘU, valabilă astăzi, vineri, 26 iulie, pentru localitățile Cisnădie și Rășinari, în intervalul orar 16:10 – 17:00.
Potrivit informării transmise de ISU Sibiu, în zona avertizată sunt preconizate averse torențiale ce vor acumula peste 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari (2 – 4 cm) și intensificări puternice ale vântului.
În ultimele trei ore, în această zonă s-au acumulat deja cantități de precipitații de peste 45 l/mp, crescând riscul de inundații locale, scurgeri de pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.
Pentru protecția populației, a fost transmis mesaj de avertizare RO-Alert către locuitorii din zonele vizate.
Reprezentanții ISU Sibiu recomandă populației să evite deplasările în aer liber, să se adăpostească în locuri sigure, să evite zonele cu arbori, panouri publicitare sau fire electrice și să permită accesul echipajelor de intervenție.
„Avertizarea este una deosebit de gravă, iar fenomenele periculoase se pot produce cu intensitate mare și pe arii restrânse”, a transmis slt. Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.
Autoritățile rămân în alertă și monitorizează evoluția fenomenelor meteorologice extreme.
ISU Sibiu informează că Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu valabilă astăzi, 26 iulie, în intervalul orar 14:40 – 15:45, pentru mai multe localități din județ: Cisnădie, Rășinari și Sadu.
Potrivit prognozei, sunt așteptate averse torențiale ce pot acumula între 25 și 45 l/mp, grindină de dimensiuni medii (2-4 cm), descărcări electrice frecvente și rafale de vânt de până la 80 km/h.
Pentru a asigura un răspuns rapid la eventualele situații de urgență, primăriile din zonele vizate au fost înștiințate pentru a activa Centrele de Permanență. Totodată, locuitorii din localitățile afectate vor primi mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert.
ISU Sibiu face apel la populație să manifeste prudență și să respecte următoarele măsuri preventive:
❗ Evitați traversarea râurilor sau a pârâurilor cu debit crescut și păstrați distanța față de maluri.
❗ Nu vă adăpostiți sub copaci și feriți-vă de stâlpi, panouri publicitare sau elemente instabile în cazul rafalelor de vânt.
❗ Conducătorii auto sunt sfătuiți să nu se deplaseze în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo.
Cetățenii sunt încurajați să acceseze Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII PREGĂTIT”, unde pot consulta ghiduri utile privind fenomenele meteo extreme, inclusiv ce trebuie făcut în timpul sau după o furtună:
Războiul purtat de Israel contra teroriștilor din Gaza, așa cum este definit oficial, a luat de luni bune o turnură care nu mai respectă deloc drepturile omului și convențiile internaționale. Imaginile tot mai multe, care scapă din Gaza, cu copii și adulți piele și os din cauza foametei, asociate cu declarațiile oficiale ale ONU și altor organizații că în Gaza este foamete provocată de om, ar trebui să ne dea tuturor de gândit. Istoria nu se uită.
Indiferent de motivația inițială a Statului Israel, ca justificare pentru a porni o cruciadă împotriva poporului palestinian din Gaza, ceea ce vedem și aflăm de la organizații internaționale depășește imaginația. Este exact ceea ce au găsit în lagărele naziste soldații aliați când au ajuns acolo. Nu este nicio diferență.
Culmea ironiei istorice, dacă o putem numi așa, urmașii ca nație a victimelor lagărelor naziste sunt acum forțele opresoare, care condamnă la foamete 2 milioane de oameni. Gaza a fost atât de mult bombardată în acești ani încât este o ruină. Apoi au intrat excavatoarele și au dărâmat comunități întregi, complet. O scriu și documentează cu imagini marile ziare din Occident.
Mai apare și dictatorul în devenire Trump, care face declarații cum va transforma el Gaza în Riviera Mediteranei și sugerează raderea zonei și dislocarea în alte părți a celor peste 2 milioane de oameni. Și în tot acest timp, liderul israelian format ca militar și în servicii secrete, Netanyahu, ia decizii care mai de care mai oribile pentru civilii din Gaza.
Asistăm, parcă neputincioși, la un măcel cu mii de civili morți, mult mai mulți decât în războiul Rusia-Ucraina. Dar, fiind mai departe de noi și de interesele marilor puteri, Gaza nu pare să prezinte același interes. Președintele Franței a încercat o schemă prin recunoașterea Statului Palestinian pe platforma socială X, dar pare mai mult un gest menit să contribuie la războiul economic pe care UE îl poartă cu SUA în aceste luni.
În tot acest timp, civilii din Gaza mor, uciși pe capete când se apropie de cele 4 centre de distribuție a hranei organizate de statul Israel și o organizație americană inventată de Trump. Toate marile organizații din lume, recunoscute pentru astfel de demersuri de ajutor, cât și jurnaliștii nu au acces în Gaza. Embargo instituit de Statul Israel.
Toate aceste elemente, succint prezentate, ne duc cu gândul la transformarea Gazei în cel mai mare lagăr din istoria omenirii. Dureros cum reacția mondială este minimă, în afara comunităților arabe de pretutindeni. Tragic cum marile puteri democratice închid ochii, cam cum au făcut-o și în anii premergători celui de al doilea război mondial.
Politica struțului cu capul în nisip, nu funcționează, ne-o arată istoria. În Gaza forțele ONU trebuie să intervină urgent pentru a preveni cel mai mare genocid din istorie.
Un tânăr de 23 de ani, originar din județul Satu Mare, a fost depistat de polițiștii rutieri în noaptea de vineri spre sâmbătă, 26 iulie, în jurul orei 02:00, după ce a provocat un accident rutier pe raza municipiului Sibiu, pe strada Tipografilor.
Potrivit informațiilor furnizate de IPJ Sibiu, tânărul conducea un autoturism pe o stradă din oraș, însă nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a pierdut controlul direcției, intrând în coliziune cu un autoturism parcat regulamentar. Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
La fața locului, polițiștii Biroului Rutier Sibiu au efectuat testarea alcoolscopică a conducătorului auto, rezultând o valoare de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus ulterior la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei.
Oamenii legii continuă cercetările pentru clarificarea împrejurărilor producerii incidentului și aplicarea măsurilor legale care se impun.
Poliția atrage din nou atenția asupra pericolului conducerii sub influența alcoolului și reamintește că o astfel de abatere se pedepsește conform legii penale.
Polițiștii rutieri și echipajele medicale au intervenit sâmbătă pe strada Rahovei din municipiul Sibiu, unde a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea a doi copii. Potrivit autorităților, evenimentul s-a produs pe fondul nepăstrării distanței regulamentare în mers.
Un sibian în vârstă de 21 de ani, aflat la volanul unui autoturism, a intrat în coliziune cu un alt vehicul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 36 de ani, din București. Impactul a fost de tip tamponare față-spate.
La fața locului a intervenit un echipaj cu medic din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Sibiu. În urma coliziunii, doi minori, în vârstă de 7 luni, respectiv 1 an și 9 luni, pasageri în autoturismul bucureșteanului, au fost transportați la Compartimentul de Primiri Urgențe Luther pentru evaluare medicală. Copiii erau conștienți în momentul preluării de către echipajul medical.
Circulația în zonă nu a fost afectată semnificativ.
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul și pentru a dispune măsurile legale ce se impun.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un set de avertizări meteo pentru județul Sibiu, valabile în perioada 26 iulie, ora 10:00 – 28 iulie, ora 10:00. Locuitorii județului sunt vizați de fenomene meteo extreme, printre care valuri de căldură persistentă, disconfort termic accentuat și posibil episoade de instabilitate atmosferică severă în zona de vest a județului.
COD PORTOCALIU de caniculă
Începând de sâmbătă, 26 iulie, ora 10:00, și până duminică, 27 iulie, ora 10:00, județul Sibiu se află sub incidența unui COD PORTOCALIU de val de căldură intensă. Temperaturile maxime vor urca între 35 și 39 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime între 18 și 22 de grade, accentuând senzația de disconfort termic sever.
COD GALBEN pentru duminică
Pentru ziua de duminică, 27 iulie, ora 10:00 – luni, 28 iulie, ora 10:00, avertizarea se transformă în COD GALBEN, temperaturile scăzând ușor, dar menținându-se ridicate. Sunt așteptate maxime între 33 și 36 de grade, cu minime între 17 și 20 de grade.
Vijelii și grindină în vestul județului Sibiu
Pe lângă caniculă, meteorologii au emis și o avertizare de COD GALBEN pentru instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 26 iulie, ora 17:00 – 27 iulie, ora 06:00. Se anunță intensificări ale vântului, vijelii cu rafale de până la 60–70 km/h, averse torențiale, descărcări electrice frecvente și posibile căderi de grindină de dimensiuni mici și medii (2–4 cm). Cantitățile de apă pot depăși local 30 l/mp. Acestea sunt valabile pentru județul Alba, dar pot afecta și zone din vestul județului Sibiu.
Recomandările autorităților
Autoritățile fac apel la populație să evite deplasările în timpul după-amiezelor caniculare, să consume lichide în mod regulat, să nu lase copiii sau animalele de companie în autoturisme staționate și să fie precauți în cazul manifestării fenomenelor atmosferice severe.
În funcție de evoluția vremii, ANM poate actualiza alertele emise, inclusiv prin avertizări nowcasting pentru fenomene meteo imediate.
Consiliul Local al Municipiului Sibiu va aviza la următoarea ședință schimbarea denumirii Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu în Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elena Delia Stoicescu” Sibiu, în semn de omagiu pentru contribuția remarcabilă adusă învățământului special din județul Sibiu de către Elena Delia Stoicescu.
Un gest simbolic de recunoaștere
Propunerea de redenumire a venit ca urmare a Hotărârii nr. 17 din 12 iunie 2025 a Consiliului de Administrație al instituției, fiind sprijinită de Consiliul Județean Sibiu și avizată în ședința ordinară a Consiliului Local. Conform documentației oficiale, acest demers recunoaște public personalitatea și activitatea de excepție a doamnei Elena Delia Stoicescu, care a marcat profund domeniul educației speciale.
Cine a fost Elena Delia Stoicescu
Elena Delia Stoicescu a fost psihopedagog, profesor itinerant și inspector școlar pentru învățământul special și special integrat, cu o experiență de peste 23 de ani în domeniu. A fost membră în comisia națională de specialitate pentru acest tip de învățământ și a urmat studii postuniversitare și masterat în psihopedagogie specială, cu specializări în surdo-audiologie. Ea a jucat un rol esențial în administrarea și dezvoltarea sistemului educațional destinat copiilor cu cerințe educative speciale, contribuind la o mai bună integrare și incluziune a acestora în societate.
Procesul administrativ
Schimbarea denumirii a fost inițiată conducerea Centrului cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și este parte dintr-un proces reglementat de Ordonanța Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri. În baza acesteia, Consiliul Județean Sibiu va emite hotărârea finală, după ce a obținut avizul Consiliului Local Sibiu, instituția pe raza căreia se află unitatea de învățământ.
Centrul Școlar de Educație Incluzivă, situat pe str. Dr. Dumitru Bagdazar nr. 12, este o instituție de învățământ special de stat, de nivel gimnazial, aflată în subordinea Ministerului Educației și coordonată de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Finanțarea este asigurată din bugetul Consiliului Județean.
Următorul pas
Odată cu obținerea avizului local, documentația completă va fi transmisă către Comisia de atribuire de denumiri a județului Sibiu, urmând ca în perioada următoare Consiliul Județean să emită hotărârea definitivă de atribuire a noii denumiri.
Redenumirea unei instituții de învățământ în memoria unei personalități care a dedicat întreaga carieră educației speciale este un semn de respect, dar și un model pentru generațiile viitoare. Elena Delia Stoicescu rămâne astfel un nume emblematic pentru educația incluzivă din Sibiu.
Filarmonica de Stat Sibiu revine în lumina reflectoarelor prin participarea remarcabilă la cea de‑a 27-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, cu un concert simfonic de excepție programat pe scena Sălii Thalia din Sibiu, pe data de joi, 18 septembrie 2025, de la ora 19:00.
La pupitrul dirijoral se va afla Eu‑Lee Nam, talentată dirijoare și pianistă sud‑coreeană, laureată a mai multor premii internaționale, recunoscută pentru colaborările recente cu orchestre de top din Europa precum Orchestra Mozart din Paris și Filarmonica din Seul.
Solist va fi pianistul român Andrei Gologan, considerat de presa internațională un „poet al pianului”, recunoscut pentru rafinamentul interpretărilor sale și colaborările cu orchestre de renume atât din țară, cât și din străinătate.
Programul serii
Publicul se va bucura de un program variat și captivant, incluzând:
Maurice Ravel – Uvertura Șeherezada
Valentin Gheorghiu – Concertul pentru pian și orchestră
Adrian Iorgulescu – Crash
Filarmonica de Stat Sibiu și Festivalul Enescu
Filarmonica de Stat Sibiu este o prezență constantă la Festivalul Enescu, implicându‑se activ în ultimele cinci ediții. În anul precedent, orchesta a susținut un concert de succes în stagiunea orchestrelor românești, alături de solista Ioana Cristina Goicea și dirijorul american Roderick Cox.
Cu un portofoliu bogat, Filarmonica Sibiu a organizat în 2024 peste 200 de evenimente, dintre care 50 concerte simfonice, atrăgând peste 30.000 de spectatori.
Detalii utile și bilete
Locație: Sala Thalia, Strada Cetății 3‑5, Sibiu
Data și ora: Joi, 18 septembrie 2025, ora 19:00
Preț bilet: 60 lei, cu reduceri de 50% pentru elevi, studenți și pensionari
Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind un proiect susținut de Guvern prin Ministerul Culturii, co‑finanțat de Primăria și Consiliul Județean Sibiu.
De ce contează
Festivalul „George Enescu” este încă din 1958 cea mai importantă manifestare de muzică clasică din România și una dintre cele mai prestigioase din Europa de Est. Prezența Filarmonicii de Stat Sibiu cu orchestra proprie, alături de artiști de talie internațională, reafirmă excelența instituției și angajamentul său în a conecta publicul român cu muzica clasică de vârf.
Universul muzicii simfonice din Sibiu prinde viață în această seară dedicată dialogului intercultural, rafinamentului artistic și tradiției clasicismului reinterpretate de tineri artiști cu o viziune modernă. Publikum este invitat să retrăiască magia festivalului la Sibiu, pe 18 septembrie, când timpul capătă ecouri vibrante ale muzicii lui Enescu și ale epocii sale.
În ajunul aniversării nașterii baronului Samuel von Brukenthal, personalități ale vieții culturale sibiene, membri ai Parohiei Evanghelice C.A. și reprezentanți ai Muzeului Național Brukenthal au participat la o excursie de studiu cu totul specială: „Pe urmele lui Brukenthal”, o inițiativă menită să aducă un omagiu unui vizionar care a marcat profund identitatea culturală a Transilvaniei.
Organizată de Parohia Evanghelică C.A., cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice, excursia a reunit un grup de membri ai personalului științific al muzeului și apropiați ai comunității culturale sibiene într-un demers simbolic și emoționant: acela de a păși, la propriu și la figurat, pe urmele lăsate de Brukenthal.
Întâlnire cu istoria vie
Participanții au vizitat locuri definitorii pentru viața și activitatea baronului Samuel von Brukenthal, reflectând asupra influenței durabile a acestuia în construirea unei identități culturale sofisticate în centrul Europei. Fiecare oprire a fost prilejul unei redescoperiri: de la locurile copilăriei și studiilor baronului, până la spațiile unde s-au conturat primele idei ale muzeului care îi poartă numele – primul muzeu public de pe teritoriul actual al României.
„A fost o experiență revelatoare și emoționantă, dedicată unui spirit vizionar care a modelat profund identitatea culturală a Transilvaniei,” au declarat reprezentanții muzeului într-o postare oficială.
Omagiu simbolic
Excursia s-a încheiat cu un moment solemn: depunerea unui aranjament floral, simbol al continuității și al recunoștinței față de contribuția baronului Brukenthal. Acest gest a fost menit să onoreze nu doar figura baronului, ci și pe cei care duc astăzi mai departe moștenirea sa.
Ministrul Culturii, András Demeter, a definit instituțiile care păstrează vie această moștenire drept „purtătorii spiritului brukenthalian”: Muzeul Național Brukenthal, Parohia Evanghelică C.A., Ministerul Culturii și, poate cel mai important, spiritul baronului însuși – care continuă să inspire prin viziunea sa despre educație, știință și artă.
26 iulie – ziua unui om al luminii
În această zi specială, 26 iulie, Sibiul își îndreaptă gândurile spre cel care, în plin secol al Luminilor, a înțeles că progresul unei societăți începe cu accesul la cunoaștere. Născut în anul 1721 în satul Nocrich din județul Sibiu, baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei și un erudit colecționar de artă și știință.
Muzeul Național Brukenthal, inaugurat oficial în 1817, este expresia cea mai concretă a acestei viziuni: o comoară de patrimoniu ce găzduiește astăzi peste 1 milion de piese, de la pictură europeană și transilvăneană, la carte veche, artă decorativă, colecții de științele naturii și multe altele.
Un mesaj pentru viitor
Într-o epocă a fragmentării și a grabei, mesajul lui Brukenthal rămâne actual: cultura nu este un lux, ci un fundament, iar muzeul nu este doar un loc al trecutului, ci și o platformă de dialog pentru prezent și viitor.
„La mulți ani, memoriei unui mare spirit transilvănean!”, au transmis reprezentanții muzeului în încheierea comunicării publice.
Cine a fost Samuel von Brukenthal?
Baronul Samuel von Brukenthal (1721–1803) a fost una dintre cele mai importante figuri ale iluminismului transilvănean. Guvernator habsburgic al Marelui Principat al Transilvaniei între 1777 și 1787, a fost un promotor al educației, culturii și artelor. Colecțiile sale personale au stat la baza Muzeului Brukenthal din Sibiu, considerat primul muzeu public din sud-estul Europei.
Moștenirea brukenthaliană astăzi
Astăzi, Muzeul Național Brukenthal continuă să fie unul dintre cele mai respectate centre muzeale din România și din Europa Centrală. În fiecare an, mii de vizitatori din țară și din străinătate îi calcă pragul, atrași de bogăția colecțiilor și de atmosfera unică a palatului baroc din Piața Mare a Sibiului.
Samuel von Brukenthal a trăit cu două secole înaintea noastră, dar idealurile lui de educație, dialog și deschidere culturală sunt mai vii ca niciodată.
Una din cele mai valoroase cărți din România, Breviarul Brukenthal, a fost expusă vineri, în muzeul cu același nume, fiind vorba despre un volum cu peste 500 de ani vechime, care este păstrată în condiții speciale de conservare.
‘Expunerea Breviarului Brukenthal, una din capodoperele Muzeului Național Brukental, a fost posibilă în această zi. Breviarul va fi expus până în data de 3 august pentru că este o carte importantă și este o carte care are peste 500 de ani vechime și este o carte fragilă pentru care trebuie acordată o atenție specială în ceea ce privește expunerea și conservarea. Expunerea Breviarului Brukental face parte dintr-un proiect mai mare inițiat la preluarea mandatului de manager în 2022, când am redeschis pentru cercetarea Biblioteca Brukenthal și atunci, împreună cu colegii mei de la bibliotecă, cu Alexandru Munteanu și Radu Teoceanu, am inițiat proiectul de expunere a valorilor pe care Biblioteca Brukenthal le are și am început promovarea incunabulelor Brukental, Muzeul Brukental având peste 400 de incunabule, multe dintre ele nefiind expuse niciodată’, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Chituță, directorul de Marketing al Muzeului Național Brukenthal.
Potrivit reprezentantului Muzeului Național Brukenthal, este posibil ca până la finalul anului, cu ajutorul unei sponsorizări, să se realizeze o ediție facsimil a Breviarului și un studiu dedicat acestei cărți.
Breviarul a fost expus vineri, cu o zi înainte de împlinirea a 304 ani de la nașterea baronului în Palatul Brukenthal.
‘Codicele din colecția baronului Samuel von Brukenthal cunoscut sub numele de Breviarul Brukenthal este o carte de devoțiune privată din categoria denumită generic Liber Horarum, Carte a Orelor. Aceste cărți erau destinate pietății private și aveau rolul de îndrumător spiritual pentru laicul din înalta societate europeană din Evul Mediu târziu și din Renaștere. Ele contribuiau la mântuirea credinciosului, oferindu-i acestuia un program în deplin acord cu morala și viața creștină, de la primele ore ale dimineții până seara. Cadrul decorativ al scenelor cuprinse în astfel de cărți avea rolul unui adevărat altar propriu în miniatură’, se arată într-o prezentare a Breviarului, pe pagina de Facebook a muzeului sibian.
Potrivit sursei citate, ‘Breviarul Brukenthal este somptuos decorat de cei mai apreciați miniaturiști din Europa secolelor XV-XVI, din școala flamandă, printre care: Alexander și Simon Bening, Gerard Horenbout, Simon Marmion, așa-numitul Maestru al legendei regelui David. Breviarul este un punct culminant al iluminării de carte flamande de la sfârșitul secolului al XV-lea! Se regăsesc numeroase similitudini cu alte volume identice decorate de miniaturistul Gerard David (cca. 1460-1523), care a contribuit și l-a creat împreună cu alți miniaturiști talentați ai școlii Ghent-Bruges. Gerard David este considerat unul dintre cei mai importanți artiști flamanzi ai timpului său. Elevul lui Hans Memling acesta a fost în principal pictor de panouri, însă a realizat, de asemenea, unele dintre cele mai bune miniaturi pe care manuscrisele flamande de la sfârșitul secolului al XV-lea le-au avut de oferit. Datat în jurul anilor 1515-1520, Breviarul Brukenthal se numără printre ultimele manuscrise miniate din cultura europeană’, spun cei de la Brukenthal.
Manuscrisul are 630 de pagini și textul este scris cu cerneală neagră pe pergament din piele de ied, foarte fin prelucrată pe ambele părți. Există și intercalări scrise cu cerneală roșie și albastră, pentru titluri sau părți importante ale textului. Pe alocuri, textul este ‘iluminat’ cu pigment de aur, mai ales pentru marcarea zilelor de sărbătoare. Scrierea cu caractere gotice minuscule este extrem de îngrijită și denotă un caligraf de excepție iar decorul său artistic de înaltă calitate încântă astăzi specialiștii și privitorii.
După două egaluri obținute în primele două etape ale Superligii României, FC Hermannstadt va juca sâmbătă la Arad.
UTA-FC Hermannstadt se va juca sâmbătă de la ora 18.30. Partida va fi transmisă în direct pe Digi Sport și Prima Sport.
Comisia Centrală a Arbitrilor l-a delegat la centru pe Horia Mladinovic-București ajutat la cele două linii de Radu Ghinguleac, tot din capitală și Raul Ghiciulescu din Lugoj. În camera VAR se vor afla Ionuț Coza -Cernica și Sorin Vădana -Cluj Napoca. Rezervă va fi George Roman-Timișoara, iar observator Octavian Șovre-Oradea.
După primele două etape, cele două echipe au 2 puncte, ocupând locurile 9 și 10. Niciuna din echipe nu a câștigat sau pierdut în acest campionat.
Apă Canal Sibiu S.A. recrutează un Specialist resurse umane penntru Serviciul Resurse Umane, Salarizare Sibiu.
Postul disponibil se adresează candidaților care dețin:
– Studii superioare finalizate (în domeniul economic sau resurse umane);
– Cursuri/calificări specifice în domeniul resurselor umane;
– Experiență în domeniu HR de minim 3 ani – cerință obligatorie;
– Experiență operare SAP – modul HR-Payroll – constituie avantaj
– Cunoștințe solide privind legislația muncii: politici, procese, proceduri de lucru în domeniul resurselor umane;
– Cunoștințe operare PC (pachetul MS Office-Excel, Word, Outlook) – nivel avansat;
– Competențe transversale: comunicare eficientă și muncă în echipă, adaptabilitate în rezolvarea de probleme neprevăzute, gandire critică cu atenție la detalii, etică pozitivă a muncii, atitudine pro-activă și responsabilă, spirit de inițiativă, confidențialitate, integritate profesională.
Ce se oferă?
Job stabil, tichete de masă, tichete cadou, prime de merit, training pentru perioada de acomodare, sporuri acordate conform Contractului Colectiv de Muncă și alte beneficii în funcție de specificul postului.
Cererile tip de participare la concurs se completează și se depun online la adresa de mail personal@apacansb.ro sau la sediul societăţii, str. Eschil nr.6, Serviciul Resurse Umane, împreună cu CV, copie diplomă studii şi adeverinţa medicală de la medicul de familie, până la data de 08.08.2025. Relaţii suplimentare la tel. 0269222916(int.117 sau 166).
Data limită pentru depunerea candidaturilor este 08 august 2025.
Apă Canal Sibiu S.A. recrutează un instalator pentru Sector Exploatare Cisnădie-Sadu.
Postul disponibil se adresează candidaților care dețin:
– calificare în meseria de instalator/lăcătuș mecanic;
– calificare/experiență în sudură – constituie avantaj;
– apt fizic pentru muncă grea;
– apt pentru muncă la înălțime/ adâncime;
– îndemânare și simț practic;
Ce se oferă?
Job stabil, tichete de masă, tichete cadou, prime de merit, training pentru perioada de acomodare, sporuri acordate conform Contractului Colectiv de Muncă și alte beneficii în funcție de specificul postului.
Cererile tip de participare la concurs se completează și se depun online la adresa de mail personal@apacansb.ro sau la sediul societăţii, str. Eschil nr.6, Serviciul Resurse Umane, împreună cu CV, copie diplomă studii şi adeverinţa medicală de la medicul de familie, până la data de 05.08.2025. Relaţii suplimentare la tel. 0269222916 (int.117 sau 166).
Data limită pentru depunerea candidaturilor este 05 august 2025.
Apă Canal Sibiu S.A. recrutează un operator hidraulic pentru Stația captare, tratare, transport apă Sibiu-Sud.
Postul disponibil se adresează candidaților care dețin:
– calificare în meseria de instalator/ lăcătuş mecanic/mecanic;
– apt pentru muncă în ture,
– cunoştinţe operare PC constituie un avantaj
Ce se oferă?
Job stabil, tichete de masă, tichete cadou, prime de merit, training pentru perioada de acomodare, sporuri acordate conform Contractului Colectiv de Muncă și alte beneficii în funcție de specificul postului.
Cererile tip de participare la concurs se completează și se depun online la adresa de mail personal@apacansb.ro sau la sediul societăţii, str. Eschil nr.6, Serviciul Resurse Umane, împreună cu CV, copie diplomă studii şi adeverinţa medicală de la medicul de familie, până la data de 08.08.2025. Relaţii suplimentare la tel. 0269222916 (int.117 sau 166).
Data limită pentru depunerea candidaturilor este 08 august 2025.
Apă Canal Sibiu S.A. recrutează un mașinist la mașini pentru terasamente pentru SECTOR MĂRGINIME – SĂLIȘTE.
Postul disponibil se adresează candidaților care dețin:
-permis conducere categ. C, E, sau minim categoria Tr.
-experiență în domeniu minim 3 ani
Ce se oferă?
Job stabil, tichete de masă, tichete cadou, prime de merit, training pentru perioada de acomodare, sporuri acordate conform Contractului Colectiv de Muncă și alte beneficii în funcție de specificul postului.
Cererile tip de participare la concurs se completează și se depun online la adresa de e-mail personal@apacansb.ro sau la sediul societăţii, str. Eschil nr.6, Serv.Resurse Umane, împreună cu CV, copie diplomă studii şi adeverinţa medicală de la medicul de familie, până la data de 05.08.2025. Relaţii suplimentare la tel. 0269/ 222916 (int.117 sau 166).
Data limită pentru depunerea candidaturilor este 05 august 2025.
Apă Canal Sibiu S.A. recrutează un instalator apă uzată pentru SECTOR MĂRGINIME – Săliște.
Postul disponibil se adresează candidaților care dețin:
– Calificare în meseria de instalator;
– Capacitate de comunicare și lucru în echipă;
– Disponibilitate pentru muncă de teren.
Ce se oferă?
Job stabil, tichete de masă, tichete cadou, prime de merit, training pentru perioada de acomodare, sporuri acordate conform Contractului Colectiv de Muncă și alte beneficii în funcție de specificul postului.
Cererile tip de participare la concurs se completează și se depun online la adresa de mail personal@apacansb.ro sau la sediul societăţii, str. Eschil nr.6, Serv.Resurse Umane, împreună cu CV, copie diplomă studii şi adeverinţa medicală de la medicul de familie, până la data de 05.08.2025. Relaţii suplimentare la tel. 0269/ 222916 (int.117 sau 166).
Data limită pentru depunerea candidaturilor este 05 august 2025.
Golurile celor de la CSC Șelimbăr au fost marcate de Cosmin Bucuroiu (65′), Petrisor Petrescu (73′) și Răzvan Călugăr (87′ 90′).
Au început meciul pentru echipa din Șelimbăr: Obi – Hanzu – Giafer – Ivan – Șerban – Baba – Cismaș – Lenghel – Benzar – Leao – Jurj.
În cea de a doua parte a meciului au mai evoluat: Buzan – Gherman – Natea – Călugăr – Cotogoi – Bîrză – Boboc – Birbic – Dancu – Petrescu – Florea – Bucuroiu.
Mâine CSC Șelimbăr merge la Hunedoara pentru un nou meci de pregătire contra FC Corvinul 1921 Hunedoara.
Tursib a lansat ieri în jurul amiezii o provocare pentru călătorii aflați în stații. Acestora le-au fost testate cunoștințele despre Compania Tursib, iar cei care au răspuns corect la întrebarea adresată au fost premiați cu două bilete gratuite în zona o.
Dintre cei 7 călători provocați, doar o călătoare nu a răspuns corect la întrebarea: „În ce an a fost înființată Compania Tursib?” Răspunsul corect: 1998.
Întrebările adresate călătorilor au fost:
„Care e site ul official?”
„Ce autobuz tursib te duce în Păltiniș?”
„Cât costă un abonament tursib urban?”
„Cum se scanează codurile QR in tursib?”
„În ce an a fost înființată Compania Tursib?”
„Ce valabilitate are biletul urban tursib?”
„Ce autobuz duce către centrul sibiului?”
Provocările Tursib continuă, deci Fii pe fază!, poate vei fi următorul călător selectat.
Vara sibiană pulsează în ritm de muzică și dans odată cu desfășurarea proiectului cultural „Copilăria în pași de dans”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Evenimentul va avea loc în 29 iulie de la ora 18:00 la Centrului Cultural „Ion Besoiu”.
Programul, care se întinde pe parcursul lunilor iunie, iulie și august, aduce în prim-plan frumusețea copilăriei și a tinereții, promovând prin artă valori esențiale pentru educația și sănătatea societății.
După debutul spectaculos din 8 iunie, când Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu a fost plină de părinți, bunici și iubitori ai dansului românesc, proiectul a continuat cu o „Horă a satului” organizată de Ziua Iei, în Muzeul Astra. Următorul moment major va avea loc pe 29 iulie 2025, când scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” se va transforma într-un univers al ritmurilor, culorilor și emoțiilor, animat de sute de copii și tineri artiști.
Sub coordonarea profesorilor coregrafi Alesea Sas, Livia Lazăr, Ioan Crăcea, Adriana Ioniță, Ovidiu Sas, Maria Cristea, George Ștreng, Adrian Dragomir și Adriana Preda, elevii Școlii de Dans „Ioan Macrea” și ai Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” vor aduce pe scenă atât dansul popular tradițional, cât și momente inspirate din muzica ușoară românească a anilor ’80, ’90 și 2000.
Spectacolul va fi prezentat de Traian Stoiță și va avea ca invitat special pe artistul Nicu Mâță. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar organizatorii îi invită pe sibieni să se bucure de o Românie vie și colorată, oglindită prin ochii și pașii copiilor și tinerilor.
Proiectul „Copilăria în pași de dans” este realizat de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Muzeul Astra Sibiu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu și finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Programul „Vara Copiilor” desfășurat la Filiala Hipodrom a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a adus încă două săptămâni pline de energie și entuziasm pentru copiii din comunitate. Activitățile au fost coordonate de bibliotecara Valerica Oprișanu, care a pregătit un program variat, îmbinând joaca, lectura și creativitatea.
„Au mai trecut două săptămâni pline de voie bună, în care i-am primit cu drag pe copiii din #comunitate. Le-am pregătit activități creative și de lectură, iar entuziasmul a fost molipsitor! Colajele și florile realizate din hârtie reciclată au fost foarte apreciate, iar atelierul de pictură le-a deschis copiilor o fereastră spre lumea marilor artiști, prin albumele de artă din colecția bibliotecii. Modelajul în lut le-a oferit libertatea de a-și exprima imaginația, iar jocurile de vocabular și comunicare au fost o sursă continuă de amuzament și învățare. În cadrul atelierului de scriere creativă au prins viață povești minunate, iar la finalul fiecărei întâlniri, copiii au spus că timpul a trecut prea repede.” – a povestit coordonatoarea atelierului
Copiii au realizat colaje și flori din hârtie reciclată, au participat la un atelier de pictură inspirat de albumele de artă din colecția bibliotecii și au descoperit libertatea de a crea prin modelaj în lut. Jocurile de vocabular și comunicare au fost o sursă de amuzament și învățare, iar atelierul de scriere creativă a dat naștere unor povești originale.
Programul urmărește să transforme vacanța într-o perioadă de descoperire și pregătire prin joacă pentru noul an școlar, construind legături între copii și stimulând creativitatea lor.
Activitățile sunt organizate de Biblioteca ASTRA Sibiu cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.
La Sibiu a avut loc ieri o masă rotundă dedicată lui Ioan Slavici, organizată în parteneriat de Asociațiunea ASTRA și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Evenimentul a oferit prilejul unei reflecții profunde asupra operei, valorilor și impactului cultural lăsat de unul dintre cei mai importanți clasici ai literaturii române.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Răzvan Pop managerul Bibliotecii Astra. Moderatorul discuției a fost dr. Ioana-Narcisa Crețu profesor universitar al Facultății de Științe Socio Umane din Sibiu.
Această întâlnire a reunit specialiști din mediul academic, membri ai comunității culturale și iubitori de literatură, fiind gândită ca un omagiu adus contribuției lui Ioan Slavici la patrimoniul cultural românesc. Participanții au discutat despre moștenirea literară a lui Slavici, relevanța temelor sale în prezent și rolul său în formarea conștiinței culturale și identitare românești.
Printre referenții care au susținut intervenții s-au numărat: preotul Constantin Necula care a discutat despre Ioan Slavici și începutul cultural al ziarului Tribuna, prof. dr. habil. Clementina Mihăilescu care a adus în discuție notele biografice ale lui Ioan Slavici, prof. dr. Lidia Carmen Pîrcă care a prezentat aspectele de hermeneutică în opera lui Ioan Slavici și bibliotecar bibliograf dr. Irina Racovițan care a prezentat ecranizarea operei lui Ioan Slavici
Sala Transilvania din Sibiu a găzduit ieri „Ziua Prieteniei”, un eveniment organizat de Asociația Copil Unicat și Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, care a reunit copii și adulți tipici și cu dizabilități, într-o manifestare dedicată incluziunii, sportului adaptat și prieteniei autentice.
Atmosfera a fost una deosebită, în care granițele dintre tipic și atipic au dispărut, lăsând loc unei comunități unite prin respect, empatie și bucuria de a fi împreună. Momentul central al zilei a fost demonstrația de baschet în scaun rulant, la care au participat toți cei prezenți, experimentând direct provocările și curajul persoanelor cu dizabilități locomotorii.
„Experiența de ieri a fost cu adevărat specială. Ne-a scos din zona de confort și ne-a oferit o perspectivă profund diferită. Am plecat mai deschiși și mai recunoscători.”-a spus un voluntar participant.
Programul a inclus jocuri interactive, demonstrații sportive, tras cu arcul, info-points cu oferte terapeutice și educaționale, dar și momente de socializare între familii, voluntari și profesioniști implicați în sprijinul copiilor cu nevoi speciale.
„Copiii noștri au avut plăcerea de a face mișcare și de a învăța de la cei mai mari care le-au făcut demonstrații de baschet profesionist și i-au primit în jocul lor!”-a declarat un părinte beneficiar.
„Copiii s-au jucat, adulții au strâns legătura. Am stabilit noi contacte cu persoane care ne pot sprijini în dezvoltarea copiilor. Am participat cu mare plăcere.” – O.P., participant
„Am fost cu toate cele 3 fetițe și Maya, cea mică, a fost interesată de scaunul cu rotile. Ne-am simțit minunat. Am cunoscut oameni frumoși, pe care îi admirăm pentru lecțiile lor de viață.” – I.T., părinte
„Sara a zis că de mult timp nu s-a simțit atât de fericită.” – M.H., părinte
Evenimentul a fost posibil datorită sprijinului partenerilor: Clinica ARA, Physio Corner, All4Joy, Omnis, Arka Park, SportMed Lab, Spitalul Clinic de Psihiatrie Sibiu, Motivation România, dar și numeroase școli, cluburi și organizații locale.
„Ziua Prieteniei” a fost mai mult decât un eveniment sportiv: a fost o declarație de apartenență, sprijin reciproc și convingere că lumea devine mai bună atunci când oamenii aleg să se privească dincolo de aparențe.
Primăria Sibiu a anunțat finalizarea studiului de fezabilitate pentru cele două coridoare verzi care vor fi amenajate în cartierele V. Aaron și Tineretului, proiecte care urmăresc extinderea și modernizarea spațiilor verzi și crearea de zone dedicate sportului, jocului și relaxării.
Proiectul urmează să fie supus aprobării Consiliului Local, care va analiza indicatorii tehnico-economici. Investiția totală este estimată la peste 65 de milioane de lei, iar municipalitatea intenționează să obțină o parte din finanțare prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Regiunea Centru.
“Extinderea și modernizarea spațiilor verzi din Sibiu este o direcție de acțiune asumată prin Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Prin crearea acestor coridoare verzi, aducem natura mai aproape de oameni, chiar în cartierele lor. Vom crea spații prietenoase cu mediul, dotate pentru sport, joacă și relaxare, utilizând soluții bazate pe natură care respectă și valorifică cadrul natural existent. Este o investiție importantă, de peste 65 de milioane de lei, iar pentru asigurarea unei părți din finanțarea necesară, vom depune acest proiect în cadrul Programului Regiunea Centru, în sensul obținerii de fonduri europene nerambursabile.” – a declarat Astrid Fodor primarul municipiului Sibiu.
Coridorul verde din Tineretului va fi amenajat în zona pârâului Rossbach și va include: revigorarea vegetației pe 28.000 mp și plantarea a 700 de arbori, 4.000 de arbuști și 1.800 de plante perene zone pentru sport cu echipamente de workout și mese de tenis, locuri de joacă alei, platforme de observare a naturii, bănci, cișmele și poduri pietonale dotări smart: iluminat public inteligent, hotspot-uri WiFi și sisteme de supraveghere
Coridorul verde din V. Aaron, de-a lungul Văii Săpunului, va presupune: curățarea și regenerarea terenurilor pe 48.200 mp și păstrarea vegetației mature plantarea a 1.200 de arbori, 7.400 de arbuști și 4.700 de plante perene, precum și amenajarea de grădini de ploaie și 43.000 mp de zone verzi înierbate spații pentru sport, locuri de joacă, alei, platforme de relaxare și un podeț pietonal dotări smart: iluminat alimentat din panouri fotovoltaice, hotspot-uri WiFi, sisteme de supraveghere și soluții pentru stocarea apei pluviale pentru irigarea zonelor verzi
Prin aceste investiții, municipalitatea urmărește să aducă un plus de calitate vieții urbane și să creeze spații comunitare moderne și sustenabile în cartierele Sibiului.
Platforma Scena Digitală, proiect al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pregătește pentru luna august trei producții în premieră, continuând să aducă arta mai aproape de publicul din întreaga lume.
„Scena Digitală continuă să aducă arta mai aproape de publicul nostru, oriunde s-ar afla. Două dintre premierele lunii august sunt unele dintre cele mai apreciate evenimente ale ediției din acest an a FITS: Turneul Internațional Stradivarius 2025 – RAPSODIILE și 11 Luptători, al companiei Jackie Chan’s Long Yun Kung Fu Troupe, alături de producția TNRS, Ultima generație. Este modul în care oferim șansa celor care nu au reușit să achiziționeze bilete la aceste spectacole în timpul Festivalului, să vadă aceste trei creații de excepție” – a declarat Constantin Chiriac directorul TNRS și președintele FITS.
Cele trei premiere ale lunii august:
Concertul de deschidere FITS – Rapsodiile Turneul Internațional Stradivarius 2025, ediția a 18-a, curatoriat de violonistul Alexandru Tomescu, aduce Rapsodiile de George Enescu și George Gershwin într-o versiune specială pentru vioară și chitară clasică, alături de chitaristul Dragoș Ilie.
„11 Luptători” – Jackie Chan’s Long Yun Kung Fu Troupe Un spectacol cu o puternică încărcătură vizuală și filosofică, ce explorează esența artelor marțiale chineze prin cinci capitole: Armă, Suflet, Maestru, Tăcere și Sărbătoare. Regizat de HU Mingwu, spectacolul a fost primit cu urale la FITS 2025.
„Ultima generație” – producție TNRS, regia Tudor Licu Un spectacol-antologie cu opt actori tineri, alcătuit din scrierile a șase dramaturgi ai celei mai noi generații. Montarea explorează posibile scenarii despre sfârșitul omenirii și este un manifest al tinerei generații prin programul național „Manifest pentru dialog”.
Acces pe Scena Digitală:
Abonamentele lunare, trimestriale și anuale oferă acces la peste 80 de spectacole, la care se adaugă lunar două premiere.
Publicul poate alege abonamente speciale: 12 luni la preț de 6 luni (299 lei) și 3 luni la preț de 2 luni (89 lei).
Un bilet individual costă 30 lei și permite vizionarea spectacolului ales timp de patru ore.
Platforma de video-on-demand Scena Digitală, premiată de UNITER, poate fi accesată pe www.scena-digitala.ro. Toate producțiile beneficiază și de subtitrare în limba engleză.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu anunță o inițiativă prin care încurajează pacienții și familile acestora să transmită sesizări privind experiența lor în cadrul unității medicale. Reprezentanții spitalului subliniază că își doresc să ofere servicii medicale de calitate, dar și să rămână deschiși la tot ce poate fi îmbunătățit.
„Dacă în timpul internării, consultației sau relației cu personalul ați simțit că ceva nu a fost corect, uman sau firesc, vă încurajăm să ne transmiteți o sesizare. Fie că este vorba despre o atitudine nepotrivită, o problemă de comunicare sau orice alt aspect care v-a făcut să vă simțiți neînțeleși sau neglijați, aveți dreptul să spuneți lucrurilor pe nume. Feedback-ul vostru ajunge la conducerea spitalului și contribuie real la corectarea situațiilor, acolo unde este nevoie. Ne dorim o relație bazată pe încredere și respect reciproc. Și uneori, pasul cel mai curajos este să spui: „Aici nu a fost în regulă.””-transmit reprezentanții SCJU Sibiu.
Feedback-ul ajunge direct la conducerea spitalului și are rolul de a contribui la corectarea situațiilor acolo unde este nevoie, consolidând în același timp o relație bazată pe încredere și respect reciproc între pacienți și personalul medical.
Sesizările pot fi făcute direct, la secția, compartimentul sau departamentul în care au fost întâmpinate problemele sau prin e-mail, la adresa:secretariat@scjus.ro.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.