Festivalul concurs folcloric „Mândre Plaiuri Boicene” a adus la Boița 250 de participanți din șapte județe. Aflat la cea de a 17 a ediție festivalul este organizat de Școala Gimnazială „Ion Albescu” din Boița în colaborare cu Primăria și Consiliul Local. Festivalul a început încă din 2007 și își propune, an de an, să păstreze autenticitatea portului popular și tradițiile locale din Mărginimea Sibiului. La eveniment au luat parte 15 școli și licee din județele: Sibiu, Ilfov, Alba, Olt, Vâlcea, Argeș și Teleorman.

O sală arhiplină și o atmosferă de sărbătoare
Proaspăt renovat, Căminul Cultural din Boița a fost plin ochi de copii, părinți și cadre didactice, venite să se bucure de frumusețea cântecului și dansului popular. Vremea rece de afară nu i-a împiedicat pe participanți să creeze o atmosferă caldă și vibrantă, jucând o horă în fața mulțimii.

O nouă ediție plină de tradiție
În deschidere, preotul Nicolae Popa a subliniat importanța păstrării portului popular și a valorilor strămoșești:
„Suntem aici pentru că vrem să ne dovedim atașamentul față de valorile noastre, cântând și jucând românește. Și, nu în ultimul rând, suntem aici pentru că este Duminica Tomi, prima Duminică după Paști, sărbătorind credința noastră străbună.”
Pe urmă publicul și participanții au cântat Hristos a Înviat la îndemnul părintelui.
A luat cuvântul Doru Popescu directorul Școlii „Ion Albescu” urmat de primarul Nicolae Cocoș din Boița. Mulțumiri speciale au fost adresate preotului Nicolae Popa, instructorilor, participanților și celor implicați în organizarea festivalului.

Primarul a anunțat cu această ocazie că în viitor, datorită succesului actual și interesului crescut, festivalul ar putea fi extins pe durata a două zile.
„Din anul 2021, am înființat un ansamblu de dansuri populare și fluiere la Boița. Avem 70 de copii înscriși la cursuri, iar de anul trecut am introdus și pian, acordeon și orgă. Aproximativ 80% dintre copiii din Boița sunt implicați în activități extrașcolare pentru promovarea tradițiilor.” – a adăugat Nicolae Cocoș


Impresii de la participanți
Anamaria din Galeș elevă în clasa a 8-a, a povestit: „Fac parte din ansamblu de la Galeș. Atmosfera este foarte tare! Costumul pe care îl port are peste 100 de ani și este autentic pentru zona noastră. O să cântăm la defilare cu fluierul.”
Dragomir Maria Georgiana în vârstă de 12 ani, membră a ansamblului din Tia Mare, a afirmat: „Am mai participat de două ori la acest festival și am câștigat premii. Îmi place foarte mult aici!”.
Eva Maria Turică, în vârstă de 10 ani este solista ansamblului din Ilfov, a menționat: “O să cânt melodia Hai la Hora Mare! de Raluca Diaconu. Sunt pentru prima dată aici și am câteva emoții.”
Valeș Diana, în vârstă de 18 ani din ansamblul Plaiurile Roșioare, a afirmat: „Suntem pentru prima dată aici. O să dansăm Crihalma, joc de fete și după dans cu băieții. Ansamblul este format de 4 ani.”


Concursul – talente din toată țara
Festivalul s-a desfășurat pe patru secțiuni: soliști vocali, grupuri vocale, formații de dansuri și formații instrumentale. Scena a fost deschisă de prima grupă de călușeri de la Școala „Ion Albescu” Boița.
Neghina Cristina, o fetiță talentată din Boița, a încântat publicul cu două cântece populare, urmată de ansamblul „Izvorașul” din Ilfov, care a prezentat un dans și a avut-o ca solistă pe Eva Maria Turică.


Juriu de prestigiu
În juriul concursului au fost prezente două doamne importante ale muzicii de folclor:
Rodica Popa Comăniciu – președinta juriului, profesor doctor în etnografie și folclor.
Camelia Cosma Stoiță – artistă de muzică populară apreciată la nivel național.
Colaborare strânsă pentru cultura locală
Primarul Nicolae Cocoș a subliniat colaborarea excelentă dintre administrația locală și școală, exprimându-și recunoștința față de cadrele didactice, instructori, părinți și toți cei care sprijină activ păstrarea patrimoniului cultural:
„Pentru noi, fiecare participant este un câștigător. Vreau să mulțumesc tuturor pentru efortul depus, pentru că datorită lor astăzi putem continua această frumoasă tradiție începută în 2007.”





