spot_img
13.6 C
Sibiu
marți, 28 mai, 2024
spot_img

Dan Barna vrea o reforma constituțională cu cinci obiective concrete (C.P.)

Știri din Județ

Publicitate

Dan Barna, candidatul USR PLUS la Președinție, consideră că România are nevoie de o echilibrare a relației stat-cetățean, cu punerea statului în mod real în slujba cetățeanului. Pentru aceasta se impune revizuirea Constituției, iar Dan Barna va înființa Comisia de Reformă Constituțională care să urmărească cinci obiective concrete.

Publicitate

Acest stat trebuie reclădit din temelii. Mai întâi trebuie să-l curățăm de hoție și nepăsare, trebuie să ne asigurăm că funcția publică este rezervată oamenilor cinstiți și competenți. Apoi trebuie să-l finanțăm judicios și sustenabil”, declară Dan Barna.

Un prim obiectiv al reformei constituționale propuse de candidatul USR PLUS se referă la clarificarea mandatului constituțional al președintelui, astfel încât să existe pârghii pentru soluționarea crizelor politice. Președintele poate și trebuie să aibă un rol clar în asigurarea stabilității politice într-o democrație funcțională, dar pentru aceasta are nevoie de mecanisme constituționale care să înlesnească dizolvarea Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința populară rezultată în urma alegerilor.

Concret, președintele trebuie să aibă posibilitatea de a iniția un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, respectiv să poată dizolva Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate în cazul în care este adoptată o moțiune de cenzură. De asemenea, în Constituție ar trebui inclusă varianta dizolvării de drept a Parlamentului în situația în care Parlamentul îl suspendă pe președinte în ciuda unui aviz negativ al Curții Constituționale, iar referendumul de demitere este respins de către alegători.

Un alt obiectiv vizează creșterea rolului președintelui în ceea ce privește direcțiile majore de politici publice. Este vorba despre extinderea situațiilor în care președintele poate participa la ședințele de guvern, astfel încât să fie incluse ședințele în care se discută și se adoptă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Totodată, în cazul ședințelor de guvern în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării și asigurarea ordinii publice, participarea președintelui să fie obligatorie, nu opțională.

Revizuirea Constituției trebuie să includă și inițiativa „Fără penali în funcții publice”, inițiativă pentru care au semnat peste un milion de români și care ar curăța clasa politică de persoane condamnate definitiv. Funcția publică trebuie să fie rezervată oamenilor cinstiți și competenți.

Tot în Constituție trebuie inclusă și alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, pentru ca partidele de guvernare să nu mai poată modifica legea în beneficiul propriu și în dezavantajul românilor. Alegerea primarilor și șefilor de CJ-uri într-un singur tur de scrutin a făcut, astăzi, în multe rânduri, ca aceștia să reprezinte mai puțin de un sfert din populația localității sau a județului.

Nu în ultimul rând, reforma constituțională trebuie să vizeze reforma Parlamentului. „În acest moment, Parlamentul României este supradimensionat și funcționează în baza unui mecanism greoi. Un prim pas pe care îl propun pentru eficientizarea și optimizarea funcționării Parlamentului este limitarea numărului de mandate de parlamentari la 300”, declară Dan Barna, candidatul USR PLUS la Președinție.

Alianța USR PLUS Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Doar CSO Copșa Mică merge mai departe