18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Muzeul Astra premiat în cadrul Galei Restaurării Românești

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a fost prezent și premiat în cadrul Galei Restaurării Românești „Salonul Național de Restaurare”, ediția a XV-a. Evenimentul a fost organizat la Craiova de către Muzeul Olteniei Craiova, prin Laboratorul de Restaurare-Conservare, iar în paralel a avut loc aici și Conferinţa Internaţională MATCONS 2019 ,,Materie şi materiale în/pentru conservarea patrimoniului cultural”, ediția a VII-a. 


Marius Vasile Iuga, expert restaurator ceramică-metal în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu – Muzeul ASTRA din Sibiu a fost distins în cadrul Secțiunii Ceramică – Marmură cu Premiul de excelență – Restaurare ceramică pentru piesa „Cană”, datată 1781, piesă din colecția Muzeului ASTRA. Valentin Dumitrache a fost distins în cadrul Secțiunii Lemn – Lemn policrom cu Premiul de excelență – Restaurare lemn policrom pentru piesa „Laviță săsească”, datată 1884, piesă din colecția Muzeului ASTRA. Piesa a fost restaurată sub coordonarea domnului Valeriu Olaru, Cercetător științific și expert restaurator lemn – lemn policrom în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu – Muzeul ASTRA, Sibiu. 


Anul acesta, Muzeul ASTRA a mai expus în cadrul Salonului Național de Restaurare următoarele piese: „Cojocel”, secol XIX (restaurator Camelia Ioana Clej), „Față de pernă”, început de secol XX (restaurator Ioana Raluca Mirițoiu), „Curea de fecior”, a doua jumătate a secolului XX (expert restaurator Ana-Maria Nicolae), „Ghiozdan”, 1925-1945 (restaurator Șerban – Constantin Lazăr), „Ripidă” – obiect de cult, a doua jumătate a secolului XIX (restaurator Emanuela Timișescu), „Patru scene cu sfinți” – icoană pe lemn, sfârșit de secol XVIII-început de secol XIX (expert restaurator Anamaria Rotaru), „Maica Domnului alăptând” – icoană pe sticlă, a doua jumătate a secolului XIX (restaurator Florin-Marian Păun). 


La Salonul Național de Restaurare au participat 30 de muzee, universități și firme de restaurare. Activitatea de investigare și cercetare a tuturor pieselor expuse pe fiecare tip de suport, complexitatea întregului proces de restaurare, toate acestea au contat în decizia luată privind premierea pieselor în cadrul Galei Restaurării Românești – Salonul Național de Restaurare, Craiova 2019. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc