spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Alexandra Uiuiu, aproximativ două decenii dedicate baschetului

Știri din Județ

Publicitate

Sibiul este locul unde întâlnești oameni calzi, blânzi, răbdădori și primitori și mai are ceva, are foarte multe persoane talentate fie că vorbim de artă, sport, politică, cultură sau educație. Baschetbalista Alexandra Uiuiu este unul dintre aceștia, care de-a lungul timpului a scris istorie pentru sportul sibian.

Tânăra, născută într-o zi de iarnă, mai exact în 20 februarie 1989, a fost pasionată și a jucat de-a lungul timpului atât baschet, cât și atletism, fotbal, handbal și tenis. Dar sportul care i-a intrat „în sânge” a fost baschetul, pe care îl practică începând cu vârsta de 11 ani, când a devenit membru al lotului CSȘ Sibiu. „Pasiunea pentru baschet am descoperit-o pe la 11 ani, când uneori lipseam chiar şi de la ore, ca să mă joc o „miuța” în curtea şcolii cu băieții. Având foarte multă energie ca şi copil, într-o zi m-a luat bunica mea de mână şi m-a dus la Clubul Sportiv Şcolar ca să încep orele de baschet sub supravegherea antrenorului Călin Anton. Acolo a început totul.”, își reamintește Alexandra Uiuiu.

„Am mai multi ani de viață în calitate de baschetbalista Alexandra Uiuiu

Copilăria Alexandrei Uiuiu pare desprinsă parcă din  „Amintiri din copilărie”, povestirea scrisă de Ion Creangă. Tânăra își amintește de vacanțele petrecute la bunici, alături de verișorii ei, cu care îi plăcea vara să meargă la scăldat, iar în timpul iernii erau prezenți la săniuș de dimineața până seara. „Copilaria mi-am petrecut-o… alergând. Era activitatea mea preferată cu siguranță. În vacanțe mergeam la bunicii de la țară, unde ne adunam toţi verişorii și mergeam la scăldat, colindat, săniuş şi restul jocurilor, pe care le mai inventam acolo. Restul timpului îl petreceam alături de gaşca mea de prieteni din Sibiu, împreună ne jucam fotbal, handbal, baschet și tot timpul ajungeam acasă cu o grămadă de julituri la finalul zilei. Am avut o copilărie frumoasă!

Se descrie ca  fiind o persoană linștită, gânditoare, emotivă, puternică, iubitoare, amuzantă și critică, însă îi este greu să ne răspundă la întrebarea Cine este omul din „spatele” baschetbalistei Alexandra Uiuiu? Îi este greu deoarece și-a dedicat aproximativ 2 decenii din viață acestui sport, baschetului, unde a obținut 4 titluri de campioană națională a României, câştigarea Cupei României și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De asemenea, face parte din angrenajul echipei nationale de 5 la 5 a României începând cu vârsta de 17 ani, iar în anul 2018 s-a alăturat lotului olimpic de 3×3. Primul turneu de 3×3 l-a jucat în 2018, până în prezent a jucat în 29 de turnee sub egida FIBA,  reuşind să câştige 4 dintre ele. Anul acesta, Alexandra Uiuiu a avut un program foarte încărcat cu lotul de 3×3, fiind una dintre baschetbaliste de bază ale echipei României în prestigioasa competiție Women Series, eveniment de top FIBA 3×3, rezervat femeilor. În plus, a mai jucat și în alte 7 turnee importante în Franta, Italia, Rusia, Ungaria, Canada şi Japonia, culminând cu prezențe la Fiba 3×3 Euro Cup şi la Jocurile Europene de la Minsk

„Având în vedere că am mai mulți ani de viată în calitate de „baschetbalista Alexandra Uiuiu”, decât omul din spatele acesteia, trebuie să recunosc că o cunosc mult mai bine pe prima. De câţiva ani încoace încerc să cunosc cât mai bine „omul” din mine și să aflu ce îi aduce linişte si fericire, prin urmare vă pot spune că sunt o persoană caldă, sinceră, loială, sensibilă, cu simțul umorului şi cu o nevoie continuă de autocunoaştere si de autodepăşire. Am un cerc restrâns de prieteni de care sunt cu adevărat apropiată și țin enorm la familie şi la timpul de calitate petrecut cu aceasta.”, ne-a mărturisit Alexandra Uiuiu.

„Îmi doresc ca la finele carierei mele să reuşesc să ajut sportivii să depăseșască anumite situații dificile mai ușor”

Alexandra Uiuiu încearcă să împartă timpul liber între familie și prieteni, făcând ceea ce o face fericită, iar plaja de lucruri care îi plac pare a fi destul de variată. Adoră să călătorească și să descopere locuri și oameni noi, să pescuiască, să înoate, să citească, dar și să picteze sau să gătească. În plus, în ultima perioadă, și-a descoperit pasiunea pentru psihologie, datorită mentalulului care este un factor determinant atât în viață, cât şi în sport ar vrea să urmez cursuri de specialitate pe această temă.

Nu este talentată doar în teren, ci și în bucătărie, unde  când are timp gătește cu mare drag pentru persoanele importante din viața ei, fiind recunoscută pentru chilli cu carne. Datorită turneelor și competițiilor pe care le-a bifat până în prezent a intrat în contact cu mai multe culturi, fiindu-i greu să ne facă un top al mâncărurilor preferate. Acesta este motivul pentru care preferă să ne realizeze un top gastronomic: romãnească, japoneză si italienească.

Ca un sfat pentru cei care vor să îmbrățișeze o carieră în baschet, Alexandra Uruiu a ținut să le transmit că pentru a face performanță este nevoie de disciplină, pasiune și motivație. „Pe lângă calitățiile fizice care bineînțeles, trebuie şi ele să existe într-o anumită măsură pentru a atinge înalta performanță, cred că este nevoie în primul rând de disciplină, de pasiune, dorință și motivaţie pentru a trece de momentele grele care se vor ivi în carieră şi care te vor face să vrei să renunți daca țelul nu îți este clar întipărit în minte și în suflet, de iubirea pentru joc și pentru sine, care te face să lucrezi în fiecare zi un pic mai mult decât ai făcut-o ieri, ca să poți deveni cea mai bună versiune a ta. Îmi doresc ca la finele carierei mele să reuşesc să ajut sportivii să depășească anumite situații dificile mai ușor.”

BIO

                              Nume: Alexandra Uiuiu

                              Funcție: președinte al Clubului de baschet BC 3×3 Elite

                              Vârsta: 30 ani

                              Studii: Facultatea de Fizică și Sport

                          Hobby: Îmi place să fiu în natură, îmi place să mă plimb și să călătoresc, să înot, să stau la plajă, să citesc, să pescuiesc, să citesc, să mă uit la filme. Îmi plac și jocurile video, jocurile de societate, sunt pasionată de psihologie, dar probabil că cel mai mult îmi place să îmi petrec timpul cu prietenii și familia.

                          Cartea preferată: „Țara Ascunsă”, romanul scris de tatăl meu, Alexandru Uiuiu, pentru că regăsesc o mare parte din mine în el şi anume copilaria minunată pe care am avut-o. Îmi place mult şi „Manual pentru viață” de Joe Vitale. Este o carte care parcă a adunat toate manualele de dezvoltare personală si le-a făcut câte un mic rezumat, pe înțelesul tuturor și foarte plăcut de citit.

                          Filmul preferat: „What dreams may come”

                          Performanțe:

2002, vicecampioană naţională cu echipa CSŞ Sibiu

2004, CAMPIOANĂ NAŢIONALĂ cu echipa CSŞ Sibiu, junioare III

2004, vice-campioană naţională cu echipa CSŞ Sibiu, junioare II

2006, Campioană a României cu ICIM Arad

2007, finalistă a Cupei României cu ICIM Arad

2007, locul II în campionat cu ICIM Arad

2008, Campioană a României cu ICIM Arad

2009, medalie de argint cu naţionala României Under 20 la Campionatul European, Divizia B valorică

2009, finalistă a Cupei Austriei cu Herzogenburg

2012, câştigătoare a Cupei României cu echipa CSM Târgovişte

2012, Campioană a României cu echipa CSM Târgovişte

2013, câştigătoare a Cupei Ligii Europei Centrale cu echipa CSU Alba Iulia

2013, finalistă a Cupei României cu echipa CSU Alba Iulia

2014, finalistă în Cupa Ligii Europei Centrale cu echipa CSU Alba Iulia

2015, câştigătoare a Cupei Ligii Europei Centrale cu echipa CSU Alba Iulia

2015, finalistă a Cupei României cu echipa CSU Alba Iulia

Peste 130 de meciuri în Liga Naţională de Baschet Feminin

5 prezenţe în All Star Game România

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…