spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Joi, la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu va avea loc workshop-ul pe tema NATO URBAN.Sibiu primul oraș NATO

Știri din Județ

Publicitate

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu experți NATO, organizează workshop-ul pe tema NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAȘ NATO, eveniment ce va avea loc joi, 14 noiembrie 2019, orele 10:00-14:00.

Scopul acestei activități este diseminarea culturii de securitate NATO URBAN, în contextul în care mediul universitar-academic împreună cu administrația publică locală, mediul de afaceri și, implicit, dimensiunea militară urmează a se interconecta la Comandamentulul NATO, înființat recent la Sibiu, poziționand Romania – furnizor de securitate regional pe flancul de Est al Europei.

Activitatea își propune sa creeze cadrul prielnic pentru schimbul de informații între cercetători, factorii decizionali din administrația publică locală, reprezentanți ai mediului de afaceri și societatea civilă, dar și dezvoltarea unei cooperării științifice la nivel național și internațional în materie de securitate și rezilienta urbana NATO. Acest demers este cu atât mai necesar când riscurile și amenințările asupra securității sociale şi societale s-au amplificat și s-au diversificat, mai ales, în contextul expirării Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF) și în perspectiva expirării Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (New START).

Manifestarea își propune să ofere un bun prilej pentru schimbul de idei și de experiențe referitoare la domeniul menționat și pentru aprofundarea unor aspecte conexe subiectului, cum ar fi: securitatea și reziliența NATO URBAN, NATO URBAN MEDICAL, NATO URBAN MARITIM, cultură de afaceri militară americană, metode de contracarare a Războiului Hibrid în contextul NATO URBAN, comunicare și politici publice în noua paradigma de securitate NATO URBAN.

În plus, în perspectiva operaționalizării primului și singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei, rolul strategic al orașului Sibiu și, totodată, responsabilitatea comunității urbane sibiene a crescut. Prin urmare, aspecte de natura militara se vor interconecta la politicile publice locale, urmând ca administrația publica locală din Sibiu sa asigure toate instrumentele necesare pentru conturarea unor noi agende și strategii locale în noua viziune strategica NATO URBAN . SIBIUL – PRIMUL ORAȘ NATO, politici care sa reflecte noua dimensiune de securitate și rezilienta urbană NATO, unde componenta militara devine pentru prima data subiect de interes local în asigurarea siguranței și securității cetățeanului sibian.

Orașele devin din ce în ce mai mult țintele atacurilor militare, politice, teroriste, nucleare si ale Razboiului Hibrid, ceea ce crește probabilitatea conflictelor militare în mediul urban. Nu este vorba de „dacă”, ci mai de degrabă „când” NATO va fi implicat în operațiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate și de “război urban”. Având în vedere complexitatea noilor operațiuni militare urbane, se recomandă definirea unui set nou de concepte, doctrine specifice și, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO URBAN, toate devenind noi instrumente și măsuri administrativ-militare de contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității și rezilienței urbane contemporane.

Evenimentul va avea loc la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Amfiteatrul Aula Magna, în data de 14 noiembrie 2019, orele 10:00-14:00 Workshop-ul NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAS NATO se adresează factorilor decizionali din cadrul administrațiilor publice locale, reprezentanților din mediul privat, societății civile, mediului universitar-academic, instituțiilor publice, furnizorilor de utilități vitale (apa, electricitate, hrană) etc. mai ales, în contextul dezastrelor și catastrofelor naturale cu impact direct asupra sigurantei si securitatii comunitatilor urbane.

AGENDĂ WORKSHOP

09:30-10:00 INREGISTRAREA PARTICIPANȚILOR

10:00-10:15 Cuvânt deschidere

10:15-11.00 MODUL 1 RĂZBOIUL HIBRID și măsurile de contracare în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN. Prof. Victor Aileni, Expert NATO

11:00-11:15 Coffee Break

11:15-12.00 MODUL 2 – Managementul de securitate si rezilienta NATO URBAN. SIBIUL – PRIMUL ORAS NATO – prezentare concept, Dr. Madalina Neacsu, Doctor in Informatii si Securitate Nationala, Expert Securitate si Rezilienta Urbana

12:00-12:15 Coffee Break

12:00-13.00 MODUL 3 Notiuni introductive: Cultura de Afaceri Militara Americana. Facilitatile militare Americane in Romania, oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti, Prof. Victor Aileni, Expert NATO

13:00-14:00 Sesiune de Q&A

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri